Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:18 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oficial Parchetul European, ample percheziții în Constanța și Galați. Ar fi vizați angajați ai ANR și ai Administrației Dunării

ro

27 Mar, 2024 13:26 1100 Marime text



Procurorii Parchetului European (EPPO) din Cluj-Napoca (România) a efectuat joi, 27 martie 2024, 12 de percheziții în cadrul unei anchete în care apar funcționari ai Administrației Dunării Galați (AFDJ) și a Autorității Navale Române (ANR).
 
Potrivit datelor oficiale, „este vorba despre o suspiciune de fraudă legată de achiziționarea a două remorchere – bărci puternice utilizate pentru remorcarea bărcilor și a navelor mai mari – pentru Delta Dunării Inferioare“.
 
În această dimineață au avut loc 3 percheziții în trei instituții publice – una în județul Galați și două în județul Constanța, se mai arată în comunicatul oficial.
 
Alte șapte percheziții au fost efectuate la casele funcționarilor publici care lucrează pentru aceste instituții, iar două au avut loc la societăți private.
 

„Potrivit dovezilor colectate până în prezent în cadrul acestei anchete, funcționarii publici ai SLDJ Galați, în calitatea lor de reprezentanți ai acestuia, au obținut finanțare din partea UE din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) pentru achiziționarea a două remorchere multifuncționale. Aceasta a fost rezultatul unui contract de achiziții publice lansat în septembrie 2019, în valoare totală de 35 144 000 RON (aproximativ 7 milioane EUR). Se susține că funcționarii publici au prezentat documente inexacte pentru finanțarea proiectului. Deși ambarcațiunile erau destinate exclusiv navigației fluviale, suspecții au întocmit caietul de sarcini pe baza caracteristicilor tehnice și a cerințelor de construcție mai restrictive specifice navelor maritime. În consecință, tipul de nave care intră sub incidența criteriilor din caietul de sarcini era foarte limitat, ceea ce a împiedicat alți operatori economici să participe la procedura de cerere de ofertă și, în cele din urmă, a favorizat doar un singur solicitant“, conform Parchetului European.  

 
Tot potrivit sursei, „în urma finalizării contractului cu societatea furnizoare, cele două remorchere au fost livrate în iulie 2021 cu un pescaj nautic mai mare decât cel prevăzut inițial în caietul de sarcini și în contractul de achiziție“.
 

„Acest lucru a făcut ca acestea să fie adaptate exclusiv pentru Dunărea maritimă, unde adâncimea apei permite navigarea cu un pescaj mai mare, ceea ce face ca cele două ambarcațiuni să fie inutilizabile pentru navigația fluvială, deoarece nu puteau tranzita toate rezervoarele din sectorul fluviului Dunărea. Acest lucru a cauzat un prejudiciu bugetului UE în valoare de aproximativ 7 milioane EUR“.

 
Perchezițiile la domiciliu, destinate colectării de probe, mobilizează zeci de ofițeri de poliție de la: structura de sprijin a EPPO din România, Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Galați, Serviciul Județean Anticorupție Constanța din cadrul Direcției Generale Anticorupție (Serviciul Județean Anticorupție din cadrul DGA), Inspectoratul Județean de Poliție Galați SAS- (Inspectoratul de Politie al Județului Galați) și Jandarmerie Română – Inspectoratul Județean Gendarmes Galati (Inspectoratul Județean de Jandarmi Galați).
 
EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene.

Acesta este responsabil de investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Facem precizarea că am încercat să obținem un punct de vedere de la Dumitrache Cosmin-Laurențiu, director general al ANR, însă demersul nostru nu a fost, momentan, posibil.

Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați
este condusă de Angela Stela Ivan, director general. Facem precizarea că am încercat să onținem un punct de vedere și de la Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați însă la numărul de telefon pus la dispoziție de site-ul oficial al instituției nu a răspuns nimeni.  


UPDATE 16.10

Oficialii ANR au confirmat existența perchezițiilor.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.



 
Citește și:

Percheziții în Arad într-un dosar al Parchetului European de fraudă de 3 milioane de euro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii