Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:43 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României, în arest la domiciliu, de ziua lui (rechizitoriu)

ro

27 Nov, 2014 00:00 1882 Marime text
Reţinuţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, din data de 19 iunie, Mircea Băsescu, fratele lui Traian Băsescu, preşedintele României, şi Marian Căpăţînă au fost puşi, ieri, în libertate. Decizia a fost luată de judecătoarea Valentina Boboc, din Curtea de Apel Constanţa, care a înlocuit măsura arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu pentru cei doi. Mircea Băsescu şi Marian Căpăţînă sunt acuzaţi că ar fi luat bani de la familia lui Sandu Anghel, zis şi Bercea Mondial, pentru a-l scoate pe acesta din arest. Judecătoarea Valentina Boboc a fost procuror al Parchetului Curţii de Apel Constanţa. La începutul acestui an, a fost numită judecător la Tribunalul Constanţa, de Traian Băsescu. Recent, Consiliul Superior al magistraturii a urgentat transferul Valentinei Boboc, de la Tribunalul Constanţa, la Curtea de Apel, cu două săptămâni mai devreme decât era stabilit iniţial.

Nu este de trecut cu vederea faptul că, azi, Mircea Băsescu împlineşte 61 de ani.
Revenind la decizia de ieri, pe durata măsurii preventive anterior precizate, Băsescu şi Căpăţînă trebuie să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi, nu au voie să părăsească imobilele în care locuiesc fără permisiunea instanţei, nu trebuie să comunice între ei, cu martorii din dosar ori cu membrii familiilor martorilor. Judecătoarea Valentina Boboc le-a atras atenţia celor doi că, în caz de încălcare cu rea credinţă a măsurii sau a obligaţiilor dispuse, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestului preventiv. Aşa cum arătam şi în ediţiile trecute, fratele lui Traian Băsescu, preşedintele României, şi Marian Căpăţînă au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi sunt judecaţi de Tribunalul Constanţa pentru presupuse fapte de corupţie. Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 5 decembrie.
Rechizitoriul poate fi citit AICI

Eliberată din funcţia de procuror  

În contextul celor mai sus precizate, este de menţionat că, pe data de 17 ianuarie, preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat decretul privind eliberarea din funcţia de procuror al Parchetului Curţii de Apel Constanţa a Valentinei Boboc şi numirea ei în funcţia de judecător la Tribunalul Constanţa, cu menţinerea gradului de judecător de curte de apel. Puţin după jumătatea lunii octombrie, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât transferul Valentinei Boboc de la Tribunalul Constanţa, la Curtea de Apel Constanţa. Mutarea a fost stabilită începând cu data de 15 noiembrie. Câteva zile mai târziu, aceeaşi Secţie pentru judecători a CSM a hotărât modificarea hotărârii mai sus precizate, în sensul că transferul Valentinei Boboc de la Tribunalul Constanţa la Curtea de Apel să se efectueze mai repede decât era stabilit. În acest context, mutarea judecătoarei care i-a pus în libertate pe Mircea Băsescu şi pe Marian Căpăţînă a avut loc pe data de 1 noiembrie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii