Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:28 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Președintele Klaus Iohannis „Sărbătorim cu multă emoție împlinirea unui secol de la înființarea Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand

ro

07 Dec, 2023 14:29 672 Marime text
Sursă foto: Facebook.com/ Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I"Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis joi, 7 decembrie 2023, un mesaj cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înființarea Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”.

Potrivit Administrației Prezidențiale, mesajul a fost prezentat de către Ion Oprișor, Consilier Prezidențial - Departamentul Securității Naționale.

Astăzi sărbătorim cu multă emoție împlinirea unui secol de la înființarea Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, edificiu care oglindește faptele de arme ale ostașilor noștri și o parte esențială a istoriei poporului român și a devenirii României moderne.

Instituție reprezentativă a Armatei României, Muzeul Militar Național are menirea de a păstra vii în memoria națională victoriile și jertfa militarilor români pe câmpul de luptă în cele două conflagrații mondiale, precum și greutățile vremii, pe care înaintașii noștri le-au înfruntat pentru ca noi să putem trăi într-un stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil.

Drumul care a precedat fondarea Muzeului a fost unul presărat cu hotărâre și devotament. Între 1914 și 1923, de la propunerea unei secții militare în cadrul Muzeului Național până la Înaltul Decret Nr. 6064 din 18 decembrie 1923 al Regelui Ferdinand I, acest parcurs ilustrează perseverența și abnegația elitei vremii de a reflecta istoria militară a poporului român și de a transmite mai departe urmașilor eroismul și valorile naționale.

Înființarea Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” la începutul secolului al XX-lea face parte dintr-un amplu fenomen cultural și istoric de recunoaștere și apreciere a militarilor români de către elita politică și societatea civilă. Atunci au fost ridicate multe dintre edificiile culturale și monumentele istorice care păstrează vie legătura dintre bravii noștri înaintași și tinerele generații.

Salut implicarea Băncii Naționale a României în celebrarea acestui centenar. De-a lungul timpului, Banca Națională a susținut constant inițiativele care evidențiază tradițiile și valorile istorice și culturale ale poporului român.

Colaborarea dintre Muzeul Militar Național și Banca Națională a României ne aduce astăzi la vernisajul unei expoziții dedicate aniversării a 100 de ani de la înființarea Muzeului și ne face martori la lansarea unei noi emisiuni numismatice, o monedă de argint care va intra în patrimoniul numismatic național.

În acest moment aniversar important, felicit personalul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” și al Armatei României pentru eforturile de a păstra vie istoria militară a poporului român în conștiința națională.


De asemenea, felicit Banca Națională a României pentru implicarea în acest eveniment și pentru perseverența cu care susține și promovează valorile și tradițiile naționale - este mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis

Citește și: 

18 decembrie 1923. A fost înființat Muzeul Național Militar „Regele Ferdinand I”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii