Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:48 15 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi afacerişti au fost trimişi în judecată de DNA Constanţa. Cum s-a terminat dosarul

ro

30 Aug, 2018 00:00 1969 Marime text
Judecătorii din Curtea de Apel Constanţa au soluţionat definitiv dosarul în care doi oameni de afaceri au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.
 
Cei doi sunt: Karadeniz Fatih, administrator al unei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, şi Ateş Mehmet Hanifi, administrator al unei societăţi comerciale, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de complicitate la evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate, în formă continuată, transmiterea fictivă a părţilor sociale ori a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, în scopul săvârşirii unei infracţiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia, în formă continuată.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „în perioada 25.11.2008 - 30.06.2010, inculpatul Karadeniz Fatih s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale de natura impozitului pe profit şi a TVA, prin evidenţierea, în actele contabile ale firmei ori în alte documente legale, a unor operaţiuni fictive şi cheltuieli nereale (achiziţia de cereale şi deşeuri industriale supuse măsurilor de simplificare în domeniul TVA)“.
 
„În aceeaşi perioadă, inculpatul Ateş Mehmet Hanifi, pe parcursul derulării unor pretinse relaţii comerciale, a acordat în mod nemijlocit sprijin material coinculpatului Karadeniz Fatih, prin punerea la dispoziţia acestuia de documente justificative (facturi fiscale) ce atestau în mod fictiv efectuarea unor operaţiuni comerciale de vânzare-cumpărare şi transport de deşeuri feroase şi neferoase şi cereale. Aceste documente au stat la baza înregistrării în contabilitatea firmei, administrată de Karadeniz Fatih, de cheltuieli nereale generate de respectivele achiziţii. Mai mult, în intervalul 2008-2010, inculpatul Ateş Mehmet Hanifi s-a sustras de la efectuarea verificărilor financiare şi fiscale prin nedeclararea exactă cu privire la sediile reale ale firmelor pe care le administra, în scopul evident de a asigura clandestinitatea deplină a activităţilor comerciale pretins desfăşurate de către acestea“, conform actului de sesizare a instanţei.
 
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa mai arată că, „la data de 12 februarie 2010, inculpatul Ateş Mehmet Hanifi, acţionând în scopul de a se sustrage urmăririi penale pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, a cesionat, în mod fictiv, părţile sociale deţinute în cadrul societăţilor sale, unui cetăţean turc ce s-a aflat pe teritoriul României exclusiv în acest scop, în intervalul 11.02.2010 - 13.02.2010“.
 
„În realitate, inculpatul a continuat să coordoneze, ca administrator de fapt, activitatea acestor persoane juridice. Sumele de bani rezultate în urma sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale au fost ridicate, de către cei doi inculpaţi, în numerar, cu justificări fictive, din conturile bancare ale celor două societăţi. Prin faptele comise, inculpaţii Karadeniz Fatih şi Ateş Mehmet Hanifi au produs bugetului general consolidat al statului un prejudiciu total în cuantum de 22.253.880,72 de lei, echivalent a 5.260.065,08 euro, compus din TVA de plată în sumă de 12.080.678,11 lei (echivalent a 2.855.463,90 de euro) şi impozit pe profit în sumă de 10.173.202,62 de lei (echivalent a 2.404.601,18 euro)“, potrivit celor de la Anticorupţie.
 
Tribunalul Constanţa a dispus, în primă instanţă, condamnarea lui Fatih Karadeniz la pedeapsa de la pedeapsa de opt ani de închisoare, pentru evaziune fiscală. Cel în cauză a mai luat alţi doi ani de închisoare pentru folosirea, cu rea-credinţă, a creditului societăţii în folosul propriu şi contrar intereselor legale ale societăţii. Instanţa a contopit pedepsele şi a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, de opt ani de închisoare, cu executare.
 
Ateş Mehmet Hanifi a fost achitat pentru două infracţiuni şi condamnat la şapte ani de închisoare pentru complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală, la alţi doi ani doi ani de închisoare pentru folosirea, cu rea-credinţă, a creditului societăţii în folosul propriu şi contrar intereselor legale ale societăţii.
 
Şi în acest caz, instanţa a contopit pedepsele şi a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, de şapte ani de închisoare, cu executare.
 
În continuare, Tribunalul Constanţa a admis acţiunea civilă a părţii civile Statul Român prin ANAF - DGFP Constanţa formulată împotriva inculpaţilor şi a dispus obligarea în solidar a acestora să plătească părţii civile suma de 22.253.880,72 de lei, reprezentând despăgubiri civile, precum şi dobânzile şi penalităţile de întârziere calculate la această sumă potrivit Codului de procedură fiscală. Tribunalul a dispus luarea măsurii sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor, până la concurenţa prejudiciului reţinut.
 
Cauza a ajuns la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Ateş Mehmet Hanifi pentru săvârşirea infracţiunii de folosire, cu rea-credinţă, a creditului societăţii în folosul propriu şi contrar intereselor legale ale societăţii (…), ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale a răspunderii penale. Mai mult, instanţa a încetat procesul penal pornit împotriva inculpatului Fatih Karadeniz pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea, cu rea-credinţă, a creditului societăţii în folosul propriu şi contrar intereselor legale ale societăţii, ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale a răspunderii penale.
 
„Condamnă inculpatul Ateş Mehmet Hanifi la pedeapsa de doi ani închisoare (…) pentru infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată. (…) Condamnă inculpatul Ateş Mehmet Hanifi la pedeapsa de doi ani închisoare (…) pentru infracţiunea de transmitere fictivă a părţilor sociale deţinute în cadrul unei societăţi comerciale. Contopeşte pedepsele aplicate inculpatului Ateş Mehmet Hanifi prin prezenta cu pedeapsa de 7 (şapte) ani închisoare pentru săvârşirea complicităţii la infracţiunea de evaziune fiscală (…) urmând ca inculpatul Ateş Mehmet Hanifi să execute în final pedeapsa cea mai grea de şapte ani de închisoare (…) Pedeapsa principală se execută în regim de detenţie“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
„Înlătură din sentinţa apelată dispoziţiile privind: condamnarea pe inculpatului Fatih Karadeniz pentru infracţiunea prev de art. 26 Cod penal din 1969 rap. la art. 272 pct. 2 lit. a din Legea nr. 31/1990, cu aplic. art. 41 alin. 2 Cod penal din 1969 şi art. 5 alin. 1 Cod penal, dispoziţiile prev de art. 33 lit. a şi 34 lit. b Cod penal din 1969 şi art. 35 Cod penal din 1969 pentru inculpatul Fatih Karadeniz, dispozi?iile privind condamnarea inculpatului Ateş Mehmet Hanifi pentru infracţiunea prev de art. 272 pct. 2 lit. a din Legea nr. 31/1990, cu aplic. art. 41 alin. 2 din vechiul Cod penal şi art. 5 alin. 1 Cod penal, dispozi?iile privind achitarea inculpatului Ateş Mehmet Hanifi pentru infrac?iunile prev de art. 9 alin. 1 lit. f din Legea nr. 241/2005, cu aplic. art. 41 alin. 2 din vechiul Cod penal ?i de art. 2801 din Legea nr. 31/1990, cu aplic. art. 41 alin. 2 din vechiul Cod penal şi art. 5 alin. 1 Cod penal. Men?ine celelalte dispoziţii ale sentinţei primei instanţe dacă nu sunt contrare prezentei decizii“, conform deciziei.
 
Hotărârea Curţii de Apel Constanţa este definitivă.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii