Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:16 10 12 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ilie Rachieru, judecat timp de şase ani Directorul RADET Constanţa, găsit vinovat pentru luare de mită şi abuz în serviciu

ro

11 Jun, 2014 00:00 5090 Marime text
Ieri, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat cererea de eliberare din funcţie, prin pensionare, formulată de Sofica Dumitraşcu, preşedintele completului care a soluţionat dosarul RADET Constanţa

Ilie Rachieru, directorul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Constanţa, şi Liviu Gheorghiu, director general şi acţionar al SC Multigama Tech SRL Bucureşti (la data trimiterii în judecată), au fost condamnaţi definitiv. Ieri, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României au menţinut pedeapsa aplicată lui Rachieru de Curtea de Apel Bucureşti, respectiv doi de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi luare de mită în formă continuată. În aceeaşi cauză, Liviu Gheorghiu s-a ales cu 5 luni de închisoare, tot cu suspendare condiţionată, pentru dare de mită în formă continuată. Dosarul a fost înaintat spre soluţionare completului de judecată C5, prezidat de judecătoarea Sofica Dumitraşcu şi format din magistraţii Maricela Cobzariu şi Lucian Macavei.

Conform procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Ilie Rachieru a fost trimis în judecată la data de 9 iulie 2008, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi luare de mită. Asta în timp ce Liviu Gheorghiu, director general şi acţionar al SC Multigama Tech SRL Bucureşti, a fost acuzat de dare de mită. Organele de anchetă susţin că, la data de 16 decembrie 2005, a fost semnat între RADET Constanţa, în calitate de achizitor, şi SC Multigama Tech SRL, un contract care viza modernizarea reţelei de termoficare a oraşului, având ca obiect „Achiziţia de pompe de termoficare cu convertizoare de frecvenţă încorporate, pentru de 132 puncte termice şi 2 centrale cu funcţionare pe gaze naturale”. În calitatea sa de director general al RADET Constanţa, Rachieru şi-ar fi îndeplinit, cu ştiinţă, în mod defectuos atribuţiile de serviciu, acceptând ca, pe parcursul derulării contractului să fie livrate produse necorespunzătoare, ce nu îndeplineau criteriile minime stabilite prin caietul de sarcini, după cum susţin procurorii. Mai mult decât atât, DNA arată că, Rachieru nu ar fi renegociat preţul contractului conform clauzelor stabilite iniţial, cauzând astfel un prejudiciu total în sumă de 4.931.880,05 RON (echivalentul a peste 1,3 milioane de euro). „Suma reprezintă produsele necorespunzătoare calitativ, la care se adaugă suma de 142.442,72 RON, cu care s-ar fi putut diminua cheltuielile bugetare ale instituţiei dacă Rachieru Ilie ar fi renegociat preţul contractului, întrucât contractul prevedea o reducere a acestor cheltuieli, iar inculpatul a ignorat voit această prevedere.Prin activitatea desfăşurată, inculpatul Rachieru Ilie a favorizat SC Multigama Tech SRL care a obţinut în acest fel, prin livrarea unor produse necorespunzătoare, altele decât cele ofertate, un avantaj patrimonial echivalent cu prejudiciul înregistrat de RADET Constanţa. Prin livrarea unor pompe de termoficare neadecvate din punct de vedere tehnic, obiectivul final şi anume modernizarea şi automatizarea reţelei de termoficare a municipiului Constanţa a fost afectat.Pe parcursul derulării acestui contract, inculpatul Rachieru Ilie a primit de la inculpatul Gheorghiu Liviu, directorul firmei furnizoare, foloase care nu i se cuveneau, în cuantum total de 1.500 de Euro, constând în plata unor cheltuieli de călătorie în scop turistic în Germania şi Olanda, efectuate la puţin timp după semnarea contractului şi pe parcursul derulării acestuia. În schimbul acestor servicii, Rachieru Ilie a acceptat livrarea către RADET Constanţa a pompelor de termoficare necorespunzătoare.
Deranjat de refuzul constat al directoarei Direcţiei tehnice din cadrul RADET Constanţa de a accepta livrarea produselor necorespunzătoare, Rachieru Ilie a dispus revocarea acesteia din funcţie, ulterior fiind repusă în funcţie prin hotărâre judecătorească”, se mai arată în documentele procurorilor Anticorupţie. De menţionat că, pentru recuperarea prejudiciului cauzat Consiliului Local Municipal Constanţa, s-a dispus instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Rachieru şi Gheorghiu.

Cauză trimisă spre rejudecare

Pe data de 9 noiembrie 2011, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Rachieru la doi ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, la patru luni de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi la alţi doi ani pentru luare de mită în formă continuată. Tribunalul a contopit cele trei pedepse aplicate, în final, şeful RADET fiind obligat să execute pedeapsa cea mai grea, de doi ani de închisoare, pedeapsă suspendată condiţionat. Aceeaşi instanţă l-a condamnat pe Gheorghiu la pedeapsa de cinci luni de închisoare, cu suspendare condiţionată, pentru dare de mită în formă continuată. Instanţa a luat act că partea vătămată, Consiliul Local Municipal Constanţa, nu s-a constituit parte civilă în cauză. Decizia Tribunalului a fost atacată la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care, la data de 15 noiembrie 2013, a dispus confiscarea sumei de 142.442,72 de lei de la  Rachieru, menţinând cele două pedepse mai sus precizate. Hotărârea Curţii de Apel Bucureşti a fost, de asemenea, atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ieri, judecătorii Curţii Supreme au admis recursurile declarate, trimiţând cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti, numai în ceeace priveşte măsura confiscării speciale privindu-l pe Rachieru Ilie. De menţionat că unul dintre cei trei judecători ai Înaltei Curţi a făcut opinie separată de colegi, în sensul că dorea respingerea recursurilor declarate de procurori, de partea civilă şi de inculpaţii Rachieru şi Gheorghiu.

De menţionat că, potrivit lui Radu Ştefan Mazăre, edilul municipiului Constanţa, în viitoarea şedinţă de Consiliu Local se va discuta situaţia RADET, în condiţiile în care Ilie Rachieru a declarat că-şi va da demisia din funcţia de director.  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii