Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:32 04 12 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lansare de carte „Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials“, un volum reper despre patrimoniul arheologic dobrogean

ro

22 Nov, 2022 12:32 2780 Marime text

„Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials“, un volum reper despre patrimoniul arheologic dobrogean
Academia Română, prin președintele Ion Aurel Pop și venerabilul director al Bibliotecii Academiei Române, ministrul Nicolae Noica, la invitația cotidianul Ziua de Constanța/www.ziuaconstanta.ro, au deschis poarta pentru sărbătoarea Dobrogei, prin lansarea volumului „Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials“. Evenimentul va avea locpe 23 noiembrie 2022, ora 11,00, la Biblioteca Academiei Române.

Gazda evenimentului este chiar ministrul Nicolae Noica, moderator este constănțeanul Vartan Arachelian, iar corp comun al acestei manifestări sunt reprezentantul Guvernului în Constanța, prefectul Silviu Iulian Coșa, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, și primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac., se arată în comunicatul transmis de Academia Română. 

Cartea s-a născut din nevoia de a reactualiza și structura informațiile patrimoniului arheologic dobrogean, respectiv cele 22 de monumente istorice înscrise în Patrimoniul Cultural Național al României. Lucrarea este un volum colectiv, contributorii sunt arheologii responsabili științifici, reprezentanți ai Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan“, ai  Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța și ai Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“ Tulcea.

Coordonatorul volumului este Cristian Cealera, reprezentant al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, iar grafica de carte este realizată de către Florin Stoiciu, premiat de către Academia Română în anul 2019 la secțiunea artă plastică., a mai precizat sursa citată. 

Concret, proiectul a fost demarat în august-septembrie 2021, cu un grup de elevi și absolvenți de facultate - ei sunt generația Millennials din titlu, care au călătorit săptămânal la toate cetățile Dobrogei, iar arheologii au conectat tinerii la cetățile antice prin informații.

Cotidianul ZIUA de Constanța a creat cadrul pentru această conexiune, iar rezultatul, pe lângă această valoroasă lucrare, este că generația tânără este interesată de identitatea și originea sa.

Lansarea noului volum este o continuare firească a demersurilor inițiate din 2017 de ZIUA de Constanța, cotidian care sărbătorește Dobrogea, se aliniază cu Dobrogea și, din zona demersului jurnalistic, generează teme publice, creează conexiuni între trecut, prezent și viitor.

Crearea Bibliotecii Digitale dedicate Dobrogei, în cadrul site-ului www.ziuaconstanta.ro, în anul 2017, a inițiat o serie întreagă de sărbători anuale, de identificare a personalităților care și-au dedicat activitatea profesională Dobrogei și fixarea lor ca repere.

#DobrogeaAcademică, proiectul inițiat în anul 2019, i-a avut în centru pe constănțenii, absolvenți ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“ Constanța, Marian-Traian Gomoiu - membru titular al Academiei Române și Petre T. Frangopol - membru de onoare al Academiei Române, și s-a finalizat cu acordarea titlului de cetățeni de onoare ai municipiului Constanța. Demersul a adus recunoaștere și bucurie celor doi seniori, care între timp au trecut la loc de odihnă. Ca o continuare, în ședința de consiliu local a municipiului Constanța, din data de 31 octombrie 2022, două străzi din zona campusului Universității Ovidius  Constanța, s-au înnobilat cu numele lor, respectiv, strada Acad. Marian-Traian Gomoiu și strada Acad. Petre T. Frangopol.

#DobrogeaAcademică continuă prin lansarea volumului „Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials“

 
#Tomis60 - Tezaurul cu sculpturi de la Tomis

"În primăvara anului 1962 a fost descoperit un depozit de opere sculpturale antice, compus din 24 de statui şi basoreliefuri de marmură, reprezentînd imagini de divinităţi. Descoperirea a fost prilejuită de săpăturile făcute pentru construirea unui bloc de locuinţe pe terenul fostei gări. Aici, sub terasamentul pe care fuseseră aşezate în anul 1860 liniile ferate, se aflau ascunse, într-o groapă, sculpturile. (...) Interesul deosebit pe care tezaurul descoperit l-a iscat în masele largi s-a manifestat chiar în vara anului 1962, cînd noile sculpturi, expuse în sălile Muzeului regional de arheologie Dobrogea, au fost admirate de peste 300 de mii de vizitatori.

„Dorinţa noastră a fost să punem cît mai curînd la îndemîna cititorului primele date şi aprecieri asupra celor 24 de monumente. În acest fel credem că răspundem cerinţei maselor largi, care aşteaptă cu viu interes o lucrare cu acest subiect, utilă, de altfel, şi specialiştilor care, într-o formă sumară, vor găsi aici cu un moment mai devreme datele esenţiale ale unei descoperiri atît de importante, rămînînd ca un studiu mai aprofundat asupra tezaurului de sculpturi de la Constanţa, pretinzînd un răgaz mai îndelungat, să fie realizat în viitor”, se arată în introducerea realizată de Vasile Canarache - „responsabilul şantierului arheologic Tomis“. 
 
Aceasta este prefața  albumului  „Tezaurul de sculpturi de la Tomis“, editat în anul 1963, imediat după descoperire  și semnat de Vasile Canarache, Andrei Aricescu, Vasile Barbu și Adrian V. Rădulescu.
 
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța în parteneriat cu Ziua de Constanța , anunță lansarea după 60 de ani,  unui nou album dedicat Tezaurului de Sculpturi de la Tomis.

Lansarea  va avea loc la mijlocul anului 2023 și va angrena o promovare la nivel local, național și, mai ales, internațional .
 
Foto- cover carte, tezaur sculpturi de la Tomis
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii