Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:29 24 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 100 de migranţi din Orient, printre care zeci de copii, descoperiţi pe un pescador în derivă (video)

ro

16 Sep, 2014 00:00 1427 Marime text


Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au intervenit pentru salvarea a 132 de persoane aflate la bordul unei ambarcaţiuni suspecte de migraţie ilegală, fără pavilion arborat, care a fost identificată de sistemul SCOMAR la aproximativ şapte mile marine de ţărm, pe Marea Neagră.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sistemului Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului la Marea Neagră (SCOMAR) au identificat, ieri dimineaţă, puţin înainte de ora 8.00, o ambarcaţiune suspectă în Marea Neagră, fără pavilion arborat, la aproximativ şapte mile marine de ţărm, în zona de patrulare comună româno-bulgară, care se apropia de apele teritoriale ale României.
După intrarea în apele teritoriale ale României, analizând condiţiile meteo nefavorabile (mare agitată şi vânt puternic) şi având în vedere numărul mare de persoane aflate la bord - 132 de bărbaţi, femei şi copii - conducerea Gărzii de Coastă a dispus de urgenţă efectuarea unei misiuni de salvare pe mare cu o ambarcaţiune a Grupului de Nave Mangalia.

Poliţiştii de frontieră au remorcat ambarcaţiunea suspectă în Portul Mangalia, unde a acostat în siguranţă în jurul orei 13.00. Din primele cercetări, a reieşit faptul că la bordul navei se aflau 27 de copii, 21 de femei şi 84 de bărbaţi, de origine siriană, afgană, iraniană, irakiană şi turcă.

Poliţiştii de frontieră i-au „cazat“ pe migranţi în incinta Grupului de Nave Mangalia, unde au primit hrană, apă şi posibilitatea de a se odihni, întrucât majoritatea erau sleiţi de puteri. Audierile vor fi cu atât mai anevoioase cu cât cei mai mulţi dintre ei nu au acte de identitate.

Ancheta este coordonată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Audierile abia începuseră la ora închiderii ediţiei. Din primele informaţii, se pare că doi cetăţeni turci, aflaţi la bord, ar fi călăuzele grupului. Migranţii vor ajunge, cel mai probabil zilele următoare, în centrele pentru imigrări de la Galaţi şi Bucureşti, de unde cei care nu vor solicita azil politic vor fi repatriaţi în ţările de origine.

Acesta este cel de-al optulea, dar şi cel mai amplu caz de migraţie ilegală descoperit în acest an în apele teritoriale româneşti ale Mării Negre.

Ti-a placut articolul?

Comentarii