Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:05 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SRI, cu ochii pe secta "Copiii lui Dumnezeu"

ro

13 Mar, 2004 00:00 1589 Marime text

Reporterii cotidianului "ZIUA de Constanta" nu au fost ajutati de autoritati in desfasurarea anchetei jurnalistice la Agigea

Serviciul Roman de Informatii atrage atentia pe pagina oficiala de Internet asupra pericolului reprezentat de una dintre cele mai periculoase secte din lume * In material se vorbeste despre practici ale "Copiilor lui Dumnezeu", precum promiscuitate sexuala, sex cu copiii, santaj sexual supra factorilor de decizie politica si economica din Romania * Avertismentul SRI pune intr-o lumina negativa lipsa de colaborare eficienta intre reporterii cotidianului nostru, care au descoperit o celula a sectei in Agigea, si politistii din localitate carora le-au cerut sprijinul

Cotidianul "ZIUA de Constanta" a demarat o ancheta despre o celula a sectei "Copiii lui Dumnezeu" din Agigea. Documentarea pentru acest material a fost deosebit de dificila pentru ca sectantii s-au aratat deosebit de prevazatori, dar si pentru ca lucratorii sectiei de politie din localitate nu ne-au sprijinit suficient. Dupa aparitia primului articol despre acest subiect, problemele legate de aceasta secta - una dintre cele mai imorale din lume - continua sa existe. Mai mult, secta "Copiii lui Dumnezeu" se afla in atentia Serviciului Roman de Informatii.Pe site-ul oficial, SRI atrage atentia asupra pericolului reprezentat de aceasta secta. Faptul ca materialul despre secta "Copiii lui Dumnezeu" se afla acolo alaturi de texte despre Osama ben Laden, terorismul international sau despre istoria anarhismului arata inca o data ca gravitatea pericolului adeptilor lui David Berg este in actualitate. Materialul informativ al SRI rezuma unele dintre informatiile generale cunoscute despre secta "Copiii lui Dumnezeu" sau "Familia". "In conformitate cu opinia autoritatilor californiene, gruparea "profaneaza normele morale crestine". Acuzata de pedofilie, santaj, prostitutie, corupere si sechestrare de minori, secta a fost implicata in mai multe procese deschise in tari europene, SUA si Australia. In tara noastra, secta isi desfasoara activitatea sub acoperirea unei fundatii cu sediul in Bucuresti, inregistrata ca "organizatie caritabila" in iulie 1994. In realitate, fundatia a organizat "ashram"-uri in mai multe localitati. In aceste nuclee inchise adeptii sunt indoctrinati conform "profetiilor" liderului sectei, David Moses Berg. Doctrina sectei consta in interpretarea heterodoxa pe care Berg o da Bibliei. Cel in cauza a instituit propria "biblie" a grupului, conglomerat de concepte crestine, budiste si tantrice, materializat in lucrarea sa "Mo letters", care proclama ca "intreaga societate umana este o creatie a Satanei". Pentru a "determina pe puternicii acestei lumi sa se lepede de Satana", tinerele adepte ale sectei sunt indemnate sa acosteze personalitati publice in scopul practicarii asa-numitului "flirty-fishing", asimilabil prostitutiei. In acest fel, liderii straini ai sectei urmaresc obtinerea de material de santaj si compromitere a unor factori de decizie politica si economica din Romania, pentru a materializa "idealul de viata crestina" in viziunea "parintelui" Berg: "Aveti singura responsabilitate de a aduce in aceasta lume mesajul iubirii, realizand noua noastra viata numai prin Gratie, nu prin munca...". Grupurile sectei unde se practica acest fel de "viata crestina" se autointituleaza "case", in care adeptii (unii dintre ei minori) practica promiscuitatea sexuala sub pretextul "studierii legilor vietii in cadrul comunitatii".

Reporterii au facut mai mult decat politistii

Detinand, pe langa aceste informatii, si date despre "casa" din Agigea, am demarat o ancheta pe marginea acestui subiect. In cursul documentarii am mers pe firul tuturor relatiilor pe care familia Crossman le-a cultivat, timp de patru ani, in Agigea. Am aflat ca membrii sectei activeaza sub umbrela fundatiei "United Hands", infiintata la Constanta. Prin aceasta fundatie, "Copiii lui Dumnezeu" au derulat mai multe activitati de asistenta sociala in judet la centre de plasament, scoli, licee, spitale, gradinite. Dupa ce am reusit sa stam de vorba cu membrii familiei Crossman, care au recunoscut ca pun in practica principiile lui Berg, totul a devenit foarte clar. Am aflat in plus, de la un copil din centrul de plasament din Agigea, ca Tim Berg, capul familiei, s-a oferit sa i le ofere pe fetele lui. Am luat atunci legatura cu lucratorii Biroului de politie din Agigea si le-am solicitat sprijinul, mizand pe autoritatea pe care o au, fapt care le-ar fi conferit un mai mare spatiu de miscare. Aveam sa fim insa dezamagiti de aceasta colaborare. Inca de la inceput, determinarea si pasiunea cu care am lucrat acest caz au starnit zambetele si usoara neincredere ale politistilor din Agigea, care au privit probabil informatiile noastre despre caracterul imoral al sectei si procesele in care membrii ei au fost implicati in toata lumea drept exagerari sau fantezii. Timp de doua saptamani am lucrat in paralel, noi si politia. In acest interval ne-am intalnit de mai multe ori, sa confruntam rezultatele. De fiecare data am fost cu un pas inaintea lor, fapt care ne-a pus pe ganduri. Mai intai, politistul care s-a ocupat de caz nu a descoperit doua persoane in plus care locuiesc in casa familiei Crossman din Agigea si pe care acestia nu le declarasera - in cadrul sectei e de notorietate faptul ca adeptii isi duc viata in comunitati inchise, in care totul, chiar si viata intima, e la comun -, astfel incat a fost nevoie ca noi sa ii informam despre acest lucru. Apoi, a trebuit sa-l gasim, singuri, pe copilul din centrul de plasament care fusese ispitit de sectanti, desi ii informasem dinainte pe politisti despre legaturile acestora cu orfanii. De asemenea, am reusit sa aflam, prin mijloacele specifice anchetei jurnalistice, numele catorva tineri din Agigea care au legaturi cu familia Crossman. Totul a culminat cu informatia despre un beci amenajat in subsolul unui bloc, unde fetele americanilor se intalnesc cu rockerii din localitate - reminiscenta din perioada in care Berg, seful sectei, a facut multi adepti din generatia hippie - si participa la petreceri zgomotoase. Cu toate ca le-am indicat locatia, conform informatiilor noastre, politistii ne-au promis ca vor face panda... in alta parte!

Ancheta jurnalistica e in plina desfasurare

La toate acestea se adauga alte informatii conform carora in casa au locuit alte cateva persoane, romani din Brasov se pare, care au plecat imediat ce au aflat ca noi ne interesam de subiect, lucru care nu s-ar fi intamplat in cazul in care colaborarea cu politia ar fi fost cu adevarat eficienta. Chiar daca nu am fost sustinuti de politisti, am mers mai departe si am incercat sa dam de un cetatean maghiar pe nume Tamasi Attilane, unul dintre membrii fondatori ai "United Hands", care a luat nastere la Constanta, pe 27 decembrie 2000. In actul respectiv, adresa cetateanului maghiar era bulevardul Lapusneanu nr. 69, bloc LE 8, scara A, apartament 9, unde se pare ca nu a locuit niciodata. Am incercat sa aflam mai multe despre cetateanul maghiar la Consulatul Ungariei la Bucuresti, dar ne-am lovit de un refuz total, pe motiv ca legea maghiara nu permite furnizarea de informatii. Chiar daca nu am fost sustinuti de autoritati, vom continua ancheta jurnalistica, in speranta ca, pana la urma, organele competente se vor implica in aceasta poveste.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii