Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:12 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liga Studentilor se opune grevei

ro

14 Nov, 2002 00:00 1669 Marime text

Prietenia cu conducerea universitatii cere sacrificii

Studentii Universitatii "Ovidius" Constanta s-au aflat in greva, pentru doua zile * Liga Studentilor nu s-a implicat si i-a amenintat cu excluderea pe cei care organizeaza greva * Comitetul de organizare a grevei reclama Liga ca nu promoveaza drepturile studentilor * Ei spun ca reprezentantii studentilor sunt datori fata de conducerea universitatii si de isi platesc datoriile prin tacere * Purtatorul de cuvant al universitatii, Michael Chircor, a incercat sa minimizeze importanta grevei * Rectorul Bavaru a oprit greva, "din vorbe" * El a promis, neoficial, la un curs, ca va rezolva unele dintre revendicari

Studentii Universitatii "Ovidius" Constanta au gasit, vinerea trecuta, la facultate afise care ii chemau la greva. La Campus si la sediul Universitatii de pe bulevardul Mamaia fusesera lipite afise care cereau: numar nelimitat de foi de drum pentru studenti, valabile pe calea ferata, decontarea pretului abonamentelor pentru mijloacele de transport in comun si dotarea corespunzatoare a laboratoarelor si a salilor de curs. Alte revendicari se refereau la respectarea unui program decent de furnizare a apei calde si a caldurii in caminele studentesti si in spatiile de invatamant, iar pentru studentii care locuiesc in caminele liceelor cu care Universitatea "Ovidius" are contracte, suspendarea obligativitatii de a servi masa la cantina.Cel mai curios a fost ca aceasta greva nu a fost organizata de Liga Studentilor din Universitatea "Ovidius" Constanta (LSUOC). Liga nu semnase afisele si nici nu a revendicat ulterior miscarea de protest. LSUOC, organizatia care ar trebui sa sustina interesele studentilor si sa negocieze permanent cu conducerea universitatii, a fost, de aceasta data, straina de miscarea de protest. Si daca ar fi fost numai atat! Dar unul dintre studentii din comitetul de initiativa al grevei, constituit ad-hoc, a fost surprins atunci cand lipea afise, de Cristian Mosnianu, presedintele LSUOC. Acesta l-a sfatuit pe colegul sau mai mic sa nu mai lipeasca afise, pentru ca Liga este straina de aceasta actiune si nu se va solidariza cu studentii care au organizat-o, adaugand ca LSUOC nu se poate implica. Neimplicarea Ligii in organizarea grevei nu l-a determinat pe student sa isi intrerupa activitatea si nici nu i-a intimidat pe colegii din comitetul de initiativa. "Greva a fost si un avertisment cu privire la neimplicarea liderilor LSUOC in problemele studentilor. Liga nu a mai organizat de mult nici o miscare de protest sau macar negocieri cu conducerea universitatii, pentru rezolvarea unor probleme specifice. Daca am vazut ca ei nu au de gand sa promoveze interesele studentilor, ne-am gandit ca trebuie sa facem noi asta", ne-a declarat un membru al comitetului de initiativa, sub protectia anonimatului. Studentii care au organizat greva considera ca Liga nu poate organiza miscari de protest pentru ca liderii LSUOC sunt datori conducerii universitatii si isi platesc datoriile prin tacere.

Seful Ligii ameninta

Unul dintre artizanii grevei ne-a declarat ca a fost sunat pe mobil de catre Cristian Mosnianu, presedintele LSUOC, cu o zi inainte de declansarea grevei. El l-a amenintat, in mod voalat, pe "rebel" ca ii va exclude pe toti membrii Ligii Studentilor care vor participa la greva. Cu alte cuvinte, Liga nu face greva, dar ii si "sfatuieste" pe ceilalti sa isi vada de treaba lor. Luni dimineata, studentii au intrat in greva si totul a durat doua zile, pentru ca studentii au primit asigurari verbale din partea rectorului ca unele revendicari vor fi solutionate. Se pare ca greva a fost organizata de mai multe grupuri de initiativa independente, mai cu seama ca la miscarea de protest au participat si facultatile de medicina si farmacie, care fac cursuri in alte locatii decat studentii de la alte specializari din cadrul universitatii. Purtatorul de cuvant al Universitatii, Michael Chircor, ne-a declarat ca 84 de studenti au semnat si trimis un memoriu prefectului Gheorghe Martin, pe care il rugau sa ii sprijine in rezolvarea revendicarilor. "Nu a fost vorba de greva. Acest cuvant nu exista in legislatia invatamantului. Sa-i spunem revolta sau manipulare", a apreciat Chircor, incercand sa minimizeze importanta miscarii de protest. "Intr-o universitate cu 15.500 de studenti la zi si 3.000 la IDD, s-au trezit 84 de persoane sa trimita un memoriu prefectului. Si asta inainte ca el sa fie remis Senatului Universitatii", a mai spus purtatorul de cuvant al universitatii. Pentru a ne convinge ca nu trebuie sa luam in serios greva care tocmai s-a consumat la universitate, Michael Chircor ne-a spus ca "unele dintre revendicari sunt aproape hilare. Daca unele probleme sunt reale si nu negam existenta lor, caci ele tin de legislatie sau de limitele noastre ca oameni, am gasit cereri care sunt pur si simplu hilare si fara sens". Ultimul sau argument a fost ca Liga Studentilor nu s-a solidarizat cu cei care au organizat greva.

Pe vorbe

Dupa doua zile de greva, rectorul Universitatii "Ovidius", Adrian Bavaru, s-a grabit sa discute cu studentii, la curs, despre greva. El a transmis, pe acest canal neoficial, organizatorilor ca va rezolva tot ceea ce depinde de universitate. Adica problema foilor de drum nu mai exista, in camine va fi curat si cald. Problema decontului contravalorii abonamentelor de calatorie pentru mijloacele de transport in comun nu poate fi rezolvata insa, pentru ca banii vin de la minister. Mesajul rectorului a fost de efect, comitetul de initiativa renuntand la greva, crezand in promisiunile lui Bavaru. Majoritatea studentilor au considerat greva un semnal pozitiv al redesteptarii spiritului studentesc. Neimplicarea Ligii in greva nu a surprins pe nimeni, pentru ca studentii s-au obisnuit cu lipsa de activitate a celei care a fost cea mai puternica organizatie studenteasca din universitate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii