Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:02 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa şi cluburile elitelor

ro

24 Aug, 2011 02:50 2532 Marime text
cluburi_-_judecatoria_constanta.jpgPe vremuri, a face parte dintr-un club era un privilegiu rezervat persoanelor din înalta societate. Calitatea de membru al Jockey Club sau al eventualelor cluburi de bridge reprezenta cartea verde a elitelor. Odată cu răsturnarea vechiului sistem al claselor sociale şi instalarea regimului comunist în România, ideea de „club" şi-a pierdut însemnătatea, ajungând să reprezinte nimic mai mult decât o simplă asociaţie profesională, în cel mai bun caz. În prezent însă, în Constanţa par să se înfiinţeze tot mai multe cluburi aşa-zis elitiste. Iubitorii de porumbei, amatorii jocurilor de bridge şi de alte sporturi destinate iniţial înaltei societăţi se reunesc din nou în cluburile care, pe vremuri, făceau deliciul unei societăţi şi îi „recomandau" pe membrii lor în cele mai selecte cercuri. În acest context, ZIUA de Constanţa vă prezintă lista asociaţiilor elitiste înfiinţate în ultimii ani în oraşul de la malul mării.

Cel mai recent club elitist din Constanţa a fost autorizat în luna februarie, fiind vorba despre Asociaţia Club Columbofil Litoral Sud. Dosarul privind înfiinţarea clubului a fost înregistrat pe data de 3.02.2011 la Judecătoria Constanţa, sub numărul 2956/212/2011, judecătorii încuviinţând cererea pe data de 15 februarie. Conform actului de constituire, „scopul Clubului Columbofil Litoral Sud îl constituie creşterea, ameliorarea raselor de porumbei, selecţia, antrenarea şi angajarea porumbeilor în concursuri sportive pe teritoriul ţării, cât şi peste hotare, ca modalitate de odihnă activă şi de petrecere a timpului liber pentru membrii săi, cu respectarea statutului şi regulamentelor Asociaţiei Columbofile Constanţa şi Federaţiei Crescătorilor de Porumbei din România la care va solicita afilierea".

Yachting, bridge şi sporturi nautice

În prezent un sport rezervat celor cu posibilităţi, yachting-ul are adepţi la Constanţa. În iulie 2010, magistraţii Judecătoriei Constanţa au aprobat cererea de modificare a actelor constitutive înaintată de Asociaţia Club Nautic Spinnaker Yacht Club, în dosarul cu numărul 24676/212/2010, în contextul în care, în noiembrie 2009, aceeaşi instanţă a hotărât înfiinţarea Asociaţiei Sportive Yacht Club Eforie. Iar dintre cluburile elitiste ce activează în domeniul marin nu poate fi trecut cu vederea Club Sportiv Power Marine Constanţa, înfiinţat în urmă cu circa patru ani. De altfel, în 2008 a fost înfiinţat şi Clubul Sportiv Swimmers Club România, înfiinţarea sa fiind autorizată în dosarul cu numărul 8699/212/2008 al Judecătoriei Constanţa, la data de 9 mai 2008. În ceea ce priveşte asociaţiile jucătorilor de table şi cele ale amatorilor altor jocuri de societate, amintim înfiinţarea, în iulie 2010, a Asociaţiei Club Sportiv de Backgammon Constanţa, solicitată în dosarul cu numărul 23302/212/2010 şi încuviinţată pe data de 2 iulie 2010. Moment la care amatorii de bridge îşi înfiinţaseră deja clubul, Asociaţia Sportivă Bridge Club Constanţa fiind autorizată pe data de 23 februarie 2010, în dosarul cu numărul 5558/212/2010.

Artă şi maşini de epocă

Iubitorii de artă au, la rândul lor, un club în cadrul căruia îşi pot împărtăşi impresiile: în septembrie 2008, aceştia s-au adresat Judecătoriei Constanţa, unde au solicitat înfiinţarea Asociaţiei Celeste Art Club Sportiv. Dosarul a fost înregistrat sub numărul 20479/212/2008. Pe data de 7 octombrie 2008, instanţa a încuviinţat cererea de acordare a personalităţii juridice. Anul 2008 a fost, de asemenea, anul înfiinţării asociaţiei de iubitori ai maşinilor de epocă. Pe data de 1 februarie 2008 a luat fiinţă Asociaţia Clasic Auto Club Constanţa, după ce solicitarea de acordare a personalităţii juridice fusese înregistrată sub numărul 1219/212/2008, pe rolul Secţiei civile a Judecătoriei Constanţa. Nu în ultimul rând, printre cluburile „cu tradiţie" în Constanţa se numără Fundaţia Rotary Club Constanţa, Asociaţia Pontus Euxinus Rotary Club International, Asociaţia Club Rotaract Constanţa, dar şi Asociaţia Rotary Club Cetatea Tomis.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii