Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:18 13 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAI Peste 130 de persoane care aveau asupra lor substanțe interzise, depistate la festivalurile de pe litoral din minivacanța de 1 mai

ro

02 May, 2023 14:11 1634 Marime text
În timpul minivacanței de 1 Mai, efectivele Ministerului Afacerilor Interne s-au mobilizat pentru a asigura un climat normal de ordine publică, mai ales cu ocazia evenimentelor publice de amploare, astfel că cetățenii s-au putut bucura în siguranță de aceste zile libere.

Potrivit unui  comunicat al MAI, în conformitate cu Planul de măsuri aprobat de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, dispozitivele și misiunile au fost adaptate în funcție de evoluția situației din teren, în medie, în fiecare zi, fiind la datorie, aproximativ 25.000 de polițiști, pompieri, polițiști de frontieră, jandarmi și lucrători de la alte structuri operative și neoperative.

„Echipajele de ordine publică au intervenit la 11.220 de evenimente, în timp ce pompierii au asigurat intervenția în aproximativ 6.000 de situații, dintre care aproape 5.000 pentru acordarea asistenței medicale de urgență și peste 230 de incendii.  

Polițiștii și jandarmii au prins în flagrant 667 de autori de infracțiuni și au aplicat peste 38.800 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 15,8 milioane de lei.

În ceea ce privește, numărul infracțiunilor comise cu violență, acesta  este în scădere față de media ultimilor 3 ani, înregistrând, față de anul trecut, de exemplu, o scădere cu aproximativ 13%. 

În aceste zile, în atenția structurilor MAI au fost evenimentele publice, zonele aglomerate, stațiunile turistice de la munte și de la mare, precum și principalele drumuri și autostrăzi pe care s-au înregistrat valori crescute de trafic“ - au mai precizat reprezentanții MAI. 


Efectivele MAI au asigurat protecția a peste 450 de mii de persoane care au participat la cele 400 de manifestări publice organizate în această minivacanță. 

Ca în fiecare an, foarte mulți cetățeni au ales să petreacă minivacanța de 1 Mai pe litoral, unde au fost organizate mai multe evenimente publice, cele mai importante fiind având loc în Costinești și în Mamaia, cu o prezență medie zilnică de 21.000 de spectatori, respectiv o medie  de 4.500 de persoane. 

„Măsurile proactive și dispozitivul preventiv integrat de ordine publică din zona festivalurilor au urmărit prevenirea incidentelor și a faptelor ilegale de orice fel, precum și realizarea în siguranță a accesului.

Obiectivul de prevenire a fost atins și nu au fost înregistrate incidente de ordine publică.

Efectivele MAI au acordat o atenție deosebită activităților de prevenire și de informare a cetățenilor cu privire la pericolele asociate consumului de droguri, dar au acționat și proactiv pentru identificarea persoanelor care consumau sau încercau să vândă substanțe interzise, fiind oprite din a participa la festivaluri peste 130 de persoane care aveau asupra lor substanțe interzise.Dintre persoanele oprite de a participa la festivaluri, cincisprezece, printre care și cetățeni străini, au fost depistate și oprite în Gara de Nord, în cadrul acțiunilor desfășurate de către structurile Ministerului Afacerilor Interne la nivelul întregii țări, în locuri de îmbarcare/debarcare a pasagerilor, pentru depistarea persoanelor care intenționau să ajungă în județul Constanța cu substanțe interzise“ - au mai precizta reprezentanții MAI.


În total, în contextul festivalurilor, au fost constatate 133 de infracțiuni prevăzute de Legea privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, precum și două fapte de conducere a unui autovehicul fiind sub influența substanțelor psihoactive.

„Echipajele de prim-ajutor aflate la cele trei posturi medicale avansate deservite de personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Constanța și de cel al UPU-SMURD Constanța au acordat sprijin cetățenilor care aveau nevoie de asistență medicală de urgență, în majoritatea cazurilor fiind vorba de persoane cu diferite traumatisme, probleme cardiace, reacții alergice.
Având în vedere intensificarea traficului rutier de la nivelul întregii țări, peste 1.500 de polițiști rutieri au fost mobilizați pe cele mai solicitate drumuri pentru fluidizarea circulației și prevenirea accidentelor grave.

Printre acțiunile desfășurate pentru fluidizarea traficului, menționez acțiunea de ieri de pe A2, pe sensul către București, la care au participat  peste 50 de polițiști, care au luat măsuri pentru a asigura fluența circulației mai ales în zona restricțiilor impuse de administratorul de drum în zona podului de pe brațul Borcea.

În aceste zile, echipajele rutiere au acționat cu aproximativ 350 de aparate radar pentru depistarea șoferilor care au încălcat regulile de circulație și au pus în pericol propria siguranță sau a celorlalți participanți la trafic. De asemenea, polițiștii au organizat acțiuni pentru depistarea șoferilor care au consumat băuturi alcoolice și substanțe interzise“ - au mai precizat reprezentanții MAI.


Polițiștii au reținut 3.160 de permise de conducere, dintre care 48 ca urmare a consumului de droguri sau alte substanțe interzise, și au retras peste 1.000 de certificate de înmatriculare.

Pentru eficientizarea intervențiilor de la sol, polițiștii rutieri au beneficiat de sprijinul echipajelor de la bordul elicopterelor Inspectoratului General de Aviație. 

În ceea ce privește numărul accidentelor de circulație, s-a înregistrat o scădere cu 41,6 % față de anul trecut și cu 45 de procente față de media ultimilor 3 ani.
 
Numărul victimelor accidentelor grave de circulație a scăzut cu 40,38% față de anul trecut și cu 45,61 % față de media ultimilor 3 ani.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii