Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:31 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a inaugurat Centrul Zona SC RAJA SA Constanţa aduce apă curată la Buftea (galerie foto)

ro

20 Jun, 2011 00:00 3492 Marime text
cap_9.jpgÎn urmă cu două luni, SC RAJA SA Constanţa a ajuns la un consens cu autorităţile locale din Buftea şi şi-au dat mâna pentru ca locuitorii oraşului să poată avea apă de calitate superioară, canalizare şi o staţie de epurare de care nu beneficiază în prezent

Directorul executiv al societăţii constănţene de apă, Felix Stroe, împreună cu primarul oraşului, Ion Stoica, au tăiat vineri după-amiză şi panglica la parcul din imediata vecinătate a Centrului Zonal Buftea, amenajat cu ajutorul muncitorilor Secţiei de prestaţii în construcţii şi ai Secţiei mecano-energetică a companiei RAJA.

 Deschiderea oficială a Centrului Zonal a coincis cu deschiderea Zilelor Oraşului Buftea, care au ţinut tot week-end-ul. Printre oaspeţii de seamă ai evenimentului s-au numărat chiar ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, şi prefectul judeţului Ilfov, Dan Cornel Baranga.

Locuitorii oraşului, s-au strâns cu mic, cu mare vineri după-amiază în faţa Centrului Zonal pentru a-i întâmpina pe cei care vor să le ofere o apă de calitate la un preţ accesibil. După şapte ani în care contractul de furnizare a apei din Buftea a fost pe mâna unei societăţi italiene, a fost nevoie ca societatea constănţeană să ajungă la Buftea pentru a le da locuitorilor oraşului apă curată şi o staţie de epurare care se va finaliza până la sfârşitul anului 2015.

Reamintim că pe 24 martie a.c. Primăria Buftea a reuşit imposibilul şi a reziliat contractul găunos prin care TASM România trimitea la robinete apă de culoarea cafelei italiene. Pentru serviciile pe care nu le-au realizat, italienii vroiau chiar şi o despăgubire de 4,5 milioane euro în urma rezilierii contractului, bani pe care spun ei că iar fi investit.

Stroe: „Erau numai bălării aici"

În urmă cu două luni, locul amenajat acum ca în cărţi era neîngrijit, plin de buruieni şi părăsit. În prezent, parcul, întins pe o suprafaţă de un hectar, are spaţii verzi bine îngrijite, bănci, spaţii de joacă pentru copii şi chiar o pistă pentru biciclişti.

Conducerea SC RAJA SA Constanţa a montat în mijlocul parcului şi un mic monument pe care este inscripţionat numele companiei, astfel încât cei care trec prin zonă să vadă care au fost oamenii gospodari care au venit în oraşul lor să facă treabă.

Felix Stroe, directorul societăţii constănţene de apă, împreună cu prefectul judeţului Ilfov, cu primarul din Buftea, cu ministrul Apărării Naţionale, dar şi cu Eugen Fănaru, reprezentantul RAJA care se va ocupa de acest Centru, au făcut un tur al parcului, directorul povestind acestora cum arăta acel loc înainte de reamenajare. Pentru a se vedea schimbarea, au fost realizate şi câteva panouri cu fotografii în care curioşii puteau vedea cum arăta acel loc înainte. „Ei nu au investit nimic aici, nici măcar un scaun de birou nu am găsit. Erau numai bălării, azi avem un parc frumos, făcut de către compania noastră împreună cu ajutorul primăriei Buftea", le-a spus Stroe celor prezenţi.

Directorul SC RAJA Constanţa le-a promis locuitorilor strânşi în curtea Centrului Zonal că va îmbunătăţi reţeaua de apă şi că până în anul 2015 vor avea chiar şi o staţie de epurare a apei la standarde internaţionale, aşa cum o prevede legislaţia. „Compania noastră de apă va opera şi în Ilfov şi în Dâmboviţa. Vreau să le promit locuitorilor oraşului Buftea ca în acest an şi în prima jumătate a anului viitor preţul la apă nu se va majora. Vă vorbesc în calitate de preşedinte al Patronatului Apei, deci ştiu ce vă spun. Orice modificare o vom discuta în prealabil cu Consiliul Local Buftea". Pentru acest an, SC RAJA SA Constanţa are programate 20 de milioane de euro pe care să le investească pentru a aduce apa şi canalizarea în două cartiere din Buftea.

Gabriel Oprea, ministrul Apărării, a lăudat RAJA

„RAJA este o societate care văd că a accesat foarte bine fondurile europene. Din câte cunosc, ştiu că este puternică şi are servicii de calitate pe tot cuprinsul României. Cred că aici, în Buftea, pot face ca raportul calitate-preţ la apă să fie unul foarte bun. Au inaugurat şi acest parc, era necesar în Buftea, arată mâna unui gospodar, dar şi a primarului", a spus Gabriel Oprea. Şi primarul oraşului Buftea a avut numai cuvinte de laudă pentru cei care vin tocmai de la Constanţa pentru a le aduce apă de calitate. „Această investiţie din Buftea este enormă. La noi, doar 50% din oraş are apă şi canalizare. Am reuşit de doi ani să aducem apa în unele zone din oraş. Am avut o societate care nu a făcut treabă, drept pentru care a plecat. Am avut o muncă de trei ani ca să reziliem contractul cu ei. Suntem încrezători că vom reuşi tot ce ne-am propus pentru un trai de calitate", a spus primarul Ion Stoica.

RAJA, pregătită să ajungă cu apa şi în alte zone din ţară

„Nouă ne convine că este criză, pentru că suntem pregătiţi de ea din 2008. Am intrat în criză fără datorii, sănătoşi. Localităţile au rămas, rând pe rând, fără operatori de apă şi de canalizare. Pentru noi a fost o oportunitate să intrăm în cât mai multe localităţi. În acest proces de regionalizare, în următorii trei-patru ani, vor rămâne 11 operatori de apă în România, acum sunt 42, acum 10 ani erau 900. Eu am curajul să mă angajez şi să promit că în 2015, una dintre companii va fi RAJA. Investiţia este realizată de Secţia de prestaţii în construcţii şi de Secţia mecano-energetică a companiei RAJA. Toate au fost realizate de angajaţii societăţii, nu ne-au costat decât materialele, două miliarde de lei vechi", a declarat directorul Felix Stroe.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii