Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:49 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romani in trupele KFOR

ro

09 May, 2002 00:00 986 Marime text

Elicoptere ale armatei americane in Portul Constanta

Baza militara KFOR din Portul Constanta a putut fi vizitata, ieri, de reprezentantii mass-media, care au avut posibilitatea de a urmari pas cu pas pe cei aproximativ 400 de militari ai armatei SUA care se afla aici # Daniel Andrei are 34 de ani si face parte din armata SUA, dupa ce, in urma cu doi ani, a ajuns in State prin Loteria Vizelor

Mai multe elicoptere ale armatei americane aduse din Kosovo se afla in Portul Constanta, urmand a ajunge peste o luna in SUA. Pentru prima oara in istorie, armata Statelor Unite ale Americii a ales Portul Constanta pentru a fi drept poarta balcanica in cadrul rotatiei trupelor americane din Kosovo, in sprijinul operatiunilor NATO. Grupul de Sprijin Logistic 29 si Comandamentul 21 de Sprijin Logistic al Teatrului de Operatiuni pregatesc echipamentele ce includ peste 30 de elicoptere militare de tip Black Hawk, Chinook, Apach si Sikorski, aduse din Kosovo, care urmeaza sa ajunga in SUA la inceputul lunii iunie. Baza militara KFOR din Portul Constanta a putut fi vizitata, ieri, de catre reprezentantii mass-media, care i-au urmarit pas cu pas pe cei aproximativ 400 de militari ai armatei SUA de aici. Printre acestia se afla si femei, insa numarul lor nu a fost dat publicitatii. Dintre cele 33 de elicoptere ale USA Army, sase sunt elicoptere-ambulanta. Elicopterele vor ajunge in SUA imbarcate pe o nava civila. "Operatiunea face parte din rotatia de personal si echipament a KFOR dinspre si catre sectorul kosovar controlat de SUA. Armata americana isi deplaseaza frecvent echipamentul in interiorul si in afara teatrului de operatiuni, pentru a asigura o pregatire optima pentru misiuni, precum si pentru a nu pune operatiunea de mutare in sarcina unei singure unitati. Aceasta operatiune este prima de acest gen pentru mine si sper ca ea sa fie urmata si de altele", a declarat, in cadrul conferintei de presa de ieri, locotenent-colonel Glen Norris, comandantul fortelor americane din Constanta. Aceeasi sursa a mai afirmat ca motivul pentru care Portul Constanta a fost ales pentru aceasta misiune a fost, in primul rand, legat de sprijinul si abilitatea oferite de Guvernul Romaniei, iar in al doilea rand, in Portul Constanta se ajunge cel mai usor pe calea ferata din Kosovo. Tot ieri a fost prezentat "un bun secret al armatei SUA", dupa cum a afirmat sergentul major Nelida Rabassa, "un tanar care ne-a spus multe despre Romania". Daniel Andrei are 34 de ani si face parte din armata SUA, dupa ce, in urma cu doi ani, a ajuns in State prin Loteria Vizelor. Absolvent al Universitatii Romano-Americane, acesta a afirmat ca a ramas surprins atunci cand americanii i-au recunoscut studiile. "Sunt mandru ca am fost acceptat in armata SUA", a mai declarat Daniel Andrei.

Munca multa, dar si relaxare

Soldatii americani muncesc in fiecare zi cate 14-16 ore. In baza, exista 13 corturi pentru acestia, fiecare avand aer conditionat si caldura. Chiar daca se afla intr-o baza militara, cei 400 de soldati au si posibilitatea de a se relaxa. Pot juca baschet, pot face fitness, se pot uita la video, pot citi carti sau pot naviga pe Internet. Preotul militar Jeff Fisher este coordonatorul acestor activitati, pe langa slujba religioasa care are loc in fiecare saptamana. Tot in cadrul bazei se afla si un minihotel al CFR, unde se afla cazati gradatii. "Nu exista diferente intre soldati si gradati atunci cand este vorba de activitatile de relaxare. In acest minihotel pot veni si soldatii, pentru astfel de activitati. Tot de aici, ei pot telefona in SUA, pentru a tine legatura cu cei de acasa. Intr-unul dintre corturi se afla sala de mese, unde soldatii pot servi masa oricand doresc. Ieri, in timpul turului prin baza, ziaristii au avut ocazia de a juca baschet cu militarii americani. Desi lucreaza intr-un domeniu extrem de dur, soldatii americani s-au dovedit a fi extrem de sociabili. Impartind zambete in stanga si in dreapta si, totodata, explicatii la fiecare intrebare a curiosilor jurnalisti, militarii americani au dat dovada de o buna educatie si de mult bun-simt. Fiecare soldat avea inscriptionat pe cunoscuta uniforma militara numele sau, iar pe una din maneci se afla un buzunar transparent in care se gaseste legitimatia cu numele si fotografia sa.In cadrul conferintei de ieri, care a avut loc la hotelul "Iaki" din Mamaia, reprezentantii armatei americane au tinut sa faca o precizare: "Presa este sfatuita sa isi limiteze intrebarile la subiectul operatiunilor portuare din Constanta. Nu vor fi abordate problemele legate de eforturile NATO de mentinere a pacii in Balcani si activitatile americane curente care se refera la Afganistan".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii