Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:33 15 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știri Constanța azi LIVE VIDEO. Măsuri dispuse pentru minivacanța de Sfânta Maria la malul mării

ro

10 Aug, 2023 15:05 1423 Marime text

Acest sfârșit de săptămână se preconizează a fi unul dintre cele mai aglomerate din această vară, fiind așteptat un număr mare de persoane în zona de litoral.

În acest context, autoritățile din Constanța fac declarații de presă, azi, 10 august, cu ocazia măsurilor dispuse pentru minivacanța de Sfânta Maria.

Pentru a evita evenimentele deosebite, un accent important este reprezentat de prevenirea situațiilor care pot pune în pericol viața sau bunurile turiștilor.

Încă de la începutul sezonului estival au fost derulate controale de prevenire la unități de turism și de agrement, obiective din domeniul alimentației publice, cu prioritate la cele la care se înregistrează un număr mare de turiști sau la care au fost constatate, pe timpul verificărilor anterioare, deficiențe privind securitatea la incendiu. De asemenea, s-au avut în vedere și construcțiile sau amenajările destinate pentru organizări de concerte, festivaluri sau spectacole, târguri tematice, campinguri, tabere școlare sau alte spații cu caracter sezonier.

Peste 250 de pompieri și 120 mijloace tehnice, sunt pregătiți să intervină, zilnic, pe durata minivacanței de Sfânta Maria la nivelul zonei de competență a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța.

Astfel, în perioada 11-15 august, pompierii militari vor asigura măsuri de prevenire și stingere a incendiilor precum și de prim ajutor medical pe timpul evenimentelor din această perioadă. În stațiunea Venus, la Festivalul Muzicii Românești – Kimaro, în permanență, în proximitatea evenimentului, se vor afla o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.

În data de 15 august, echipajele ISU Dobrogea vor fi prezente pe toata perioada desfășurării festivităților dedicate Zilei Marinei Române cu resurse de prim ajutor medical și de prevenire și stingere a incendiilor.

Tot în perioada 11-15 august, în intervalul orar 10:00-18:00 vă așteptăm la Caravana SMURD “FII PREGĂTIT“:
•Vineri - în municipiul Medgidia, zona Casa de Cultură;
•Sâmbătă și Duminică –în municipiul Constanța, parcarea centrului commercial VIVO;
•Luni și Marți –în municipiul Mangalia, pe faleză.


Pe linie preventivă, personalul de specialitate din cadrul Inspecției de Prevenire va executa controale la unitățile turistice si amenajările temporare cu public. Pe timpul verificărilor, principalele aspecte urmărite de inspectorii de prevenire se referă, printre altele, la dotarea cu mijloace de primă intervenție, menținerea liberă a căilor de evacuare și exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice, autorizația ISU.


Vă reamintim că, pentru creșterea gradului de siguranță a turiștilor care aleg să-și petreacă vacanța pe litoral, în zonele cu afluență mare de persoane din județul Constanța, începând cu data de 30 iunie au fost operaționalizate 22 puncte de lucru temporare, repartizate după cum urmează:

-9 puncte de stingere a incendiilor, în localitățile Urluia/Adamclisi, Crucea, Ciocârlia, Ovidiu, Valu lui Traian, Stațiunea Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Vama Veche; acestea sunt încadrate fiecare cu o autospecială de stingere cu apă şi spumă;
-7 puncte de prim ajutor, în localitățile Mamaia Nord/Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Costineşti, Saturn-Venus și Vama Veche; acestea sunt dotate cu containere, ambulanțe și șenilate;
-6 puncte de salvare acvatică, în Portul Turistic Tomis, Lacul Siutghiol (Ovidiu și Baza UMC), Portul Belona (Eforie Nord), Lacul Techirghiol și Portul turistic Mangalia; acestea sunt încadrate fiecare cu o ambarcațiune.

Pentru a evita evenimentele nedorite, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa recomandă tuturor cetățenilor, care aleg să iși petreacă timpul liber pe litoral, să respecte câteva reguli simple:

- frecventați doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
- respectați întotdeauna recomandările salvamarului/administratorului locului de agrement, mai ales semnificația steagurilor arborate la foișoarele salvamarilor;
- nu vă scăldați în mare, lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
- nu realizaţi acte de teribilism prin plonjarea de pe stabilopozi, platforme, poduri sau alte elemente de construcţii;
- nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;
- nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici;
- nu lăsaţi copiii să se joace în locuri unde există posibilitatea de a cădea în apă;
- urmăriţi continuu comportamentul copiilor în apă: nu citiţi, nu vă jucaţi pe telefon în timp ce copiii sunt în apă şi nu vă întoarceţi nicio clipă cu spatele la aceştia. Nu uitaţi că cei mici sunt imprevizibili: ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature, chiar dacă ştiu să înoate;
- echipamentele speciale pentru siguranţa înotului (colac/vestă de salvare, aripioare gonflabile etc.) vor fi utilizate de copii sub atenta supraveghere a unui adult.

În cazul în care semnalați persoane care au nevoie de ajutor ori situații în care viața este pusă în pericol, sunați imediat la numărul unic de urgență 112!

Vă dorim minivacanță frumoasă!

Sute de polițiști vor fi la datorie în această perioadă. În zona Peninsulară vor fi mai multe restricții de circualție în această perioada. 

Pentru o minivacanță în siguranță, Poliția vă recomandă să țineți ușa camerei de la hotel încuiată, dar și supravegherea copiilor., a transmis IPJ Constanța.   

Citește și: 

Știri Constanța azi. Ce tonete pentru vânzarea biletelor de autobuz rămân deschise de Sfânta Maria

În perioada 11-15 august, pompierii se vor afla la datorie. În data de 15 august, echipajele ISU Doborgea vor fi prezente pe toată durata evenimentelor dedicate Zilei Marinei, a transmis ISU Dobrogea. 

În perioada 11-15 august, 180 de jandarmi vor fi zilnic la datorie, pentru asigurarea unui climat de siguranță. În perioada minivacanței, jandarmii vor veghea desfășurarea evenimentelor din județul Constanța., a transmis Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța. 


În video-ul de mai jos, puteți urmări declarațiile de presă integrale oferite de autorități
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii