Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:43 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iată bilanţul DNA Constanţa pentru anul trecut

ro

30 Jan, 2013 22:42 1638 Marime text

Activitatea Serviciului Judeţean Anticorupţie Constanţa aferentă anului 2012 se caracterizează prin continuitate lucrativă şi determinare instituţională. Rezultatele pozitive obţinute în anul 2012 reprezintă o extensie a traiectoriei profesionale iniţiate în anii precedenţi. S-a acţionat preponderent în plan preventiv, fiind adoptate instrumente de lucru menite să genereze o bună conştientizare a lucrătorilor ministerului în ceea ce priveşte consecinţele implicării în acte de corupţie, iar în plan investigativ şi procedural s-a reuşit instrumentarea unor dosare complexe şi dificile.

Astfel, în anul 2012, activitatea de prevenire a fost materializată în 111 activităţi de prevenire, la care au participat 2.694 de lucrători MAI (515 cu funcţii de conducere şi 2.179 cu funcţie de execuţie)

Printre activităţile semnificative organizate pe linie preventivă se evidenţiază cele de instruire desfăşurate cu personalul de ordine publică în baza Planului comun de măsuri privind prevenirea faptelor de corupţie în rândul personalului din cadrul formaţiunilor de ordine publică, încheiat între DGA şi IGPR, cât şi activităţile de informare realizate cu personalul cu funcţii de conducere din toate structurile MAI din judeţul Constanţa, în baza Notei-Raport privind desfăşurarea unor activităţi de informare în domeniul prevenirii corupţiei cu personalul de conducere din cadrul MAI, document aprobat de ministrul Afacerilor Interne.

În ceea ce priveşte activitatea de relaţii cu publicul, în perioada analizată, SJA Constanţa a primit 43 de petiţii, toate soluţionate conform prevederilor legale în vigoare.

S-au primit 15 sesizări efectuate la linia gratuită TELVERDE, din care 5 au condus la iniţierea unor dosare penale.

Una dintre componentele principale ale activităţii DGA în anul 2012 a fost reprezentată de activitatea de combatere a actelor de corupţie în care au fost implicaţi lucrători ai ministerului.

Astfel, s-au înregistrat un număr de 77 de dosare penale şi 109 delegări de competenţă, 43 dintre acestea fiind din sesizarea proprie a Serviciului Judeţean Anticorupţie Constanţa.

Pe genuri de infracţiuni, au fost instrumentate 52 de dosare penale (32 de luare de mită, 10 de dare de mită, 8 de trafic de influenţă şi 2 la Legea 78 din 2000) pentru infracţiuni de corupţie, precum şi 25 de dosare penale pentru alte infracţiuni.

Ca urmare a activităţilor procedurale întreprinse de către poliţia judiciară a SJA, procurorii au dispus începerea urmăririi penale în 27 de dosare, respectiv de către DNA în 7 dosare, iar PÎCCJ - unităţi teritoriale în 20 de dosare. În ceea ce priveşte activitatea de prindere în flagrant, SJA Constanţa a organizat şi derulat 12 astfel de acţiuni, din care 8 la solicitarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa şi 4 la solicitarea DNA - ST Constanţa. Ca urmare a acţiunilor de flagrant, au fost reţinute 19 persoane, din care: un ofiţer de poliţie, un agent de poliţie, un agent din cadrul penitenciarului, un funcţionar public şi 15 civili.

În cursul anului 2012 s-a remarcat o menţinere a cazurilor în care poliţiştii au denunţat intenţia unor persoane de a le oferi mită. Astfel, un număr de 10 dosare penale au fost constituite ca urmare a autodenunţurilor făcute de lucrători de poliţie.

În ceea ce priveşte soluţiile dispuse, se evidenţiază cele 16 rechizitorii prin care au fost sesizate instanţele de judecată, 39 de persoane au fost trimise în judecată, din care 10 lucrători de poliţie.

În ceea ce priveşte calitatea procesuală a persoanelor asupra cărora au fost efectuate cercetări în cadrul lucrărilor şi dosarelor penale sus-menţionate, precizăm: au fost efectuate cercetări cu privire la 177 de persoane, din care 48 au reprezentat personal al MAI.

Ca urmare a activităţilor procedurale derulate, au fost învinuite 110 persoane, iar 97 dintre acestea au fost puse sub inculpare (27 personal MAI şi 70 de civili).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii