Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:56 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mexican periculos extrădat din România. Supraveghea traficul de droguri în Portul Constanța. Oficial de la IGPR (video)

ro

22 Feb, 2021 01:14 2812 Marime text
  • Cartelul mexican, format din foști militari, ar fi încercat să stabilească un cap de pod în portul Constanța

Un mexican periculos, membrul unui cartel semi-militarizat și acuzat că ar fi și autorul unor asasinate, plănuia în România o operațiune de trafic internațional de droguri, dar a fost prins și extrădat.

Cartelul mexican, format din foști militari, ar fi încercat să stabilească un cap de pod în portul Constanța, pentru traficul de droguri spre vestul Europei, au indicat sursele judiciare consultate de Știrile TVR.
 
Traficanții voiau să aducă în portul Constanța sute de kilograme de cocaină și metamfetamină, iar mexicanul venise în România să supravegheze operațiunea.

El a fost prins anul trecut, însă infomația a fost făcută publică abia acum, pentru că Departamentul de Combatere a Drogurilor din Statele Unite a arestat în toată această perioadă alți 230 de membri ai rețelei de traficanți.

Oficial de la IGPR

În cursul anului 2020, polițiștii Serviciul Antidrog din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au desfășurat investigații ce au vizat membrii unei mari rețele infracționale din Mexic, implicată în traficul internațional de droguri.

Acțiunea a beneficiat de colaborarea cu D.E.A., Homeland Security și respectiv US Marshals.

Aceasta a constat într-o cerere de comisie rogatorie formulată de către Departamentul de Justiție al Statelor Unite, sub aspectul cercetării infracțiunilor de spălare de instrumente monetare, conspirație la spălare de bani, prelucrarea sau distribuirea cu scopul importării ilegale și importul de substanțe controlate, prevăzute de Codul Statelor Unite.

Aceste fapte sunt corespunzătoare în legislația română cu infracțiunile de trafic internațional de droguri de mare risc și spălarea banilor.

Succesul activităților polițienești desfășurate a dus la emiterea unui mandat provizoriu de arestare, în vederea extrădării, emis de autorităților judiciare din Statele Unite ale Americii, pe numele unui cetățean mexican, mandat ce a fost pus în aplicare de autoritățile române. 

Această operațiune a fost parte integrantă a operațiunii de amploare desfășurată de Drug Enforcement Administration, în care au fost realizate 230 de arestări și 11 mandate de percheziție.

În luna iulie a anului 2020, persoana de cetățenie mexicană care a făcut obiectul mandatului provizoriu de arestare a fost extrădată în Statele Unite ale Americii, urmând a fi judecată pentru acuzațiile care i-au fost aduse.

În realizarea acestei operaţiuni, poliţiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime și al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră – P.T.F. Aeroport Otopeni.

Sursa foto: Captura video IGPR

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii