Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:56 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Multe alarme cu bombă, anunțate de copii la 112. Foloseau cartelele SIM pentru susţinerea cursurilor online

ro

11 Feb, 2022 21:02 1493 Marime text
  • Multe dintre apelurile efectuate la 112 prin care se anunţau dispozitive explozive în diverse locuri, inclusiv în unităţi de învăţământ, au fost efectuate de copii care foloseau cartelele SIM pentru susţinerea cursurilor online, a informat, vineri, IGPR.

Poliţia Română, prin structurile de prevenire a criminalităţii, derulează, la nivel naţional, o campanie de conştientizare, atât în rândul copiilor, cât şi al adulţilor cu privire la consecinţele pe care le are apelul fals la 112.

"Gândeşte! Nu este o glumă! Apelul fals la 112 se pedepseşte! Sună responsabil!" transmit poliţiştii, care vor să atragă atenţia cu privire la consecinţele legale şi psiho-sociale ale acestor fapte.

"În ultima perioadă, la nivelul Poliţiei Române, au fost semnalate apeluri la numărul de urgenţă 112, prin intermediul cărora persoane necunoscute sesizează amplasarea unor dispozitive explozive în diverse locuri, inclusiv unităţi de învăţământ. După dispunerea măsurilor operative specifice şi efectuarea demersurilor legale, de fiecare dată s-a constatat că sesizările nu se confirmau, iar autorii apelurilor au fost identificaţi ca fiind, de multe ori, minori care, prin acţiunile lor, considerau că fac farse colegilor", informează un comunicat al IGPR, transmis AGERPRES.

Potrivit Poliţiei, aceste apeluri aduc prejudicii "foarte grave" la nivelul societăţii şi tulburări ale siguranţei publice, atât prin natura şi amploarea forţelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare şi contracarare - IGPR, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul Român de Informaţii, cât şi prin stările de temere generate în rândul cetăţenilor, atât cei direct afectaţi, aflaţi în locurile respective, cât şi în întreaga comunitate.

Legislaţia din România prevede că alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie se pedepseşte cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.

În 2021, structurile Poliţiei Române au intervenit la 874.662 intervenţii la 112, iar în 158.085 de cazuri apelurile nu s-au confirmat.

"Apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol. În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent, pe linie poate aştepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor", evidenţiază IGPR.

Pe 11 februarie se marchează Ziua Europeană 112. 

Sursa Agerpres

Sursa foto cu rol ilustrativ: Facebook/ISU 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii