Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:54 18 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine este, ce avere are şi ce cazuri a judecat şeful Structurii de Securitate din Curtea Supremă (document)

ro

14 Oct, 2015 00:00 6091 Marime text


Recent, publicaţia luju.ro a arătat că, „în primele nouă luni din 2015, Înalta Curte a emis 2.020 de mandate de interceptare pe siguranţă naţională, adică 224 pe lună“. Mandatele anterior precizate au trecut prin filtrul Structurii de Securitate conduse de judecătorul Ionuţ Mihai Matei, din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
 
În continuare, ZIUA de Constanţa prezintă averea şefului Structurii de Securitate, precum şi câteva dintre dosarele soluţionate de acesta, printre care şi unul la Constanţa, denumit generic „Bani pentru şefi din Consiliul Judeţean Constanţa“.
 
Ionuţ Mihai Matei este judecător din 1995, a promovat la Curtea Supremă în 2007 şi a primit, potrivit luju.ro, funcţia de şef al Structurii de Securitate din ÎCCJ „după ce a menţionat în proiectul de candidat la vicepreşedinţia instanţei supreme că îşi doreşte o colaborare cât mai strânsă cu SRI“. „Aceste birouri de securitate înfiinţate de CSM în colaborare cu SRI sunt deservite de angajaţi ai SRI şi sunt încăperi în care magistraţii studiază sub supraveghere volumele secrete din dosare, la care părţile nu au acces“, mai scrie luju.ro.
 
Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, completată în luna iunie a acestui an, Ionuţ Mihai Matei, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deţine un teren intravilan în Bucureşti de 38 mp, dobândit în anul 1997, prin donaţie, şi un apartament de 84,3 mp, dobândit tot în 1997, prin donaţie. De asemenea, judecătorul deţine două autoturisme dobândite prin cumpărare: un Suzuki SX4 din 2009 şi un Peugeot 407 din 2008. Totodată, Ionuţ Mihai Matei are un depozit bancar la CEC Bank, deschis în 2009, 2010, de 15.908 euro şi 6.827 de lei, un cont curent la BRD, deschis în 2004, 2006, de 111.155 de lei, şi un depozit bancar la ING Bank deschis în 2009, 2012, de 19.000 de lei - card credit şi de 31.287 de euro.
 
Conform aceleiaşi declaraţii de avere, Matei a declarat că a primit de la Curtea de Justiţie a UE, pentru participarea la un seminar, valoarea transportului şi a cazării plus 196 de euro diurnă şi, prin participarea la un alt seminar, valoarea cazării plus diurna, un total de 400 de euro. Soţia judecătorului a primit de asemenea sponsorizare pentru participarea la trei congrese, iar copilul a primit un cadou de 1.000 de euro. Venitul anual încasat provine de la ÎCCJ, de 173.298 de lei, fiind declarate şi restanţe salariale de la Curtea de Apel Bucureşti, de 48.466 de lei. De asemenea, veniturile mai provin şi din salariul soţiei, în valoare de 52.154 de lei. 
 
Potrivit declaraţiei de interese, Ionuţ Mihai Matei este acţionar la Societatea de Investiţii Financiare (SIF) Muntenia, deţinând 1.000 de părţi sociale.

Procese „grele“

Judecătorul Ionuţ Mihai Matei a făcut parte din completul de judecată care a închis definitiv dosarul denumit generic „Bani pentru şefi din Consiliul Judeţean Constanţa“, cauză în care Eugeniu Mija (afacerist din Bucureşti) a luat doi ani şi şase luni de închisoare. Judecat în acelaşi dosar, Lupşa Realini, cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, fost partener de afaceri al social-democratului Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, a fost osândit la doi ani de închisoare. Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, preşedinte al Casei Româno-Chineze şi deputat USL (Colegiul 2 Craiova), cel de-al treilea inculpat, a fost condamnat la doi ani de închisoare.
 
După cum arătam şi în ediţiile trecute, Matei a fost cercetat de Consiliul Superior al Magistraturii, conform jurnaliştilor din capitală, pe motiv că ar fi redus pedeapsa primită de celebrul Nuţu Cămătaru, pe numele adevărat, Ion Balint.
 
Şeful Structurii de Securitate din Curtea Supremă a avut în atenţie, printre altele, cazul „Trofeul calităţii în construcţii“, în care acuzat era Adrian Năstase, fost premier PSD al României, o plângere înaintată de senatorul PDL Mircea Banias (judecat în dosarul Portul) împotriva deciziei procurorilor Anticorupţie de a-i prelungi interdicţia de a părăsi ţara, dar şi dosarul lui Gregorian Bivolaru etc.

Ti-a placut articolul?

Comentarii