Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:50 12 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Orele „moarte“ ale mascaților Când (NU) pot trece pragul infractorilor

ro

27 Dec, 2015 00:00 1443 Marime text
România - „țara celor șapte servicii secrete“, a „băieților cu ochi albaștri“ și, mai ales în ultima vreme, a „DNA-ului“ - cu siguranță nu reprezintă un loc foarte liniștit pentru mulți dintre locuitorii săi, oameni care, vorba aceea, trăiesc cu frica-n sân de bătăile în ușă urmate de un puternic „Deschide! Poliția!“, zis tare și răspicat.
 
Cu toate acestea, puțini sunt, poate, cei care știu că, în ciuda tuturor elementelor enumerate mai sus, sunt și momente (ale zilei) când poți fi sigur că mascații nu-ți vor sparge ușa. Nu de alta, dar nu le permite ... Constituția! ZIUA de Constanța vă prezintă exact textul de lege care le interzice mascaților accesul peste pragul presupușilor infractori (în anumite momente ale zilei).
 
Constituția României, textul fundamental al statului, prevede clar, la Articolul 27 – Inviolabilitatea domiciliului, faptul că „perchezițiile în timpul nopții sunt interzise, în afară de cazul infracțiunilor flagrante“. Așadar, presupușii infractori pot pune capul pe pernă liniștiți o dată cu lăsarea întunericului, mascații nu le pot călca pragul atunci. Desigur, doar dacă nu cumva îi împinge gândul să ia mită noaptea, de exemplu, și să fie prinși în flagrant delict, să zicem. Dar care este intervalul în care indivizii cu pricina pot să stea chiar fără stres? Nu de alta, dar iarna se întunecă mai repede, iar vara mai târziu, aspecte ce îi pot deruta pe presupușii infractori.
 
Detaliile sunt prezentate în Noul Cod de procedură penală, în Capitolul VI „Percheziția și ridicarea de obiecte și înscrisuri“, Secțiunea 1 „Percheziția domiciliară“, articolul 159 „Efectuarea percheziției domiciliare“. Astfel, se arată în textul de lege menționat faptul că „percheziția domiciliară nu poate fi începută înainte de ora 6.00 sau după ora 20.00, cu excepția infracțiunii flagrante“. Pe de altă parte, intervalul poate să nu fie luat în seamă dacă e vorba despre percheziții în localuri deschise publicului între aceste ore. Așadar, presupușii infractori pot sta liniștiți între orele 20.00 – 06.00,doar dacă eventualele infracțiuni nu au legătură cu activitățile desfîșurate în cluburi sau localuri cu activitate în acest interval.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii