Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:00 22 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avocat din Baroul București, urmărit penal de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc

ro

14 Mar, 2024 15:19 671 Marime text
Foto: facebook/DNAProcurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 13 și 14 martie 2024, a inculpaților:
 
E.P., avocat în Baroul București, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte),
- fals intelectual
- uz de fals,
 
S.N.F. pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- uz de fals,
- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- mărturie mincinoasă,
 
R.C.P., pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- uz de fals,
 
V.D.M.A., pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
Potrivit DNA, în cauză se desfășoară acte de urmărire penală față de alte opt persoane.
 

„Precizăm că, inițial, cercetările în această cauză au fost desfășurate de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București care a efectuat activități susținute și a făcut posibilă instrumentarea dosarului“ - au mai precizat procurorii.

 
Conform comunicatului DNA, prezenta cauză vizează modalitatea nelegală în care, în perioada 2018-2022, mai multe persoane, ar fi intrat în posesia unor imobile situate pe raza municipiului București, ce au aparținut unor persoane decedate.

„ Mecanismul infracțional folosit de persoanele cercetate ar fi fost unul complex și ar fi constat, printre altele, în: identificarea imobilelor care prezentau interes, procurarea sau realizarea documentelor false (contracte de împrumut, testamente, etc.), identificarea persoanelor de interes (ex. avocați), care să-i ajute la redactarea documentelor și care să le confere o anumită credibilitate în fața notarilor, executorilor judecătorești, și, ulterior, vânzarea imobilelor respective. 
În contextul menționat mai sus, persoanele cercetate, printre care și inculpații S.N.F., R.C.P. și V.D.M.A., în unele cazuri beneficiind și de ajutorul avocatului E.P., ar fi determinat notari și executori judecătorești, care, acționând fără vinovăția prevăzută de lege, ar fi emis certificate de moștenitori sau ar fi procedat la realizarea unor executări silite, aceste demersuri având ca finalitate prejudicierea moștenitorilor legali ai persoanelor decedate, îndreptățite să intre în posesia imobilelor.
Profitul obținut de persoanele cercetate din tranzacționarea ulterioară a acelor imobile, obținute în maniera de mai sus, ar depăși suma de 1.365.223 lei“ - au mai precizat procurorii.

 
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
La data de 14 martie 2024, inculpații E.P. și S.N.F.  urmează să fie prezentați Curții de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 

„În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul D.G.P.M.B. – Serviciul Investigații Criminale, care au fost delegați să desfășoare mai multe activități procedurale.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019“ - au mai menționat procurorii.

Citește și: 

Marius Voineag, șeful DNA - apărarea reputației profesionaleSecția pentru Procurori din CSM solicită intervenția Inspecției Judiciare
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii