Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:21 19 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicuşor Constantinescu, menţinut în arest la domiciliu de judecătoarea Viorica Lungu (rechizitoriu)

ro

29 Apr, 2015 00:00 1338 Marime text
Iulia Cezara Suciu i-a impus şefului suspendat al CJC, printre altele, să nu părăsească ţara şi să nu exercite funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa

Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, nu scapă de arestul la domiciliu! Ieri, judecătoarea Viorica Lungu, din Curtea de Apel Constanţa, a menţinut decizia luată de Iulia Cezara Suciu, din Tribunalul Constanţa, din 20 aprilie, când a constatat legalitatea şi temeinicia măsurii arestului la domiciliu a şefului suspendat al CJC. Tot Suciu a menţinut măsura preventivă mai sus precizată, aceasta urmând a fi verificată până la data de 19.05.2015, respingându-i, ca nefondate, cererile de revocare şi de înlocuire a măsurii arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar.
 
Deciziile au fost luate în dosarul în care Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Constanţa alături de Cristian Zgabercea, Carmen Florentina Oproiu, director al Direcţiei Coordonare Instituţii Subordonate din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, Marcel Brâncoveanu Părău, reprezentant al Fundaţiei Culturale Thalia, Fundaţia Fantasio şi Fundaţia Culturală Thalia.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii susţin că, „în cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, împreună cu inculpaţii Zgabercea Cristian Bogdan, Oproiu Carmen Florentina şi Fundaţia Fantasio, a constituit un grup infracţional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului judeţului Constanţa, precum şi a unor infracţiuni de evaziune fiscală“.

„Finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii“ 

„În aceeaşi perioadă, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, ajutat de inculpaţii Zgabercea Cristian Bogdan şi Oproiu (Vasile) Carmen Florentina, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi a plătit, în mod nelegal, suma de 5.094.836 de lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii. Finanţarea şi plăţile au fost efectuate numai în baza unei hotărâri a Consiliului Judeţean, fără respectarea normelor legale în vigoare prevăzute de Legea nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general şi de OG nr. 51/1998, actualizată, referitoare la îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile şi regulile în care se pot asigura finanţări nerambursabile din fonduri publice“, potrivit DNA.

„Încălcare flagrantă“

Procurorii mai susţin că, „în cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, beneficiind de ajutorul aceloraşi doi inculpaţi, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, finanţând în mod nelegal cheltuieli cu activităţile sportive, în sumă de 13.305.000 de lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive“. „Și de această dată, finanţarea şi plăţile respective au fost efectuate numai în baza hotărârilor Consiliului Judeţean, cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr. 350/2005, ce reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general, şi a prevederilor Legii nr. 69/2000 a educaţiei fizice şi sportului, privind organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de educaţie fizică şi sport în România şi condiţiile finanţării activităţii sportive din fonduri publice“, conform magistraţilor. Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Constanţa şi repartizat judecătoarei Iulia Cezara Suciu. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 3 iunie.

CMZ

Tot Iulia Cezara Suciu îl judecă pe Nicuşor Constantinescu şi în dosarul presupusei subfinanţări a Centrului Militar Zonal Constanţa. În această cauză, pe data de 16 aprilie, Suciu i-a înlocuit lui Constantinescu arestul la domiciliu cu măsura controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile de la data rămânerii definitive. Mai mult decât atât, judecătoarea i-a impus şefului suspendat al CJC, printre altele, să nu părăsească ţara şi să nu exercite funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa. Zilele trecute, Valentina Boboc, judecător al Curţii de Apel Constanţa, a menţinut decizia judecătoarei Suciu.
 
Următorul termen a fost stabilit pentru data de 6 mai. 

Citeşte şi

Oficial DNA
Nicuşor Constantinescu şi Cristian Zgabercea, trimişi în judecată într-un dosar cu prejudiciu de 8 milioane de euro


Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu (abuz în serviciu) - DNA Constanţa


Nicuşor Constantinescu, menţinut în arest la domiciliu de judecătorii Lucian Lică şi Viorica Lungu (rechizitoriu)

Ti-a placut articolul?

Comentarii