Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:39 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE Poștașii din Constanța protestează în fața Prefecturii (FOTO+VIDEO)

ro

14 Jun, 2023 08:13 3080 Marime text

Sindicatul Poșta Română Constanța organizează miercuri, 14 iunie 2023, un miting de protest pe platoul din fața Prefecturii.

Angajații din Constanța ai Poștei Române sunt nemulțumiți de salariile mici, de condițiile proaste de muncă și de pierderea locuri de muncă, din cauza unui management defectuos.

1. Starea avansată de sărăcire a salariaților poștali, din cauza salariilor foarte mici acordate de către angajator


Astfel, în prezent, peste 80% dintre poștașii cu vechime, încadrați în meserii specifice domeniului poștal (agent poștal, factor poștal, oficiant poștal, muncitori auxiliari etc.), și calificați, din companie, sunt retribuiți cu salariul minim brut pe economie aflat în plată de la 01.01.2023, respectiv 3.000 de lei. În acest fel, vechimea lor în muncă, de zeci de ani, a fost anulată prin salarizarea lor cu salariul unui muncitor necalificat.

Angajatorul dorește, în prezent, să schimbe din pix încadrarea specifică salariaților poștali calificați și care au dat concurs pe post (exemplu: factor poștal – curier; oficiant poștal — ofițer suport client; casier poștal — cash manager; diriginte oficiu poștal — manager unitate poștală etc.) cu denumiri de meserii noi, nespecifice poștei, care nu se regăsesc în Codul Ocupațiilor din România.

Totodată, poștașii sunt la limita traiului de subzistență, din cauza creșterilor galopante din ultimii trei ani ale prețurilor la alimente, energie electrică, gaze, combustibili și ale tuturor bunurilor și seviciilor necesare unui trai decent, trai pe care managerii și guvernanții noștri nu ni-l mai oferă de mult!

2. Condițiile proaste de muncă

În ultimii trei ani, lipsa echipamentelor de lucru și de protecție, lipsa sau insuficiența mijloacelor de încălzire și de ventilație în mąjoritatea subunităților poștale, starea precară a multor unități poștale din punct de vedere al igienizării (mucegai/igrasie), lipsa luminii naturale, lipsa accesului la un grup sanitar, infiltrații ale apei de pe acoperiș, grave deficiențe la unitățile poștale unde s-au făcut reparații, lipsa programelor de formare profesională continuă a personalului poștal, lipsa echipamentelor IT etc.


3. Pierderea locurilor de munca din cauza managementului defectuos

Ca urmare a deselor «reorganizări» ale CN Poșta Română SA, din ultimii zece ani, în care salariații poștali cu vechime și experiență au fost «epurați», acestora luându-le locul oameni fără experiență în domeniu, aduși de la partid, angajați pe timpul «pandemiei» și care, după încetarea ei, nu au mai plecat din sistemul poștal. În prezent se desfășoară o astfel de procedură de disponibilizare (oare a câta numai în ultimii trei ani?) și, ca de fiecare dată, fără niciun fel de repercusiuni asupra managementului sălbatic al CNPR.

După fiecare «reorganizare», CN Poșta Româna SA a pierdut segmente de piață, contracte, salariați calificați și s-a ales cu manageri diletanți și necalificați, care nu au fost trași la răspundere pentru pierderile aduse companiei, în urma «experimentelor» desfășurate în perioada actului lor managerial. Singurii care au plătit, până acum, prin pierderea locurilor de muncă, au fost salariații poștali.

Cu toate că CNPR nu este instituție bugetară, managerii și guvernanții actuali au început procedura de reducere a numărului de salariați bugetari, culmea, cu cei de la Poșta Română, care nu sunt bugetari!“, au transmis reprezentanții Biroului Permanent al Sindicatul Poșta Română Constanța.

Sindicaliștii solicită salarizarea celor peste 80% dintre angajații care sunt plătiți cu salariul minim pe economie la nivelul muncitorilor extracomunitari aduși pentru a suplini lipsa forței de muncă în diverse domenii, chiar și din activitatea poștală (salariul mediu brut pe economie). Astfel s-ar diminua plecarea forței de muncă românești în afara granițelor.

Angajații din Constanța ai Poștei cer tichete de vacanță, dar și remedierea tuturor lipsurilor care conduc la condițiile precare de muncă și care afectează sănătatea lor, dar și stoparea experimentelor de genul reorganizare a companiei, în urma cărora Poșta Română pierdut de fiecare dată segmente de piață, venituri, prestigiu și salariați calificați.

La protest se estimează o participare de circa 100 de membri de sindicat.

“S-au adunat foarte multe probleme legate de activitatea noastră poştală şi de fiecare salariat poştal în parte, probleme cum ar fi: condiţiile de muncă, extraordinar de proaste, dar în primul rând, în ultimii trei ani de zile noi avem probleme foarte mari referitor la ceea ce înseamnă traiul de zi cu zi. Salariaţii poştali, de anul trecut, din luna octombrie, când s-a semnat un contract colectiv de muncă, aşa-zis contract colectiv de muncă, cu salarii minime, salariul minim de trei mii de lei brut al fiecărui salariat poştal, anulându-se astfel ceea ce înseamnă vechime în muncă, adică salariaţi cu 20-30 de ani de muncă sunt încadraţi în momentul de faţă pe minim pe economie, lucru care este ruşinos faţă de ceea ce înseamnă managementul companiei şi o ofensă adusă salariaţilor poştali”, a precizat  Florin Gheorghiu.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii