Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:46 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Costel Zelca veriga slaba in afacerea Mall si benzinarii

ro

04 Feb, 2005 00:00 6331 Marime text

In spatele controversatului proiect de construire a unui Mall in Parcul Tabacarie si al demararii fara nici un fel de autorizatie a construirii hotelului din zona Pescarie se afla aceeasi persoana juridica * Este vorba despre SC Milenium Global Development SA care detine 80% din Holland Development Group SA, firma care a demarat constructia Mall-ului * De asemenea, Milenium este asociata, alaturi de Costel si Silvia Zelca, in SC Stop SRL, firma care a comis atatea ilegalitati in zona Pescarie unde a demarat lucrari la construirea unui hotel * Ambele proiecte au fost "ajutate" de municipalitate, mai mult decat s-ar fi cuvenit * Necrutatori cu alti cetateni, angajatii primariei au facut o serie de concesii firmei Holland * Aceasta a primit cu titlul de compensare o intersectie si alte terenuri in buricul targului sau in statiunea Mamaia, iar SC Stop SRL a fost tolerata sa construiasca fara autorizatie timp de aproape doua luni de zile * Beneficiul Holland a fost acordat prin decizie a primarului Radu Mazare, in baza unui contract de cesiune a drepturilor litigioase, incheiat de firma citata cu 4 mostenitori ai unui teren de 100.000 mp * De asemenea, municipalitatea a concesionat pentru Holland o suprafata de 22.750 mp in zona Parc Tabacarie, diferenta pana la 4,3 hectare fiind obtinuta prin aceeasi cesiune a drepturilor litigioase * Holland are un punct de lucru la Brick-ul detinut de firma Five Holding, in care au participatii Radu Mazare, Nicusor Constantinescu si Sorin Strutinski * Sc Stop SRL are ca obiect principal de activitate comertul cu carburanti auto

Intre proiectul de constructie a Mall-ului din Parcul Tabacarie si distributia de carburanti exista o legatura indisolubila, demonstrata de actele puse la dispozitia presei de catre presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, in replica la afirmatiile ministrului Codrut Seres, privind implicarea acestuia intr-un mega-furt de combustibili din reteaua Petrotrans. Potrivit unei informari cu privire la situatia activelor-statii alimentare carburanti din municipiul Constanta, elaborata de Corpul de Control al Primariei, in zona III a municipiului figureaza si benzinaria Primo, apartinand SC Stop SRL. Societatea este detinuta de persoanele fizice Costel si Silvia Zelca si de persoana juridica SC Milenium Global Development SA. Aceasta din urma a fost infiintata in data de 21 februarie 2001, cu sediul in Bucuresti, strada Anastasie Panu nr. 30, sectorul 3, iar ulterior si-a schimbat sediul in Constanta, pe strada Pescarilor nr. 96, bloc FZ15, apartament 25. Milenium Global Development SA este detinuta de persoanele fizice Ionescu Valentin Gheorghe (93%), Ionita Valentin (5%), Boldi Sorin Florian (1%), Stoican Alexandru (0,5%) si Horvarth Alina Gabriela (0,5%). Firma functioneaza cu un administrator unic, in persoana Sorinei Moscu Hortolomei. Din data de 25 aprilie 2002, societatea are un punct de lucru pe strada Ion Roata nr.3, in complexul Brick, care la randul sau este detinut de firma Five Holding, in care au participatii Sorin Strutinski, Radu Mazare si Nicusor Constantinescu. Pe langa partile sociale detinute din SC Stop SRL, Milenium figureaza in Registrul Comertului ca actionar majoritar al SC Holland Development Group SA (cu 80% din actiuni), firma care a lansat controversatul proiect al construirii unui centru comercial si de afaceri de tip Mall in Parcul Tabacarie. Asadar, in spatele neregulilor semnalate de presa, societatea civila si autoritati in legatura cu Holland Development Group SA si cu SC Stop SRL se afla un actor comun, si anume Milenium Global Development SA. Ambele firme au fost "ajutate" de administratia locala pentru a pune pe picioare proiecte controversate.

Holland a primit terenul pentru Mall, in baza unui contract de cesiune a drepturilor litigioase

In data de 17 noiembrie 2003, Holland Development Group SA a semnat un contract de cesiune de drepturi litigioase cu patru mostenitori legali ai unui imobil de 10.000 mp si a terenului aferent de 100.000 mp din Parcul Tabacarie. Cei patru notificasera Primaria Constanta inca din anul 2001 pentru a le restitui in natura mostenirea. In luna noiembrie 2003, municipalitatea le-a pus la dispozitie alte terenuri in compensare pentru imobil, iar la scurt timp drepturile izvorand din notificare in legatura cu terenul revendicat au fost cesionate firmei Holland Development Group SA. Aceasta a fost improprietarita cu o suprafata de 4,3 hectare de teren in Parcul Tabacarie, iar diferenta de teren pana la 10 hectare a fost acoperita prin aceeasi modalitate a compensarii cu alte suprafete din centrul municipiului sau din statiunea Mamaia. Holland a vandut o parte din terenurile primite in compensatie de la Primarie, iar pe terenul din Parcul Tabacarie a anuntat demararea proiectului de construire a unui Mall. "Ajutorul" municipalitatii ar fi dat rezultatele scontate, daca societatea civila nu ar fi organizat un miting de protest si o dezbatere publica pe tema impactului negativ asupra mediului, pe care l-ar putea avea distrugerea parcului. Primarul Radu Mazare a facut mai multe declaratii publice prin care si-a aratat sprijinul ferm pentru construirea Mall-ului, arborand o atitudine partizana pentru Holland si, implicit, pentru Milenium, firma care isi are punctul de lucru la Brick. Mai mult, la dezbaterea organizata de trei ONG-uri de mediu au fost trimise grupuri pestrite care au perturbat buna desfasurare. Printre perturbatori s-au evidentiat mai multi angajati de la Meconst-ul familiei Martin, un personaj care a fost cadorisit de municipalitate cu un apartament ANL. Costel Zelca, partener cu Milenium in SC Stop SRL, a fost si el vazut la manifestatia de pomina.

SC Stop SRL a demarat ilegal constructia unui hotel de lux

La sfarsitul lunii noiembrie 2004, SC Stop SRL a demarat constructia unui hotel de lux in zona barierei de la Pescarie. Societatea nu detinea autorizatie de constructie din partea Primariei Constanta si nici Acord de Mediu din partea APM, iar pana in ianuarie 2005 santierul nu a fost imprejmuit corespunzator si dotat cu panou de identificare, in concordanta cu prevederile legale. Situatia a fost remediata partial in data de 11 ianuarie, cand firma a obtinut autorizatia de constructie, iar in data de 15 ianuarie, ca urmare a unei amenzi primite din partea Inspectoratului de Stat in Constructii, a imprejmuit santierul si a afisat panoul de identificare. Doua zile mai tarziu, APM a somat firma sa sisteze lucrarile pana la obtinerea Acordului de Mediu. Ca urmare, SC Stop SRL a demarat procedura de evaluare a impactului asupra mediului, care acum se afla pe ultima suta de metri. Saptamana trecuta firma a primit ultima amenda, din partea comisarilor Garzii de Mediu, pentru demararea lucrarilor fara Acord de Mediu. Primaria Constanta, care eliberase autorizatia de constructie, avea obligatia de a urmari respectarea disciplinei in constructii si, totodata, sa dispuna sistarea lucrarilor incepute in afara cadrului legal. Municipalitatea a oferit, insa, un "ajutor" nepretuit firmei Stop. Hotelul pe care intentioneaza sa-l construiasca firma Stop ar urma sa fie pus in valoare de un alt proiect de anvergura al municipalitatii, si anume construirea unei sosele de coasta, care sa lege statiunea Mamaia de Portul Turistic Tomis. Soseaua ar urma sa porneasca din vecinatatea hotelului de lux pe care Zelca si Milenium vor sa-l ridice in apropierea barierei de la Pescarie. Iata ca numele lui Zelca este legat de multe afaceri in care primaria a inchis ochii si cu amabilitate a dat o mana de ajutor. De ce au inchis ochii oamenii primarului la abuzurile lui Zelca? Toate raspunsurile duc la o anumita relatie speciala intre Zelca si Radu Mazare. Ambii neaga insa atunci cand vine vorba despre interesele comune. In final, dupa precizarile lui Nicusor Constantinescu cu privire la declaratiile lui Seres, tot Zelca este omul care face legatura intre grupul de interese al lui Mazare si benzinarii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii