Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:04 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din ce si-au facut averea bogatii Constantei

ro

12 Oct, 2009 02:17 35820 Marime text
cap_1.jpgSimţul afaceriştilor constănţeni s-a orientat, cu precădere, către valorificarea specificităţii oraşului de la malul mării, prin investiţii masive în industria maritimă şi hotelieră

Afaceri cu petrol, hoteluri şi cluburi sportive, presă, industria maritimă şi imobiliară sau construcţiile sunt doar câteva dintre investiţiile care i-au propulsat pe culmile succesului şi le-au adus averi de sute de milioane de euro businessman-ilor constănţeni din Top 500 Forbes.

Gabriel Comănescu

„Aurul negru" l-a consacrat pe Gabriel Comănescu, omul de afaceri constănţean, pe o treaptă de succes, fiind ocupantul celui mai înalt loc în Top Forbes 500 miliardari, cu o cifră de afaceri de 420 de milioane de dolari. Afaceristul s-a orientat către domeniul petrolier şi a intrat în business în anul 1999, când a cumpărat companiile de foraj pe uscat Forseco şi Aquaforde la AVAS. Investiţia s-a dovedit a fi prolifică, la ora actuală, Comănescu fiind deţinătorul Grup Servicii Petroliere SA, Upetrom - 1 Mai SA, Upetrom Tranding & Engineering SRL şi Upetrom Group Management SRL. Afaceristul a investit şi în domeniul turismului, unde deţine Hotel Vega, de cinci stele, din staţiunea Mamaia.

Gheorghe Bosânceanu

Vapoarele l-au propulsat pe armatorul Gheorghe Bosânceanu pe culmile succesului şi pe locul 39 în topul celor mai bogaţi oameni de afaceri. Bosânceanu a pornit timid, de la cumpărarea a şapte nave, apoi încă două, până când a ajuns să deţină întregul Şantier Naval Constanţa. La ora actuală, omul de afaceri controlează, în afară de Şantierul Naval Constanţa, atât grupul de firme Histria, cât şi trustul de presă local Cuget Liber.

Corneliu Idu

Shipping-ul i-a adus căpitanului de navă Corneliu Idu averea de 130 de milioane de euro. La sfârşitul anului trecut, când se ciocneau cupele de şampanie, Corneliu Idu nu anticipa ce avea să-l aştepte în 2009. Planurile sale de business nu includeau ruptura firmei Comvex, al cărei acţionar majoritar este, de gigantul Arcelor Mittal, principalul său client. În afară de participaţiile sale la companiile Comvex, Idu Shipping şi Octogon, Idu mai deţine proprietăţi imobiliare, evaluate la câteva milioane de euro. Afaceristul a investit 5 milioane de euro şi în domeniul sportului, în Club Idu din staţiunea Mamaia.

Adolf Bâclea

Armatorul constănţean Adolf Bâclea a făcut averea de 98 - 100 de milioane de euro din construcţii şi domeniul maritim. Certat cu statul de mai multe ori, Bâclea a ales, în timp, să-şi mute afacerile în străinătate şi mai apare ca acţionar, pe piaţa locală, doar la două companii: BPS Construct Invest, unde deţine 33 %, şi Cosena SRL, companie proprie.

Familia Lazia

Domeniul construcţiilor a fost cel ales pentru investiţii şi de familia Lazia, care a ieşit în profit, adunând o avere estimată la 60 - 62 de milioane de euro. Lucian Lazia conduce, alături de fiul său, Dorin Mihai, grupul de firme Argos SA din Constanţa, holding axat pe lucrări de construcţii. Fost director de întreprindere pe vremea României comuniste, seniorul familiei susţine că a început afacerile încă de când era copil, dar în ceea ce priveşte Argos, business-ul a demarat în 1990.

Familia Martin

Dumitru Martin, alături de familie, deţine o afacere de 40 - 41 milioane de euro de pe urma salubrităţii. Familia a investit în compania Polaris, care i-a adus cea mai mare parte din avere şi totodată succesul pe planul afacerilor. Business-ul a pornit de la 60 de angajaţi şi s-a extins la peste 1.600, iar parcul auto a ajuns la 300 de maşini.

Familia Precup

Industria auto a consacrat familia Precup în mediul afacerilor constănţene. Proprietară a companiei Cardinal Motors din Constanţa, familia Precup a prins gustul succesului şi continuă să-şi extindă business-ul de 35 milioane de euro, deşi vânzările au scăzut aproape la jumătate în 2009, faţă de anul trecut.

gheorghe_hagi_13.jpgGheorghe Hagi

Cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor, Gheorghe Hagi a investit o mare parte din banii câştigaţi în cariera de jucător tot în sport, dar şi în industria hotelieră şi imobiliară. Cel mai cunoscut business al fotbalistului este hotelul Iaki din staţiunea Mamaia, cu un profit anual de 1,5 - 1,7 milioane de euro. Pe lângă proiectele imobiliare în care este implicat, alături de cumnatul său, Gică Popescu, Hagi se ocupă de cel mai important proiect al său, Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi".

Florin Cârstocea

Omul de afaceri constănţean Florin Cârstocea are o avere de 31 de milioane de euro de pe urma yachting-ului şi a turismului. Cârstocea este implicat în Neptun Yacht, Petro Serv şi Rig Service şi deţine Hotel Central din staţiunea Mamaia.

Constantin Frăţilă

Fost arbitru de fotbal, Constantin Frăţilă a făcut cele 31 de milioane de euro în domeniul naval şi al construcţiilor imobiliare. În sectorul naval, afaceristul conduce Comcm, companie care a cumpărat, în 2007, pachetul majoritar de acţiuni al Scut SA.

Pe planul imobiliarelor, Frăţilă dezvoltă complexul Tranzit, unde intenţionează să construiască blocuri de locuinţe. Până în 2012 urmează să fie ridicat un complex rezidenţial pe un teren din Constanţa, iar după aceea vor fi demarate lucrările la alte locuinţe de pe terenurile situate în Năvodari şi Constanţa.

Dumitru Cuşu

Industria hotelieră este business-ul care l-a îmbogăţit pe Dumitru Cuşu cu 30 - 31 milioane de euro. Omul de afaceri este patronul a două hoteluri - Hotel Dacia din staţiunea Mamaia şi Hotel Belona din staţiunea Eforie - şi al Restaurantului Vraja Mării de pe faleza Cazinoului din Constanţa. Omul de afaceri deţine acţiuni la Agrostar Constanţa şi Cupa Internaţional SRL.

Familia Guci

Industria hotelieră a propulsat pe culmile succesului şi a oferit o cifră de afaceri de 29 de milioane de euro şi familiei Guci. Aceasta deţine mai multe hoteluri de lux de la Marea Neagră, printre care se numără Hotel Dorna şi Modern, din staţiunea Mamaia, dar şi Hotel Guci din Constanţa.

Stere Samara

Afaceristul constănţean Stere Samara, posesorul unei averi estimate la 26 - 27 de milioane de euro, a investit în industria alimentară, comerţ şi piaţă de capital. În 2000, Samara a cumpărat acţiuni la SOCEP, unul dintre cei mai importanţi operatori portuari din Portul Constanţa.

Nicolae Dimaca

Omul de afaceri Nicolae Dimaca s-a orientat către business-ul cu maşini şi este proprietarul grupului de firme Kamsas, cu afaceri de circa 20 de milioane de euro, pe anul trecut. Nicolae Dimaca deţine nouă show room-uri auto în ţară.

Ion Grecu

Cu o cifră de afaceri de 20 - 23 de milioane de euro, Ion Grecu a investit într-un domeniu aparte şi aducător de profit, cel al energiei electrice. Una dintre companiile pe care constănţeanul o controlează este Elcomex EN, unul dintre primii cinci traderi de energie electrică din România, iar la începutul anului a încheiat un contract cu fabrica de automobile din Craiova, parte a producătorului american Ford.

Vasile Costea

Afacerile din domeniul construcţiilor i-au clădit lui Vasile Costea o avere estimată la 20 - 21 de milioane de euro. Omul de afaceri este acţionar la patru companii: ABC Val, Fabrica de Betoane şi Prefabricate, Ro-Mat-Construct şi Ecopref Construct.

Nicuşor Năstase

Domeniul comercial i-a adus succesul în afaceri lui Nicuşor Năstase, cu o cifră de 19 - 20 de milioane de euro. Omul de afaceri este patronul discotecii Vox Maris din staţiunea Costineşti încă din 1982 şi deţine mai multe spaţii comerciale, atât în Bucureşti, cât şi în afara ţării, pe care le închiriază şi de pe urma cărora obţine profit.

Liviu Brăiloiu

Fostul prefect al Constanţei, Liviu Brăiloiu, a valorificat potenţialul turistic al oraşului situat la Malul Mării şi a investit în industria hotelieră, dar şi în cea imobiliară. Cu o cifră de afaceri de 17 - 18 milioane de euro, Brăiloiu este proprietarul complexului Palace Pelican din staţiunea Mamaia şi deţine mai multe proprietăţi imobiliare.

Ion Dumitrache

Cu o cifră de afaceri de 15 - 16 milioane de euro, constănţeanul Ion Dumitrache a intrat în topul celor mai bogaţi oameni de afaceri după ce a investit în mai multe domenii. Afaceristul s-a bucurat de succes şi profit în sectorul naval, agricol, farmaceutic şi în presă. Acţionar la nu mai puţin de 14 firme, omul de afaceri controlează, printre altele, Şantierul Naval Midia - Năvodari, cotidianul local Observator, precum şi un lanţ de farmacii şi mai multe spaţii comerciale. Deţine aproape 370 de hectare de teren agricol şi 30 de hectare de teren forestier în judeţul Dolj. În paralel, este acţionar la Marina & Santis, firmă care deţine 54,02 % din Muntenia Estival 2002 SA.

Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Sorin Strutinsky

Cu o cifră de afaceri de zece milioane de euro şi un loc 428 în Top 500 Forbes al celor mai bogaţi constănţeni, edilul oraşului s-a axat pe industria hotelieră. Primarul deţine părţi sociale în mai multe companii, printre care şi cea care include hotelul Flora din staţiunea Mamaia. De asemenea, Mazăre a investit şi în presă. Cu un milion de euro mai puţin, pe poziţia 450 în Top 500 Forbes se situează partenerul său de afaceri, Nicuşor Constantinescu. Afacerile celor doi sunt, în majoritate, la comun. Implicat în sportul constănţean, dar şi în majoritatea firmelor în care apar numele Mazăre şi Constantinescu, Sorin Strutinsky are o cifră de afaceri de 7 - 8 milioane de euro şi ocupă locul 478 în Top 500. Strutinsky este preşedintele clubului sportiv CVM Tomis, campioana en-titre naţională la volei masculin şi câştigătoarea ultimelor trei ediţii ale Cupei României, şi este implicat în nu mai puţin de 27 de companii.

Victor Băldescu

Printre constănţenii de pe ultimele locuri ale Top 500 Forbes se situează şi Victor Băldescu, cu afaceri în domeniul naval. Businessman-ul este acţionar la 14 companii, dintre care cea mai importantă este Romned Port Operator, locul 1 în Top Profit România Întreprinderi Mijlocii pe 2008, cu o cifră de afaceri de 5,4 milioane de euro. Băldescu are pachet majoritar la Romned SA şi controlează 51% din Seamans Pub SRL.

Ciprian Constantinescu

Cea mai puţin profitabilă afacere în industria hotelieră a unui constănţean, după cum reiese din Top 500 Forbes, îi aparţine lui Ciprian Constantinescu, situat pe locul 478, cu o cifră de 7 - 8 milioane de euro. Afaceristul este preşedinte le Patronatului Industriei Hoteliere Marea Neagră şi deţine Hotel Delta din staţiunea Jupiter şi Hotel California din Cap Aurora.

{mos_ri:top 500,bogatii Constantei}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii