Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:47 26 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Mazăre şi înţelegerile cu italienii

ro

28 Mar, 2012 02:45 1978 Marime text
FINCOGERO_cartier_fincogero.jpg„Dacă aş fi căzut la înţelegere cu italienii, era totul simplu", a spus Radu Mazăre

Într-un litigiu ce durează de mai bine de zece ani cu firma italiană Fin.Co.Ge.Ro.SpA Catania, primarul Radu Mazăre este de părere că dacă s-ar fi „înţeles cu italienii era totul simplu". În replică, administratorul firmei, Romeo Nunzio, spune că „italienii sunt cei care nu vor să facă nicio înţelegere cu dumnealui, niciun acord". Declaraţiile făcute de ambele părţi au pornit ca urmare a soluţiei pronunţate de Judecătoria Constanţa în dosarul cu numărul 1577/212/2011, ce priveşte contestaţia la executare formulată de municipalitate împotriva executării silite demarate de afaceriştii din Italia. Nemulţumite de hotărârea instanţei, ambele părţi au declarat recurs.

fincogero_Radu_Mazare.jpgContactat telefonic, primarul Mazăre ne-a spus că, pe scurt, situaţia ar sta în felul următor: „Dacă aş fi căzut la înţelegere cu italienii, era totul simplu. Eu nu vreau să le dau milioanele de euro pe care ei le cer de la municipalitate". Tototdată, acesta a adăugat că, de altfel, ar exista un document prin care procurorii au stabilit că, la momentul la care s-a încheiat contractul între Primăria Municipiului Constanţa şi Fin.Co.Ge.Ro.SpA, „în 2000, când eu nu eram primar", firma italiană s-ar fi angajat prin contract să realizeze investiţia fără cheltuieli din partea municipalităţii.

Ce spun italienii

Întrebat dacă există un proces penal cu acest obiect, Mazăre a răspuns că „penal, faptele s-au prescris, dar există un proces civil la Tribunalul Constanţa, în care noi am cerut anularea contractului". În replică, Romeo Nunzio, reprezentantul legal al societăţii Fin.Co.Ge.Ro.SpA, ne-a declarat că „în toată istoria noastră, de 40 de ani, nu am avut niciodată un dosar penal şi nici nu am fost vreodată cercetaţi". Totodată, acesta a mai spus că „în ceea ce priveşte procesul pe care îl avem cu primarul Mazăre personal, oricare va fi suma ce o vom încasa, după ce vor fi scăzute cheltuielile şi taxele, vom face acţiuni de binefacere, aici, în Constanţa, nu în Brazilia sau Egipt". „Repetăm că noi nu am fost niciodată cercetaţi penal", a conchis reprezentantul legal al firmei din Catania. Nu în ultimul rând, italienii au mai spus că „noi nu am făcut niciodată plângeri penale în cariera noastră, dar acum pregătim vreo 10-20 de plângeri împotriva domnului Mazăre şi a funcţionarilor publici, în care îi cerem răspunderea personală".

Ce a decis instanţa

În dosarul care a dat naştere declaraţiilor de ambele părţi, completul C9 al instanţei Judecătoriei Constanţa, prezidat de magistratul Iuliana Loredana Mesrobian, a hotărât să respingă ca neîntemeiată excepţia lipsei calităţii procesual active a contestatorului Municipiul Constanţa. „Admite în parte cererea principală, astfel cum a fost completată. Admite în parte cererile conexe, astfel cum au fost completate. Dispune anularea în parte a procesului verbal din data de 09.06.2011 emis în cadrul Dosarului de executare silită 221/2001 al BEJA Stoica Constantin Adrian şi Stoica Constantin Gabriela Simona, numai cu privire la perioada de actualizare a creanţei pentru luna iunie 2008, urmând ca executorul judecătoresc să actualizeze creanţa de 6.400.000 lei, începând cu luna iulie 2008, cu indicele de inflaţie în cuantum de 119,26%", se mai arată în minuta instanţei. Totodată, „dispune anularea procesului verbal din data de 22.07.2011 emis în cadrul Dosarului de executare silită nr. 221/2001 al BEJA Stoica Constantin Adrian şi Stoica Constantin Gabriela Simona şi a tuturor actelor de executare ulterioare. Obligă contestatorii la plata către intimaţi a echivalentului în lei a sumei de 1137 euro la cursul BNR din ziua plăţii". Hotărârea a fost atacată cu recurs de Radu Ştefan Mazăre şi de Fin.Co.Ge.Ro.SpA.

Ti-a placut articolul?

Comentarii