Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:29 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Droguri de mare risc introduse în penitenciar! Cu cât erau vândute drogurile în spatele gratiilor

ro

06 Dec, 2023 12:17 769 Marime text
La data de 27.11.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de 20 de inculpați (din care 17 arestați în alte cauze) pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc.

Potrivit procurorilor DIICOT, s-a reținut că, în perioada 2022-2023, inculpații încarcerați, aflați in executarea unor pedepse privative de libertate aplicate de instanțe pentru  comiterea unor infracțiuni cu un grad ridicat de pericol social (trafic de droguri de mare risc, omor, tâlhărie, furt, trafic de persoane, pornografie infantilă, agresiune sexuală, viol, ș.a), au introdus în interiorul penitenciarului, cu sprijinul unor rude sau al unor persoane din anturajul apropiat , droguri de mare risc (heroină și cocaină) pe care le-au vândut unor consumatori aflați în detenție.

„Din cercetările efectuate a rezultat că drogurile erau aruncate peste gardul împrejmuitor în curtea locului de detenție ori ascunse în diverse produse alimentare sau obiecte de vestimentație.  
În interiorul penitenciarului, dozele au fost distribuite direct sau prin utilizarea unor sisteme artizanale de transport, prețul fiind stabilit, preponderent în pachete de țigări.
În situația în care dealerul convenea ca plata să se facă în bani, sumele erau achitate de intermediarii consumatorului (rude sau persoane apropiate) fie direct, fie prin transfer bancar în conturi ale unor persoane indicate de traficant.
Din probatoriul administrat a rezultat că prețul unei doze de 0,01 grame heroină era echivalat cu 10 pachete de țigări, iar al uneia de 0,4 grame cocaină era de 1500 - 2000 lei, rezultând astfel că valoarea unui  gram de heroină se ridica la aproximativ 25.000 lei, iar a unui gram de cocaină la 5.000 lei“ - au mai precizat reprezentanții DIICOT. 

Cu sprijinul Direcției Prevenire a Criminalității și Terorismului din cadrul A.N.P. și în directă colaborare cu reprezentanții Birourilor de Prevenire a Criminalității și Terorismului din cadrul a două penitenciare, au fost efectuate controale în camerele de detenție, fiind descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă.

„Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București. 
La data de 28.11.2023, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București a dispus arestarea preventivă a 19 inculpați, față de care procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au formulat propunere.
Anterior, într-o cauză similară, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus, prin rechizitoriul din data de 01.11.2023, trimiterea în judecată a 12 inculpați din care 9 în stare de arest preventiv, unul aflat în arest la domiciliu și doi sub măsura controlului judiciar, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc, în formă continuată și complicitate la trafic de droguri de mare risc“ - au mai precizat reprezentanții DIICOT.

În sarcina acestora s-a reținut că, pe parcursul anului 2023, în mod repetat, au introdus și comercializat  în interiorul unui penitenciar droguri de mare risc (heroină), pentru sume cuprinse între  200 și 1.500 lei  sau la ”prețul” de 10 pachete de țigări pentru o doză.

„În ambele cauze   suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate sau trimise în judecată prin rechizitoriu  beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție“ - au mai precizta reprezentanții DIICOT.

Citește și: 

Caz șocant în București! Bătrâni cu probleme fizice sau psihice, păcăliți și deposedați de locuințe. Incredibil cu acționau suspecții
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii