Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:54 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Apararii confirma infiintarea de baze militare americane la Constanta

ro

22 Feb, 2005 00:00 1536 Marime text

Baza 54 de la Mihail Kogalniceanu va fi transformata in baza de antrenament pentru trupele americane * Aici vor fi adusi militari americani din toate categoriile de arme * Se intentioneaza folosirea acestei baze in acelasi scop pentru care a fost folosita si in anul 2003, fiind capul de pod aerian al trupelor SUA cu zona de razboi din Irak #

Intr-un interviu dat de ministrul Apararii, Traian Atanasiu, in paginile ziarului de limba engleza "Bucharest Daily News", acesta a confirmat faptul ca trupele americane vor infiinta baze militare de antrenament in judetul Constanta. Potrivit jurnalului amintit, Atanasiu a spus ca o decizie definitiva asupra acestui lucru, va fi luata de Congresul American, cel tarziu la inceputul acestei primaveri. Daca totusi nu va fi vorba de infiintarea unor baze militare in toata regula dupa modelul celor care au functionat in statele vest europene, americanii sunt oricum decisi sa infiinteze baze speciale de antrenament militar. In aceste baze, ministrul Atanasiu a spus ca vor fi rulate importante efective de militari americani, nevoile Statelor Unite in acest aspect depinzand de situatiile generate in perimetrul Marii Negre si Orientul Mijlociu, in zona de interes al NATO.Cu siguranta, ca trupele si bazele de antrenament vor fi dispuse in Dobrogea, lucru confirmat de ministrul Apararii. In general, U.S. Army nu va trimite in Romania numai un singur fel de militari americani, vor fi folosite toate tipurile de arme care intra in componenta trupelor americane. Bazele de instructie ce vor functiona in judetul Constanta vor avea capacitatea de instruire a intregii game de forte: terestre, marina si aviatie. Instruirea trupelor americane se va face in paralel cu trupele romanesti sau in colaborare cu acestea, acest lucru depinzand de genul aplicatiilor militare care vor fi programate.De asemenea, trupele romanesti vor efectua programele comune de instructie sub comanda directa a responsabililor romani, trupele americane vor avea comanda americana. In consecinta in interiorul bazelor de antrenament instructia fiecarei armate, fie ea romana sau americana, va fi efectuata sub comanda generalilor proprii.Aceasta intentie de infiintare a bazelor de antrenament in Dobrogea are la baza ca motiv, in primul rand, interesul geopolitic din zona noastra. Romania are un direct si major, totodata, interes in zona Marii Negre. Din acest motiv, numarul bazelor militare de instructie pe malul romanesc al Marii Negre, in Dobrogea, va influenta major participarea romaneasca in misiuni in aceasta zona. In acelasi timp, aceste baze vor fi si mult mai aproape de Orientul Mijlociu, unde NATO si Romania au un foarte clar interes in stabilizarea situatiei in aceasta zona fierbinte. Ministrul a specificat si faptul ca aceste baze vor avea acelasi rol pe care baza provizorie de la Mihail Kogalniceanu l-a avut in anul 2003, fiind folosita ca punct de lansare al NATO pentru operatiunile militare din Irak. Este evident faptul ca armata romana ar putea in acest sens sa participe la desfasurarile de forte in zonele de conflict.

Actiuni multilaterale tot mai multe

Aceste desfasurari sunt normale pentru bazele militare deja echipate cu toate sistemele necesare, si bineinteles ca in acest mod vor putea avea loc si acest gen de desfasurari de trupe. Din acest punct de vedere, si mai ales ca baza de la Mihail Kogalniceanu a fost deja folosita o data de americani pentru acest gen de operatiuni, cu siguranta unul din amplasamentele cunoscute a uneia din viitoarele baze de instructie ce va fi folosita de americani este Baza 54 de la Mihail Kogalniceanu. Ministrul Atanasiu a confirmat acest lucru adaugand si faptul ca in aceasta zona a tarii este avut in vedere si un important interes economic vizavi de prezenta trupelor americane in Dobrogea. In acest context, Dobrogea este caracterizata ca o zona cu o activitate economica de sezon care cunoaste o dezvoltare insemnata numai in perioada verii, iar acum plin plasarea bazelor americane in zona, economia de sezon a Dobrogei va fi schimbata, serviciile aferente celor de sezon fiind active in toata perioada anului. Acest lucru va avea si un important impact social, numarul locurilor de munca vor creste, iar odata cu acestea va creste si nivelul standardului de viata al populatiei.Vizavi de influenta pe care o va avea aceasta prezenta a bazelor de instructie americane in "coasta" Rusiei, Atanasiu a lasat sa se inteleaga faptul ca partea romana va incerca sa imbunatateasca relatiile militare cu Rusia, relatii care au cam inghetat in ultimii zece ani. In acest context, Atanasiu a marcat facand referire la viitoarea participare din aceasta vara a Rusiei si Romaniei in cadrul unei aplicatii organizate de NATO, dand exemplu misiunea "Active Endeavor" in Marea Mediterana. Atanasiu a dat ca exemplu de asemenea si Grupul Naval pentru Actiuni Comune in Marea Neagra-BLACKSEAFOR, care cuprinde navele militare ale Romaniei, Bulgariei, Georgiei, Rusiei, Turciei si Ucrainei, scopul acestei misiuni fiind lupta impotriva terororismului international, al traficului cu droguri si cu arme.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii