Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:36 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DIICOT Trei frați, cunoscuți în mediul interlop din Craiova, reținuți pentru trafic de minori și trafic de persoane. Cum acționau suspecții

ro

28 Jan, 2023 15:01 1399 Marime text
Foto cu rol ilustrativ: ZIUA de ConstanțaLa data de 26.01.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a trei inculpați, cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de minori și trafic de persoane.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cauză s-a reținut că, în cursul anului 2012, trei inculpați, frați, cunoscuți în mediul interlop din Craiova, au constituit un grup infracțional organizat specializat în comiterea infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism.

„În vederea realizării scopului grupului infracțional organizat, inculpații au recrutat mai multe persoane vătămate în scopul exploatării sexuale, inițial, în țară, pe raza municipiilor Craiova, Pitești și Timișoara. Persoanele vătămate au fost ulterior transportate și adăpostite în străinătate (Italia, Franța și Elveția).

În perioada martie 2015 – martie 2017, unul dintre inculpați a administrat un club din Craiova, care a fost folosit pentru recrutarea persoanelor vătămate sub pretextul obținerii unui contract de muncă și pentru practicarea prostituției. În cursul urmăririi penale au fost identificate 6 persoane vătămate, majoritatea minore la data săvârșirii faptelor.

Modul de operare folosit de grup a presupus identificarea unor persoane vulnerabile (cu o situație materială precară sau care provin din familii dezorganizate), recrutarea acestora cu diverse promisiuni mincinoase (conviețuire, găsirea unui loc de muncă) și determinarea/constrângerea acestora să practice prostituția“ - au mai precizat reprezentanții DIICOT.

În cele mai multe situații, folosind metoda „loverboy”, membrii grupării au câștigat încrederea persoanelor vătămate, și sub pretextul unui viitor comun și oferirii unui mod de viață lipsit de griji, le-au convins să practice prostituția în special în Craiova. După trecerea unui interval de timp, inculpații se deplasau împreună cu victimele în străinătate (în special în Italia, dar și în Franța, Spania, Elveția), unde, prin constrângere (acte de violență și amenințări), le determinau să practice prostituția în folosul lor.

„De regulă, victimele au fost ținute în imobile închiriate, au fost transportate zilnic în locurile unde erau obligate să practice prostituția, fiind permanent controlate/supravegheate. Sumele de bani obținute din practicarea prostituției au fost însușite în totalitate de membrii grupului.

În cursul urmăririi penale, a fost stabilită implicarea altor trei inculpați în activitățile de trafic de persoane/minori și proxenetism. 

La date de 27.01.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au propus luarea măsurii arestului preventiv față de 6 inculpați (3 reținuți în cauză, unul încarcerat în penitenciar și 2 în lipsă), judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Dolj dispunând măsura controlului judiciar pentru 60 de zile a celor 3 inculpați reținuți în cauză.

Activitățile judiciare au fost realizate cu sprijinul polițiștilor din cadrul B.C.C.O. Craiova.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție“ - au mai precizat reprezentanții DIICOT.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii