Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:27 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Braconaj aproape de Grindul Chituc

ro

03 May, 2012 01:42 1517 Marime text

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii braconajului piscicol în marea teritorială a României, în urma cărora au identificat două ambarcaţiuni rapide cu cinci cetăţeni români la bord, care pescuiseră 300 de kilograme de calcan în perioada de prohibiţie.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat în ziua de 01.05.2012 acţiuni privind prevenirea şi combaterea braconajului piscicol în zona de competenţă, în urma unei informaţii primite de la lucrătorii SCOMAR, prin care era semnalat faptul că două ambarcaţiuni sub pavilion România desfăşoară activităţi de pescuit în apele mării teritoriale în perioada de prohibiţie. În jurul orei 12.45, la aproximativ 2 mile marine travers de Grindul Chituc, o ambarcaţiune model Shaldag a Gărzii de Coastă a identificat şi interceptat o ambarcaţiune pescărească din fibră de sticlă dotată cu motor Yamaha de 115 CP, în care se aflau S.M. de 36 de ani, domiciliat în localitatea Jurilovca din judeţul Tulcea şi A.M., de 32 de ani, domiciliat în localitatea Vişina. În urma controlului a fost descoperită cantitatea de 85 kilograme de peşte din specia calcan şi un recipient cu cantitatea de 20 litri de combustibil.

După aproximativ zece minute, la aproximativ trei mile marine travers de Periboina, a fost identificată o altă ambarcaţiune pescărească din fibră de sticlă cu motor ataşabil marca Yamaha de 80 CP, din care C.M., de 34 de ani, M.V., de 34 de ani, şi N.C., de 26 de ani, domiciliaţi în localitatea Jurilovca pescuiseră 214 kilograme de peşte din specia calcan. În ambarcaţiune au mai fost depistate două rachete de semanalizare model MK 8 şi un dispozitiv tip GPS. Întreaga cantitate de peşte, în greutate de aproximativ 300 de kilograme şi o valoare de 3.700 de lei, a fost ridicată în vederea confiscării şi predată spre valorificare unei societăţi comerciale de profil. Poliţiştii de frontieră au confiscat şi ambarcaţiunile, motoarele de barcă ataşabile, dispozitivul GPS şi cele două rachete de semnalizare, bunuri evaluate la aproximativ 8.000 de euro. Cei cinci cetăţeni români vor fi cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „nedeţinere a licenţei/autorizaţiei de pescuit comercial sau pescuit recreativ/sportiv", „pescuitul prin orice metode al reproducătorilor în perioada de prohibiţie şi distrugerea icrelor embrionale de peşte în zonele de reproducere naturală", „pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale în perioada de prohibiţie şi în zonele de protecţie", „deţinerea şi transportul peştelui fără documente legale", fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64, lit. a,b, g şi j din OUG 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009, coroborate cu art. 33, lit. a din Cod Penal, precum şi „deţinerea artificiilor din categoria obiecte zburătoare luminoase", faptă prevăzută şi sancţionată de art. 31, alin. 2, ind. 1 din Legea 126/1995.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii