Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:32 16 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iată ce afaceri au Fatih Karadeniz şi Mehmet Hanifi Ateş, judecaţi pentru un „tun“ de 5 milioane de euro

ro

09 Jul, 2014 00:00 2390 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Fatih Karadeniz şi a lui Mehmet Hanifi Ateş, administratori ai unor societăţi comerciale.

Karadeniz este acuzat că, în perioada 25.11.2008 - 30.06.2010, s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale de natura impozitului pe profit şi a TVA, prin evidenţierea, în actele contabile ale firmei ori în alte documente legale, a unor operaţiuni fictive şi cheltuieli nereale (achiziţia de cereale şi deşeuri industriale supuse măsurilor de simplificare în domeniul TVA). În aceeaşi perioadă, Mehmet, pe parcursul derulării unor pretinse relaţii comerciale, ar fi acordat în mod nemijlocit sprijin material coinculpatului Fatih, prin punerea la dispoziţia acestuia de documente justificative (facturi fiscale) ce atestau în mod fictiv efectuarea unor operaţiuni comerciale de vânzare-cumpărare şi transport de deşeuri feroase şi neferoase şi cereale. „Aceste documente au stat la baza înregistrării în contabilitatea firmei, administrată de Karadeniz Fatih, de cheltuieli nereale generate de respectivele achiziţii. Mai mult, în intervalul 2008 - 2010, inculpatul Ateș Mehmet Hanifi s-a sustras de la efectuarea verificărilor financiare și fiscale prin nedeclararea exactă cu privire la sediile reale ale firmelor pe care le administra, în scopul evident de a asigura clandestinitatea deplină a activităților comerciale pretins desfăşurate de către acestea“, potrivit DNA.

Organele de anchetă continuă, susţinând că, „la data de 12 februarie 2010, inculpatul Ateș Mehmet Hanifi, acţionând în scopul de a se sustrage urmăririi penale pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, a cesionat, în mod fictiv, părţile sociale deţinute în cadrul societăţilor sale, unui cetăţean turc ce s-a aflat pe teritoriul României exclusiv în acest scop, în intervalul 11.02.2010 - 13.02.2010“.

„Justificări fictive“

„În realitate, inculpatul a continuat să coordoneze, ca administrator de fapt, activitatea acestor persoane juridice. Sumele de bani rezultate în urma sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale au fost ridicate, de către cei doi inculpaţi, în numerar, cu justificări fictive, din conturile bancare ale celor două societăţi. Prin faptele comise, inculpații Karadeniz Fatih și Ateș Mehmet Hanifi au produs bugetului general consolidat al statului un prejudiciu total în cuantum de 22.253.880,72 de lei, echivalent a 5.260.065,08 euro“, au conchis procurorii Anticorupţie Constanţa.

Cei doi afaceriști și societățile pe care le administrează

Karadeniz Fatih, născut în Turcia, la data de 27 martie 1975, este asociat în Veracer Trading SRL, înființată în anul 2009, și în Veramet Com SRL, care funcționează din anul 2008. De asemenea, el deține funcția de administrator în Dobrogea Sud Cooperativa Agricolă din Techirghiol, în Veracer Trading SRL și Veramet Com SRL.

Pe de altă parte, Ateș Mehmet Hanifi, născut în Turcia, la data de 10 octombrie 1984, este asociat și administrator în NHM Metal Occident SRL, societate înființată în anul 2010.

Potrivit Registrului Comerțului, în Veracer Trading apar ca asociați Karadeniz Fatih și Sali Turkian, administrator fiind Karadeniz Fatih. Firma are ca activitate principală comerţul cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi tutunului neprelucrat.

Conform aceleiași surse, în Veramet Com SRL apare ca asociat persoană juridică firma Veracer Trading SRL, cu sediul în municipiul Constanța pe strada Interioară 3, numărul 1, reprezentată prin Sali Turkian. La capitoul asociați persoane fizice apare doar Karadeniz Fatih, care deține și funcția de administrator al societății. Firma are ca activitate principală recuperarea materialelor reciclabile sortate.

În NHM Metal Occident SRL apar ca asociați Ateș Mehmet Hanifi și Sali Turkian, administrator fiind numit Ateș Mehmet Hanifi. Societatea are ca activitate principală recuperarea materialelor reciclabile sortate.
                                                                                                                                                           
De remarcat că, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, se remarcă un personaj comun - Sali Turkian, care figurează ca asociat în NHM Metal Occident SRL și în Veracer Trading SRL și ca administrator în Veramet Com SRL.

Ti-a placut articolul?

Comentarii