Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:27 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O bombă și patru proiectile de artilerie, descoperite în Niculițel (galerie foto)

ro

23 Jun, 2020 21:17 1439 Marime text

•    Muniția provenea din timpul conflictelor militare, au stabilit pirotehniștii

După-amiază grea pentru pirotehniștii tulceni din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Delta. Aceștia au fost solicitați să intervină pentru identificarea, ridicarea și transportul unor elemente de muniție neexplodate, descoperite în Niculițel.
Muniția fusese găsită de un om care făcea săpături pentru înlocuirea conductei de apă din gospodărie.
Ajunși la fața locului, specialiștii au stabilit că este vorba despre patru proiectile de artilerie și o bombă de aruncător, toate provenind din timpul conflictelor militare.

Redăm, în continuare, comunicatul oficial transmis de ISU Delta Tulcea:

Gruparea pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „ Delta “ al județului Tulcea a fost solicitată să intervină în localitatea Niculițel, în această după-amiază, pentru cercetarea, identificarea, ridicarea și transportul unor elemente de muniție neexplodate.
 În urma cercetărilor s-au identificat 4 proiectile de artilerie și 1 bombă de aruncător, toate provenind din timpul conflictelor militare.
 Elementele de muniție au fost găsite în timpul efectuării unor lucrări de săpături executate în vederea înlocuirii conductei de apă într-o gospodărie.
 Misiunea s-a desfășurat în condiții de maximă siguranță și nu a pus în niciun moment viața oamenilor în pericol sau producerea unor pagube materiale.
Elementele au fost ridicate și transportate în vederea distrugerii la o dată ulterioară.
RECOMANDĂRI:
La găsirea unor obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciuni de a fi elemente de muniţie neexplodată, cetăţenii au următoarele obligaţii:
a) să anunţe de urgenţă organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Delta” al Judeţului Tulcea la numărul unic de urgență 112;
b) să nu mişte muniţiile descoperite neexplodate;
c) să nu introducă în clădiri muniţiile descoperite neexplodate;
d) să nu folosească muniţiile descoperite pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;
f) să nu lovească, să taie sau să demonteze muniţiile neexplodate;
g) să nu aprindă focul deschis în apropierea muniţiilor neexplodate sau să le introducă în foc;
h) să nu se joace cu muniţii descoperite neexplodate;
i) persoana care a găsit muniţie neexplodată va asigura supravegherea obiectului de la o distanţă de minim 50 m şi va interzice accesul altor persoane în zonă până la sosirea Poliţiei sau reprezentanţilor I.S.U. Tulcea.
Acţiunile şi măsurile de prevenire, precum şi asanarea terenului de muniţia rămasă neexplodată, se organizează şi se desfăşoară în scopul apărării vieţii şi al asigurării protecţiei populaţiei, bunurilor materiale, valorilor culturale şi mediului împotriva efectelor negative ale acestui tip de risc.

Sursa foto: ISU Delta
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii