Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:26 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Salvatorii de la ISU Constanța, anchetați! Expertiză și noi audieri. Procurorii militari mai au nevoie de timp în cazul femeii care a căzut de la etajul șase

ro

10 Jul, 2021 00:00 3431 Marime text
 
  • Procurorii militari au deschis un dosar penal și fac cercetări specifice față de faptă, vizat fiind modul în care pompierii constănțeni au intervenit la incendiu.
  • Raed Arafat: „autoscara care era la detașamentul apropiat apartamentului era defectă. Din cauza asta au plecat primele mașini de intervenții din zona apropiată și autoscara, care este la un alt detașament, la 8 kilometri distanță, în mod normal trebuia alertată imediat și plecată“.
Procurorii din cadrul Parchetului Militar continuă cercetările specifice în dosarul deschis după ce o femeie a murit în 16 februarie 2021, în timpul unui incendiu izbucnit la un apartament situat pe bulevardul Mamaia din municipiul Constanța.
 
Procurorii militari au deschis un dosar penal și fac cercetări specifice față de faptă, vizat fiind modul în care pompierii constănțeni au intervenit la incendiu.
 
Potrivit unor surse, în cauză va fi dispusă efectuarea unei expertize tehnice și se pregătesc noi audieri.
 
Pompierilor constănțeni li se impută că autospeciala de salvare și intervenție de la înălțime a ajuns prea târziu.
 
Acest aspect a fost comentat și de Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: „autoscara care era la detașamentul apropiat apartamentului era defectă. Din cauza asta au plecat primele mașini de intervenții din zona apropiată și autoscara, care este la un alt detașament, la 8 kilometri distanță, în mod normal trebuia alertată imediat și plecată“.
 
După tragedie, colonelul Cristian Mihail Amarandei, împuternicit inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al judetului Constanța, a declarat că se va verifica „punct cu punct, pas cu pas, cum s-au desfășurat operațiunile de alertare, de alocare de resurse, de organizare și desfășurare a intervecției“.
 

„Să vedem unde sunt acele disfuncționalități care au condus la producerea unei neînțelegeri în ceea ce privește modul cum am ajuns la locul intervenției forțele alocate. Din păcate, s-au strecurat niște erori în ceea ce privește timpul în care a ajuns la locul intervenției autoscara. Autoscara fiind o autospecială din cadrul altui detașament, Detașamentul Palace, acesta se află la o distanță de aproximantiv 8-9 km, față de locul producerii incendiului. Din datele ulterioare s-a constatat că această autospecială a ajuns în jurul orei 9.41, şi nu cum s-a declarat iniţial, 9.27. În mod normal, autoscara trebuia solicitată după primirea apelului şi după ce erau alertate echipajele de la Detaşamentul Fripis. Există o neconcordanţă între ceea ce comunică personalul de serviciu din dispecerat şi ceea ce ne comunică personalul de serviciu de la Detaşamentul Palas. Momentul anunţării din dispecerat este ora 9 şi 17 minute. Timpul până când echipajul a fost alertat nu este explicat de personalul de serviciu de la Detaşamentul Palas. Acum încă suntem în cercetare, atât comisia constituită la nivelul inspectoratului, cât şi comisia venită de la IGSU. Credem că a fost o eroare la Detaşamentul Palas”, a mai completat șeful ISU Dobrogea.    

 
De menționat că, în paralel, procurorii din cadrul Parchetului Judecătoriei Constanța au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și distrugere.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și
 
VIDEO
Momentul în care femeia cade de la balconul cuprins de flăcări, în Constanța

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii