Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:27 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Olteanu are de returnat peste 1,3 milioane de lei catre Nova Cons

ro

11 Dec, 2007 00:00 4451 Marime text
1197320869.jpg

Dupa ce a incercat si a reusit tergiversarea cauzei in repetate randuri, Constantin Olteanu a pierdut procesul cu SC Nova Cons

Dupa ani de zile de lupta cu morile de vant, magistratii Tribunalului Constanta i-au dat castig de cauza societatii ploiestene de constructii SC Nova Cons, in procesul cu SC Rent Car Service Litoral SRL. Cronologic, faptele stau in felul urmator: pe 6 iunie 2002, intre SC Rent Car Service Litoral si SC Nova Cons se semneaza contractul nr. 148, privind executarea obiectivului "Biconcesiune Dacia - Renault", act prin care avea sa ia fiinta service-ul si show room-ul auto Dacia - Groupe Renault, amplasat la intrare in orasul Constanta, pe bulevardul I.C. Bratianu, numarul 251. De la bun inceput s-a stabilit ca, in termen de doua saptamani de la incheierea contractului, beneficiarul - SC Rent Car Service SRL - sa plateasca 400.000 de dolari si sa depuna o scrisoare de garantie bancara. Toate bune si frumoase, numai ca scrisoarea respectiva nu a fost niciodata emisa si nici prezentata constructorului. Procesul de predare primire al amplasamentului a fost pe 6 iunie 2002, data la care au fost incepute si lucrarile de constructie la acest obiectiv, potrivit declaratiilor directorului Nova Cons, Dragu Teodor. Desi avea termen de doua saptamani de la incheierea contractului, o luna intreaga s-a scurs in care directorul general al SC Rent Car Service Litoral, Constantin Olteanu, nu a intreprins nimic pentru achitarea celor 400.000 de dolari prevazuti in contract. Drept consecinta, lucrarile au fost sistate la sfarsitul lunii iulie si reluate pe 1 octombrie 2002, cand Olteanu a platit avansul respectiv. Doua saptamani mai tarziu, intre cele doua firme a fost semnat un act aditional, pentru anumite constructii ce nu fusesera stipulate in contractul initial, respectiv platforme exterioare si amenajarea exterioara a cladirii. Valoarea acestora, potrivit actului aditional, a fost stabilita la 130.000 de dolari fara TVA, suma pe care SC Rent Car Service Litoral a obtinut-o printr-un credit de investitii de la BRD Constanta. Asadar, prin ordinul de plata nr. 3385 din 17 octombrie 2002, SC Rent Car Service SRL a virat banii in contul SC Nova Cons.

Olteanu se razgandeste des

In mod suspect, la scurt timp dupa aceasta tranzactie, Olteanu s-a razgandit si l-a sunat pe Dragu, spunandu-i ca a gasit un constructor mai ieftin, drept pentru care il ruga pe acesta sa intrerupa actul aditional. La aproximativ cinci zile de la tranzactie initiala, cei 130.000 de dolari au fost inapoiati firmei lui Olteanu, prin ordinul de plata cu nr. 166. Interesant este faptul ca banii nu s-au intors intr-un cont al SC Rent Car Service Litoral deschis la BRD, de unde fusesera luati, ci intr-un alt cont al acesteia, deschis la City Bank. Olteanu se razgandeste din nou si il contacteaza iar pe Dragu, pentru a continua lucrarile cu firma acestuia, intrucat celalalt constructor s-a dovedit a fi neserios. Olteanu promit ca va returna cei 130.000 de dolari. Lucrarile se reiau si continua pana la sfarsitul lunii mai, 2003, cand se constata faptul ca, desi acestea erau finalizate in proportie de 95%, SC Rent Car Service nu achitase suma stipulata in actul aditional. Totodata, Nova Cons mai avea de primit si restul de bani prevazuti in contractul initial, asa incat prejudiciul acesteia a fost estimat la 12 miliarde de lei vechi la vremea aceea. Sunt mai multe aspecte ale colaborarii dintre cele doua firme ce ridica semne de intrebare privind conduita SC Rent Car Service. In acest sens, atrage atentia faptul ca cei 130.000 de dolari nu s-au intors in conturile BRD, creditorul lui Olteanu. In fapt, situatia a stat astfel: SC Rent Car Service Litoral a platit suma respectiva, iar Nova Cons a emis factura nr. 1704141 din 17 octombrie 2002. Dupa ce Olteanu a anuntat faptul ca a gasit un alt constructor, Nova Cons a inapoiat banii si a emis factura nr. 1704142 din 22 octombrie 2002, care a stornat factura initiala. Astfel, suma era inapoiata in conturile SC Rent Car Service Litoral de la City Bank. Atata doar ca Olteanu nu a retras copia facturii de la BRD, iar banca stia ca plata era facuta in contul constructorului si trebuia doar sa urmareasca modul in care erau intrebuintati banii. Pe 28 ianuarie 2003, banca a efectuat un control de rutina la obiectivul creditat, unde s-au constatat neconcordante mari intre situatia existenta pe hartie si cea reala. La masurarea lucrarilor din teren s-a stabilit ca s-au montat panouri de inchidere pe pereti si acoperis si ca in total exista 8137 m.p. de astfel de componente. In fapt, constructorul afirma ca fizic exista doar 5000 m.p. de astfel de panouri, iar diferenta de 3000 m.p. a fost trecuta pentru a justifica creditul, in urma unui calcul atent stabilindu-se ca valoarea acestei diferente este exact de 130.000 de dolari. In mod suspect, in Nota de analiza de la banca a fost trecuta cantitate de 8137, asa incat Olteanu si-a ascuns manevra cu creditul, iar pagubit era Dragu, care nu isi mai putea recupera banii.

A facut plangere sa scape de proces

Pe 26 iunie 2003, constructorul si beneficiarul urmau sa faca un inventar al lucrarilor, care insa nu a mai avut loc, pentru ca Olteanu a facut plangere penala impotriva Nova Cons, in care acuza constructorul de furt calificat si inselaciune. La sfarsitul lunii mai, 2004, dupa nenumarate verificari si documentari, politistii si procurorii au dispus scoaterea lui Dragu de sub urmarirea penala. Imediat, directorul Nova Cons a dat in judecata SC Rent Car Service SRL, pentru a-si recupera banii. Cand procesul civil era in plina desfasurare, dosarul de la Parchet de pe numele Nova Cons a fost miraculos redeschis, asa incat actiunea civila a fost stopata. Au fost luate din nou la verificat toate documentele, iar cercetarile s-au extins si asupra sotiei lui Dragu. Potrivit declaratiilor directorului Teodor Dragu, in cele din urma s-a dispus, dupa caz, scoaterea acestuia de sub urmarirea penala sau neinceperea acesteia, intrucat "faptele nu exista". Dupa ani intregi, Tribunalul a decis in favoarea Nova Cons, printr-o sentinta definitiva, care urmeaza a fi pusa in executare, asa incat Dragu sa isi poata recupera banii ce i se cuvin de drept.

Scris de: {autor}Cecilia ZAREA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii