Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:19 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au pus cruce anchetei „Rutiera"

ro

24 Aug, 2009 02:25 2273 Marime text

cap_2.jpgDosarul poliţiştilor de la Rutieră anchetaţi pentru fapte de corupţie pare să se fi dizolvat într-un balon de spumă. Judecătorii Curţii de Apel Constanţa au decis că „neregularitatea constând în necompetenţa după calitatea persoanei a organului de urmărire penală este sancţionată cu nulitatea absolută potrivit art. 197 alin. 2 Cod procedură penală, nemaiputând fi acoperită ulterior şi putând fi invocată şi din oficiu".

Instanţa a decis trimiterea dosarului către procurorii anticorupţie, apreciind că DNA ar fi fost organul de urmărire penală competent în această cauză, dat fiind că, aşa cum au arătat apărătorii poliţiştilor suspecţi, unii dintre aceştia au funcţii şi atribuţii de control. Cu alte cuvinte, actele de urmărire penală efectuate în dosar, inclusiv interceptările telefonice pe care s-au bazat procurorii când au solicitat arestarea preventivă a 11 din cei 39 de poliţişti anchetaţi, dar şi a trei dintre civilii cercetaţi alături de aceştia, par să nu valoreze, în acest moment, nici cât o ceapă degerată. DNA va trebui, astfel, să înceapă ancheta din nou, de la zero. Procurorul Zarafina Puiu, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, magistratul care a instrumentat acest caz, a declarat că, deşi nu a văzut motivarea instanţei, se va supune deciziei acestora şi va trimite dosarul către Direcţia Naţională Anticorupţie.

„Bătaie" pe dosar

„În cazul în care DNA va decide că, de fapt, nu îi revine competenţa în dosar, atunci acesta va fi trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în vederea rezolvării conflictului negativ de competenţă", a afirmat magistratul. Cu alte cuvinte, dacă DNA şi Parchetul Tribunalului Constanţa se vor „bate" pe dosar sau vor arunca pisica de la o instituţie la alta, atunci PÎCCJ va fi chemat să împace cele două parchete. Totodată, procurorul Puiu a adăugat: „noi apreciem că, de fapt, competenţa ne revine nouă". „Aceasta este opinia instanţei, a unei singure instanţe sau a unui singur judecător, că nu am fi noi competenţi. Până acum, dosarul a trecut prin mâinilor atâtor judecători care au considerat că noi suntem competenţi", a subliniat magistratul care a instrumentat cazul, apreciind că, dacă, în urma deciziei Parchetului Înaltei Curţi, se va decide că, de drept, competenţa este a Parchetului Tribunalului, atunci toate actele de urmărire penală efectuată sunt, în continuare, valabile. „Este o situaţie inedită, care fi tranşată, până la urmă, de Parchetul Înaltei Curţi, întrucât suntem în faza de urmărire penală, iar competenţa este tranşată de către organul de urmărire penală ierarhic superior", a conchis magistratul.

politisti_rutiera.jpgRepunere pe funcţii şi drepturile restante

La rândul său, Cătălin Filişan, unul dintre avocaţii apărării, a afirmat că, în această dimineaţă, se va prezenta la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, cu motivarea legalizată a instanţei Curţii de Apel, şi va solicita repunerea în funcţie a agenţilor de poliţie, cu toate drepturile salariale de care nu au beneficiat în perioada în care au fost puşi la dispoziţie. „Dat fiind că judecătorii au stabilit că ordonanţa de începere a urmăririi penale, dar şi celelalte acte de urmărire penală sunt nule, atunci poliţiştii ar trebui repuşi pe funcţiile deţinute anterior, cu toate drepturile ce decurg de aici", a arătat avocatul. În motivarea deciziei Curţii de Apel se arată că sancţiunea nulităţii absolute „se aplică tuturor actelor procedurale şi procesuale efectuate de organul de urmărire penală necompetent, respectiv a actelor de constatare, a actelor de dispoziţie şi administrare a probelor, a actelor procesuale de începere a urmăririi penale şi punere în mişcare a acţiunii penale şi, pe cale de consecinţă, şi asupra întocmirii actului de sesizare a instanţei cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive". Cu această frază, judecătorii Curţii de Apel Constanţa par să fi pus cruce unuia dintre cele mai „grele" dosare de corupţie, aşa cum a fost prezentat de autorităţi la momentul la care existenţa acestuia a fost adusă la cunoştinţa opiniei publice.

{mos_ri:rutiera}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • surmelis argentina pusa 24 Aug, 2009 16:01 Daca dosarele acestor periculosi infractori in uniforma sunt considerate NULE,va rog ,considerati NULE si celelalte dosare ale ministrilor demisi si cercetati . De ce unul muma si altul ciuma. Mai vor sa fie si repusi in functia de politist.Ce fac acestia acum ,mai depun o data juramantul de politist?