Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:44 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Averile judecatorilor sub imperiul saraciei

ro

25 Aug, 2003 00:00 7696 Marime text

Curati si cinstiti

Cea mai impresionanta avere, se pare ca, o detine judecatoarea Paraschiva Irimia de la Curtea de Apel Constanta * Pe langa un apartament in indiviziune si o casa de locuit, aceasta mai are 15.000 de dolari si 1,5 miliarde de lei conturi comune cu fiicele majore * Majoritatea dintre magistrati au doar o casa sau o masina * Judecatoarea Adriana Gherasim are o Dacie fabricata in 1978, numai ca aceasta este pastrata ca bibelou, deoarece autoturismul a fost radiat din circulatie # Pe langa faptul ca judecatoarea Luminita Soitu a declarat ca are un autoturism Dacia 1310, fabricat in 1999, destul de curios, la rubrica precizari a declaratiei, aceasta a scris ca are actiune penala pe rolul instantelor judecatoresti prin care solicita daune morale in valoare de 700 de milioane de lei

S-a batut destula moneda pe averile politistilor, insa despre cele ale magistratilor nu s-a scos nici un cuvant. Deocamdata din categoria magistratilor, din care fac parte atat judecatorii cat si procurorii, au fost publicate pe site-ul Ministerului Justitiei doar cele ale judecatorilor. Pana in prezent, desi reprezentantii Ministerului Public au completat practic chestionarele ce trebuiau sa cuprinda averile acestora, declaratiile lor nu au fost publicate nicaieri fiind tinute deocamdata, la "blat". "ZIUA de Constanta" prezinta declaratiile oficiale ale judecatorilor de la instantele din Constanta. Desi gura targului tot vorbeste de coruptie in randul justitiei, citind declaratiile oficiale pe care le-au facut judecatorii constanteni poti trage concluzia ca majoritatea dintre ei au un trai modest. Mai sunt si exceptii. La polul opus sunt si magistrati care au ceva avere stransa de-a lungul timpului sau provenite din mosteniri de la vreun socru care a stiut sa agoniseasca pentru a avea ce lasa urmasilor.

La Judecatorie, mare saracie

Dupa cum declara pe propria raspundere, presedintele Judecatoriei Constanta, Irina Bondoc are un apartament cu o suprafata de 58 de metri patrati si un autoturism Dacia Nova fabricat in anul 2001. Atat si nimic mai mult. Judecatorul Mihai Paul Fratilescu de la aceeasi instanta, are in proprietate zece hectare de teren agricol si o casa de locuit, despre care spune ca au fost dobandite prin mostenire de la parinti. Tot el mai detine si o Dacia Supernova fabricata in 2001. Un apartament de 83,72 de metri patrati, dobandit anul trecut si o Dacie 1310 fabricata in 1989 are si judecatoarea Laura Smarandi. Mihaela Iuliana Serban detine o cota indiviza de 3/8 dintr-un apartament dobandit in 1994 cu o suprafata de 47,90 de metri patrati. Crina Popescu detine un teren forestier de 2500 mp si un apartament de 90 de metri patrati dobandit in 2000. Ea mai precizeaza ca a primit ca mostenire de la defunctul ei tata cota de =BC dintr-o constructie plus teren, precum si cota de 3/16 dintr-o constructie plus teren, ambele situate in judetul Vrancea. Trei hectare de teren agricol dobandit in 1993 are si Elena Camelia Ciuca. Magistratii Denisa Bresug, Constantin Ciuculescu, Sorina Culea, Florentina Virginia Dumineca si Adrian Oprea, care este si purtatorul de cuvant al Judecatoriei Constanta, sunt posesorii a cate-un apartament care nu depaseste o suprafata de 55 de metri patrati. Sunt magistrati au doar masina casa fiind inca la stadiul de dorinta. Astfel, judecatorul Cristian Marius Epure are o Dacia Supernova fabricata in 2002, Cheratica Enache un Citroen BX19 fabricat in 1986, Ecaterina Grigore detine o Dacie fabricata in 2001, Lilian Faur are tot o Dacie dar din 1999, Adriana Lepadatu un Peugeot 309, fabricat in 1987, iar Doina Seceleanu detine o Dacie din 1983. Si judecatoarea Adriana Gherasim este proprietara unei Dacii fabricate in 1978, numai ca, aceasta este pastrata ca bibelou, deoarece magistrata a declarat ca autoturismul este radiat din circulatie. Cele mai bogate judecatoare de la aceasta instanta, sunt Cristina Duta si Mihaela Mocanu. Prima declara ca are un apartament cu o suprafata de 65 de metri patrati, dobandit in acest an, un autoturism Dacia fabricat in 1996, iar cea de-a doua, detine de anul trecut un apartament de 68 de metri patrati. Totodata, pe langa casa si masina, ambele au declarat ca au obligatii cu o valoare ce depaseste echivalentul a 10.000 de euro. La polul opus, saraci lipiti pamantului, sunt judecatorii Ramona Bucuroiu, Nelia Constantinescu, Ciprian Coada, Daniela Raducanu, Lucia Ghita, Melentina Ceobanu, Damian Dolache, Constantin Epure, Felicia Marcu, Elena Laura Gheorghe, Silvia Ignat, Amer Jabre si Aurora Mavrodin. Declaratiile de avere completate de ei sunt doar semnate, nici o rubrica nefiind completata.

La Tribunal, lucrurile stau mai bine

Presedintele acestei instante, Mihaela Ganea are un apartament cu o suprafata de 47 de metri patrati dobandit in 1999 si o masina Dacia 1310 berlina, fabricata in 1998, iar vicepresedintele, Doina Draguinea are din 2001 un apartament de 39,83 de metri patrati. In schimb, presedintele sectiei penale, Iuliana Radu nu are nici o avere. Presedintele sectiei comerciale si contencios administrativ, Luminita Soitu a declarat ca detine un autoturism Dacia 1310 fabricat in 1999. Destul de curios, la rubrica precizari, aceasta a scris ca are actiune penala pe rolul instantelor judecatoresti prin care a solicitat daune morale in valoare de 700 de milioane de lei. Sa fie sigura pe o decizie favorabila? Ramane de vazut ce se va intampla cu procesul. Presedinta sectiei civile, Daniela Marinela Pescarus are un apartament cu o suprafata de 74 de metri patrati dobandit in 1996 si o masina Tico fabricata in 1998. Un apartament de 65 de metri patrati dobandit in 1999 si 5.000 de metri patrati de teren agricol are si judecatoarea Nermin Apzait, iar Elena Jarnea detine un apartament de 16 metri patrati si o masina Dacia 1300 din 1985. O casa de locuit de 100 de metri patrati, un apartament de 74 de metri patrati, un teren intravilan de 700 de metri patrati si un autoturism Volswagen fabricat in 2002 este averea pe care o declara judecatoarea Mariana Barbulescu. Ea precizeaza, ca masina a fost achizitionata cu contract de credit incheiat la BCR pe o perioada de cinci ani. Purtatorul de cuvant al Tribunalului Constanta, judecator Cornelia Dumitra detine un Opel Vectra, o Dacie 1310 si un apartament cu o suprafata de 78 de metri patrati dobandit in 1991. Doua case de locuit, una cu o suprafata de 125 de metri patrati, dobandita in 2003 si cealalta de 215 metri patrati dobandita in 1999, un apartament de 76 de metri patrati, precum si 250 de metri patrati de teren intravilan detine magistrata Violeta Corina Dumitriu. Ea precizeaza ca din cele doua case ii apartine jumatate din fiecare si reprezinta o mostenire de la parinti, respectiv, socrii. Mai instarite sunt Cristina Eleni Marcu si Ioana Sanda Paunescu. Prima declara ca are un apartament pe care l-a dobandit in acest an si care a fost achizitionat cu credit ipotecar pe 15 ani si un Matiz fabricat in 2000, obtinut tot cu credit. Cea de-a doua declara ca are un apartament dobandit in 1995 si care este bun propriu al sotului, o casa de locuit si 500 de metri patrati de teren intravilan. In schimb, ambele detin obligatii cu o valoare ce depaseste echivalentul a 10.000 de euro.

Conturi comune de 15.000 de dolari si 1,5 miliarde de lei

La instanta superioara, respectiv, la Curtea de Apel, lucrurile incep sa se cam schimbe. Presedintele de aici, Anton Fuduli are doar un apartament de 90 de metri patrati care a fost dobandit in 1996 si o Dacia 1310 fabricata in 1996. Vicepresedintele, Eleonora Spiridon detine o casa de locuit cumparata anul trecut, un apartament cu o suprafata de 60 de metri patrati dobandit in 1996 si o Skoda Felicia fabricata in 1997. Presedintele sectiei penale, Gheorghe Iordan detine doua apartamente dobandite in unul in 1991, iar celalalt in 2002. el precizeaza ca apartamentul din 1991 se afla in indiviziune, din care cota de =BD ii apartine in calitate de sot supravietuitor si cota de 2/8 ii revine ca mostenitor din cealalta cota de =BD. Acesta mai declara ca celelalte cote de cate 3/8 fiecare apartin celor doi copii si au fost dobandite prin mostenire in calitate de fiice ale defunctei lor mame. In legatura cu apartamentul din 2002, acesta apartine uneia dintre fiice care este casatorita, dar se afla la continuare de studii si nu are 25 de ani. Adriana Ispas detine o casa de locuit dobandita in 2002 prin credit ipotecar in valoare de 390 de milioane de lei de la CEC pe o perioada de 20 de ani si un Cielo fabricat in 1996. Cea mai impresionanta avere, se pare ca, o detine Paraschiva Irimia. Ea declara ca are un apartament in indiviziune din 1996, o casa de locuit din 1999, iar cuantumul depozitelor si al conturilor curente in valuta sau lei este de 15.500 de dolari si 1,5 miliarde de lei, conturi comune cu fiicele majore. Nicolae Stanciu are 1/3 din doua hectare de teren agricol, iar sotia acestuia are patru hectare. Acesta mai detine 250 de metri patrati de teren intravilan in Navodari, precum si 625 de metri patrati in zona Campus Universitate din Constanta, dobandit in acest an. El mai spune ca impreuna cu sotia are cate 40 de actiuni, fiecare in valoare totala de cate un milion de lei la data emiterii certificatului de actiuni la Sc Chimpex SA. Tinand cont ca toate aceste declaratii au fost facute pe propria raspundere, iar semnatarii lor si le asuma, noi ne abtinem de la orice fel de comentarii, lasand totul la aprecierea cititorului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii