Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:24 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Date din rechizitoriul procurorilor DNA Cum ar fi acţionat Dimu Polifroni (document)

ro

09 Apr, 2016 00:00 3000 Marime text

ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Dimu Polifroni, „cercetat în stare de arest preventiv în prezenta cauză şi în executarea unei condamnări definitive, cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 291, alin.1 - C. pen., raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 C. pen.“
 
Potrivit procurorilor, în data de 20 ianuarie, „numiţii (...), (...), (...) şi (...) au formulat un denunţ din cuprinsul căruia rezultau următoarele: «În perioada iulie 2012 - octombrie 2012, inculpatul Polifroni Dimu le-a pretins suma de 100.000 de euro, lăsând să se creadă că poate interveni la magistraţii învestiţi cu soluţionarea dosarelor penale în care (...) era arestat, pentru a obţine punerea în libertate din starea de arest preventiv»“.

Situaţia de fapt 

La data de 10 iulie 2012, ca urmare a referatului DNA - Secţia de combatere a corupţiei, prin încheierea pronunţată în acest dosar, Curtea de Apel Bucureşti „a dispus arestarea a opt dintre inculpaţi, printre care şi denunţătorul (...)“.
 
La sfârşitul lunii iulie 2012, „cu ocazia unei vizite pe care i-a făcut-o fratelui său în Arestul Central, (...) a fost rugat de (...) să ia legătura cu inculpatul Polifroni Dimu, întrucât acesta îi putea ajuta cu eliberarea frauduloasă din arestul preventiv. (...) i-a mai transmis surorii sale că ştie de la numitul (...) că Polifroni Dimu are cunoştinţe în justiţie, însă nu ar fi avut încredere în (...) pentru a discuta cu el. După aproximativ două-trei zile, (...) a luat legătura telefonic cu Polifroni Dimu şi au stabilit să se întâlnească pentru a discuta, la locuinţa pe care acesta din urmă o deţine în municipiul Constanţa. Cu această ocazie, (...) i-a dat inculpatului Polifroni Dimu un bileţel de hârtie pe care îl primise de la fratele său. După un interval de timp, (...) a fost contactată telefonic de Polifroni Dimu care i-a solicitat să se deplaseze până la locuinţa sa. Cu acest prilej, Polifroni Dimu i-a relatat acesteia că «a vorbit» şi că o poate ajuta să-l elibereze pe fratele său din arest“, conform procurorilor.

„Pe parcurs, se vor face cheltuieli pe care familia va trebui să le achite“

„Potrivit denunţătoarei (...), la acest moment, Polifroni Dimu nu a pretins nicio sumă de bani, dar i-a spus că, pe parcurs, se vor face cheltuieli pe care familia (...) va trebui să le achite. În aceleaşi împrejurări, Polifroni Dimu a întrebat-o pe (...) cine sunt procurorii care anchetează cazul şi a emis pretenţia ca, de fiecare dată când fratele său va formula o cerere de înlocuire a arestului preventiv, să fie anunţat, să-i comunice numărul de dosar, precum şi ziua şi ora când se judecă. Polifroni Dimu a mai cerut ca (...) să formuleze săptămânal câte o cerere de înlocuire a măsurii arestului preventiv“, mai arată procurorii în rechizitoriu.
 
„(...) l-a sunat Polifroni Dimu, acesta solicitându-i să se deplaseze la locuinţa sa, în jurul orei 18.00. (...) a mers acasă la Polifroni Dimu, acesta a ieşit afară şi s-a urcat în autoturismul (...). Polifroni Dimu a întrebat-o pe (...): «Ce cerere ai formulat?». (...) i-a răspuns că a formulat o cerere de liberare provizorie pe cauţiune. Polifroni Dimu a solicitat «data când se judecă şi numărul de dosar». (...) i-a pus la dispoziţie datele solicitate, Polifroni Dimu le-a scris pe o foaie şi i-a precizat că «dacă se rezolvă ceva, o să o sune», urmând să-i spună «femeii» numărul de dosar şi că dacă poate face ceva în această privinţă. Polifroni Dimu a mai spus că va încerca să discute să se stabilească o cauţiune mică pentru a o putea achita“, potrivit rechizitoriului.

„Să nu mai facă nicio cerere până nu se uită procurorul pe ele“

În data de 3 septembrie 2012, „(...) a discutat telefonic cu Polifroni Dimu şi l-a întrebat dacă a reuşit ceva, însă acesta i-a spus că procurorul este în concediu până pe data de 10.09.2012 şi că şi-a notat toate datele, iar (...) să nu mai facă nicio cerere până nu se uită procurorul pe ele“.
 
În data de 4 septembrie 2012, „(...) l-a contactat telefonic pe inculpat, comunicându-i în mod conspirat că fratele său urma să aibă ziua următoare două termene de judecată («mâine are două din alea»), Polifroni Dimu solicitându-i să aibă răbdare, întrucât «o să vorbesc eu mâine cu ea, dar aşteptăm să vină acela duminică, pe zece începe»“.
 
Tot la începutul lunii, „(...) a avut o nouă întâlnire cu Polifroni Dimu, ocazie cu care acesta i-a pretins suma de 100.000 de euro pentru eliberarea frauduloasă din arest a lui (...). (...) i-a spus că nu are aceşti bani, iar Polifroni Dimu a promis că va achita din banii săi, iar după eliberarea lui (...), doreşte să i se remită suma de 100.000 de euro“.

„O să se rezolve şi să stea liniştită“

Spre sfârşitul lunii septembrie „(...) s-a întâlnit din nou cu Polifroni Dimu, care i-a spus că, la următoarea cerere de prelungire pe care o va formula Parchetul, nu poate obţine eliberarea unei singure persoane, întrucât ar fi părut suspect, propunându-i să obţină acordul lui (...), care, la rândul lui, să vorbească cu restul inculpaţilor din dosar, pentru eliberarea tuturor ori a minimum doi dintre ei. (...) a comunicat fratelui său ceea ce discutase cu Polifroni Dimu, fiind de acord că cea mai bună variantă este eliberarea tuturor inculpaţilor“.
 
Tot în cursul lunii septembrie, „la solicitarea inculpatului Polifroni Dimu, (...) s-a deplasat la locuinţa acestuia din Constanţa, întrucât dorea să se deplaseze împreună la Bucureşti. Polifroni Dimu i-a spus că trebuie să mai ia o persoană la Bucureşti. Împreună cu aceştia, (...) a venit la Bucureşti“.
 
„Toţi trei au mers într-un apartament din imobil, unde au fost întâmpinaţi de o femeie în vârstă de aproximativ 50 de ani, de statură minionă, corpolentă şi culoarea părului blond închis spre şaten. Din afirmaţiile (...), apartamentul în care a intrat arăta ca o locuinţă, şi nu ca un birou, întrucât avea bucătărie, mobilă de sufragerie cu cărţi. Polifroni Dimu a prezentat-o pe (...) acelei doamne şi i-a solicitat să-i dea acelei femei numele fratelui său şi numărul de dosar. (...) a făcut acest lucru, iar acea femeie şi-a notat numărul de dosar, care privea o cerere de liberare sub control judiciar. Acea doamnă i-a spus (...) că o să se rezolve şi să stea liniştită. În continuare, (...) a plecat în altă cameră, iar Polifroni Dimu şi (...) au discutat cu acea doamnă, (...) spunându-i acelei femei că are o problemă în «dosarul penal cu eoliene». După ce au terminat de discutat, (...) cu Polifroni Dimu au plecat spre Constanţa, iar (...) a rămas în Bucureşti“.
 


„După momentul eliberării din arest a numitului (...), atât (...) şi (...) au fost căutaţi de Polifroni Dimu, care le-a cerut în repetate rânduri să-i achite suma de 100.000 de euro, întrucât, la rândul său, trebuie să-şi ţină promisiunea faţă de persoanele care l-au ajutat, sugerând că dacă (...) va fi din nou arestat, nu se va mai implica în eliberarea acestuia“, conform procurorilor.
 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente“.
 
Sursa: ZIUA de Constanţa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii