Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:42 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Imagini de la eveniment Masa rotundă „Sfinxul Rus- De ce este Rusia altfel?”, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (VIDEO)

ro

07 Apr, 2022 18:43 1646 Marime text
Imagine de la eveniment
La Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța se desfășoară în aceste momente masa rotundă „Sfinxul Rus: De ce este Rusia altfel?” avându-l ca invitat pe prof. univ. dr. Ioan Stanomir (Facultatea de Științe Politice din București) în dialog cu prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, managerul bibliotecii.


Printre temele atinse de cei doi interlocutori se numără raporturile culturii ruse și umanismului ei cu regresia spre barbarie pe care Rusia o afișează astăzi, misterul sufletului rus și cum se  împacă el cu violența, brutalitatea, cruzimea ireductibilă pe care o oferă astăzi Rusia lumii întregi, legătura între imperiul rus, URSS și Rusia de astăzi și ce rolul pe care îl joacă elita rusească în economia simbolică a întregului ansamblu, motivul pentru care Rusia, care a contribuit la cultura europeană, promovează o atitudine occidentală militantă etc.  



Profesorul universitar Ioan Stanomir este autorul a numeroase cărți de istorie a ideilor politice.



Printre volumele publicate se numără: Conştiinţa conservatoare: Preliminarii la un profil intelectual (2004), O lume dispărută: Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici (coautor, alături de Paul Cernat, Angelo Mitchievici şi Ion Manolescu, 2004), Explorări în comunismul românesc (coautor, alături de Paul Cernat, Angelo Mitchievici şi Ion Manolescu, vol. I, II, III, 2004, 2005, 2008), Spiritul conservator: De la Barbu Catargiu la Nicolae Iorga (2008), Despre sunete şi memorie: Fragmente de istoria ideilor (2009), Apărarea libertăţii (1938–1947) (2010), Teodoreanu reloaded (alături de Angelo Mitchievici, 2011), Umbre pe pânza vremii: Secvenţe de istorie intelectuală (Humanitas, 2011), Junimismul şi pasiunea moderaţiei (Humanitas, 2013), Sfinxul rus: Idei, identităţi şi obsesii (2015), Comunism inc. (alături de Angelo Mitchievici, Humanitas, 2016), Rusia, 1917: Soarele însângerat. Autocrație, revoluție și autoritarism (Humanitas, 2017), La Centenar: Recitind secolul României Mari (Humanitas, 2018), Așteptând revoluția: Pașoptismul și vocile sale (Humanitas, 2019).




În 2018, a publicat la Editura Humanitas eseul Umbra Rusiei, în volumul colectiv Vin rușii! 5 perspective asupra unei vecinătăți primejdioase.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii