Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:57 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ca-n filme O navă, cu comandant român, a salvat zece marinari, în toiul ciclonului. Acum 31 de ani el a fost într-o situație similară (galerie foto)

ro

26 Dec, 2020 03:31 6634 Marime text
  • La data de 22 decembrie, nava JPO Pisces, sub pavilion Liberia, comandată de românul Constantin Dinu, se afla în marș din Singapore spre China.
 
În timpul marșului la ora 01:02 LT (17.02 UTC) -19.02 Oras României- a recepționat semnalul de ajutor prin Avertismentul de Navigație 447 primit prin Navtex de la Hainan MSA China (Centru de Coordonare căutare și salvare pe mare) pentru a  participa la operațiunile de căutare și salvare a echipajului navei Dong Yang, care abandonase nava lovită de ciclonul Krovanh, potrivit unui comunicat trasnmis de Sindicatul Liber alk Navigatorilor.
 
Echipajul format din opt filipinezi și doi chinezi au reușit să se salveze într-o plută de salvare a navei lovită de ciclon, dar au rămas fără niciun sistem de comunicare.
 
În urma apelului, pe lânga nava JPO Pisces, au mai fost dirijate către această operațiune și alte două nave: Nordic Bulker și Al Samrya.
 
După aproximativ 12 ore de căutare nava, comandată de românul Constantin Dinu, a reușit găsirea plutei de salvare cu cei 10 naufragiați care erau epuizați, cu semne vizibile de slăbiciune. 
 
Operațiunea de preluare a celor 10 navigatori care abandonaseră nava Dong Yang s-a desfăsurat cu greutate din cauza vântului puternic și mării agitate mai ales că, în zonă, ciclonul Krovanh era în plină manifestare.

Echipajul navei JPO Pisces a reușit să îi îmbarce, în siguranță, pe toți cei zece navigatori în siguranță și să le dea ajutorul și monitorizarea necesare în astfel de cazuri.

Nava, sub comanda lui Dinu, și cu cei zece marinari salvați, și-a continuat drumul către portul Yantian (China) pentru descărcare și debarcarea celor salvați.

Trebuie precizat că acum 31 de ani, pe data de 24 decembrie 1989 comandantul Constantin Dinu, pe atunci tânar ofițer, se afla pe nava Topoloveni care,  lovită de furtună, s-a scufundat în largul Golfului Muros din apropierea capului Finisterre(Spania) cu 28 de navigatori români la bord.
14 dintre ei s-au salvat, 13 fiind dați dispăruți și unul fiind  găsit înecat.


Constantin Dinu a fost printre cei norocoși care au supraviețuit acestui tragic accident.
 
Întâmplător sau nu, în jurul aceleiași date, dar cu 31 de ani mai târziu, același Constantin Dinu, de data aceasta comandantul navei, a participat la salvarea a 10 navigatori din ghearele morți.
 
Există și minuni de Crăciun iar comandantul român alături de echipajul său a dat dovadă de o pregatire profesională ireproșabilă,  i-au găsit în timp util și i-au salvat pe cei 10 naufragiați de pe nava Dong Yang după ce căutarile celorlalte nave eșuaseră.
 
Mai trebuie spus că pe nava JPO Pisces comandată de Dinuse mai află un român: ofițerul mecanic Gheorghe Marius Andrei.

Sursa foto: Sindicatul Liber al Navigatorilor
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Coman Sorin Septimiu 26 Dec, 2020 10:29 Tot respectul pentru colegul nostru !🧑‍✈️