Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:43 08 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mana criminala sau accident?

ro

09 Jul, 2003 00:00 1802 Marime text

Evenimentul rutier de la Dragalina - un dosar cu multe necumoscute

Unul dintre principalii martori din procesul finantistilor a decedat in urma cu cateva zile, intr-un stupid accident de circulatie * Este vorba despre unul dintre directorii adjuncti de la Administratia Finantelor Publice, Alina Aldea, verisoara cu Anca Lita, si ea angajata a aceleiasi institutii * Aceasta din urma este persoana care a sesizat neregulile in dosarul care privea rambursarea sumei de 34 de miliarde lei catre SC "Elada Service" * In urma cu cateva zile, atunci cand Marian Manta, unul dintre inculpati, a fost audiat, printre altele el a declarat ca Alina Aldea este verisoara cu Anca Lita si crede ca la mijloc sunt alte interese

O parte dintre persoanele implicate in rambursarile ilegale de TVA au fost puse ieri in libertate. Avocatii acestora s-au prevalat de prevederile "celebrului" articol 160 lit. c din noul Cod de Procedura Penala. Mentionam ca Marian Manta, Doru Constantin Codreanu, Tedi Natavala, Stefan Branza si Gheorghe Nicut Tanasescu au fost trimisi in fata instantei de judecata in luna aprilie, prin rechizitoriul intocmit de catre procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta. Conform anchetatorilor, Marian Manta, in varsta de 29 de ani, si Gheorghe Nicut Tanasescu, de 51 de ani, cu acordul sefului lor, Stefan Branza, au aprobat nejustificat rambursarea TVA-ului solicitat de Tedi Natavala, fostul administrator de la SC "Elada Service" SRL, in valoare totala de 34 de miliarde lei. De asemenea, pe langa Natavala, care a fost arestat pentru rambursare ilegala de TVA, in aceasta cauza mai este acuzat si Doru Codreanu, deoarece acesta s-ar fi asociat cu Natavala pentru a obtine rambursari ilegale de TVA. Saptamana trecuta, judecatorii de la Tribunalul Constanta au dispus ca pentru Stefan Branza sa fie inlocuita starea de arest preventiv cu obligatia de a nu parasi localitatea, iar ceilalti sa ramana in continuare in penitenciar. Nemultumiti de decizia data pentru Stefan Branza, procurorii au formulat recurs la Curtea de Apel, care s-a judecat ieri. In acelasi timp, tot ieri si la aceeasi instanta, aparatorii inculpatilor care trebuiau sa ramana in arest au inaintat si ei recurs. In urma deliberarilor, magistratii de la Curtea de Apel Constanta au respins recursul formulat de procurori, astfel ca fostul director de la Administratia Finantelor Publice Constanta, Stefan Branza, a parasit ieri penitenciarul de la Poarta Alba. De asemenea, judecatorii de la Curtea de Apel au mai decis, ieri, inlocuirea masurii de arest preventiv cu obligatia de a nu parasi localitatea pentru Tedi Natavala si Gheorghe Nicut Tanasescu, asa ca si acestia si-au luat "zborul" spre casa. Desi greu de crezut, se pare ca ceva este la mijloc, pentru ca aceiasi magistrati au respins recursurile formulate de Marian Manta si Doru Codreanu, considerand ca acestea nu sunt fondate, astfel ca cei doi vor ramane in continuare in arest.

Intrebari fara raspuns

In urma cu doua saptamani, pe parcursul mai multor ore, a fost audiat Marian Manta. Printre altele, tanarul a spus ca nu intelege de ce colega lui, Anca Lita, persoana care a sesizat ca cererea de rambursare de TVA nu este corecta si a sesizat organele de conducere, l-a implicat in acest caz. Manta a declarat ca, in opinia lui, crede ca femeia este manipulata de anumite persoane care au oarece interese si nu intelege de ce aceasta a vizat chiar persoana lui. O alta persoana care este citata ca martor in acest proces si, in opinia lui Manta, face afirmatii nereale este Marioara Oancea, angajata la Administratia Finantelor Publice. Mai mult, tanarul a mai spus judecatorilor ca intre Anca Lita si directorul adjunct Alina Aldea, care a semnat in locul lui Mihu, exista o relatie de rudenie deoarece acestea sunt verisoare si, daca nu ar fi facut astfel de depozitii, ar fi fost pasibile de o sanctiune administrativa.

Suspiciuni si scenarii

In seara zilei de 1 iulie, Alina Aldea si-a pierdut viata intr-un stupid accident de circulatie, petrecut la intrarea in localitatea Dragalina, judetul Calarasi. Aceasta se afla la volanul unui autoturism "Fiat Mareea" impreuna cu tatal ei, fostul deputat Mihai Lita, si mama sa, respectiv Ecaterina Lita. Din primele cercetari a rezultat ca accidentul a avut loc datorita neatentiei. Una din cauze a fost cu certitudine ca, pe fondul vitezei, conducatorul auto a pierdut controlul volanului si, ca urmare, autoturismul a intrat intr-un copac. In urma coliziunii, cele trei persoane au decedat pe loc, iar masina a fost distrusa in proportie de 70 la suta. Multi dintre apropiatii Alinei Aldea considera ca acest accident nu este intamplator. Suspiciunile rudelor si prietenilor au la baza faptul ca Alina Aldea era unul dintre martorii cheie in rambursarile ilegale de TVA. De aceea, ei iau in considerare si varianta in care cineva sa fi pus la cale sabotarea masinii pe care Alina o conducea.In alta ordine de idei, politistii care au preluat cazul au declarat ca nu este nevoie de o expertiza tehnica, ci, eventual, doar de o verificare, deoarece la locul tragediei nu exista urme de frana. Martorii oculari au afirmat ca, inainte de a intra in pom, autoturismul a facut doua bucle pe sosea. Alina Aldea nu a reusit sa redreseze autoturismul care a parasit carosabilul si a intrat in pom. Daca a fost vorba de neatentie sau oboseala nu se stie inca si nici daca sistemele de siguranta ale masinii au avut vreo defectiune. Ramane ca politistii sa solutioneze acest dosar, simplu in aparenta, dar cu multe necunoscute.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • daniela 30 Oct, 2010 15:45 dupa atatia ani tot nu reusesc sa accept ca nu mai sunt printre noi,Alina o persoana minunata iar domnul Lita un director de 10.Daca cineva este vinovat de trecerea lor in nefiinta sa plateasca.