Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:29 20 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Afaceri murdare cu bijuterii. Poliţiştii au făcut sute de percheziţii „Nucleul” unei grupări infracţionale, cu sediul la Constanţa (galerie foto+video)

ro

11 Dec, 2013 00:00 5054 Marime text
Ieri, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba şi procurorii DIICOT au efectuat 225 de percheziţii (printre care şi la Constanţa) la membrii unei grupări infracţionale specializate în contrabandă cu bijuterii din aur. Pe parcursul investigaţiilor, oamenii legii au ridicat aproximativ 60 de kilograme de bijuterii şi circa 100 de persoane erau aşteptată să fie audiate. Cei luaţi în colimator sunt suspectaţi de săvârşirea de infracţiuni de contrabandă şi comercializare pe teritoriul României a produselor supuse marcării, fără a fi marcate.

Conform DIICOT, la data de 9 decembrie, a fost începută urmărirea penală faţă de 91 de persoane. Din investigaţii a reieşit că, în cursul acestui an, pe raza judeţului Constanţa, s-a constituit, la iniţiativa unui cetăţean turc, o grupare infracţională organizată, structurată pe două paliere, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni de contrabandă cu bijuterii din aur aduse din Turcia. „Iniţiatorul” deţine o firmă de transport internaţional de persoane, cu autocare, atât pe ruta Turcia - România, cât şi pe alte rute internaţionale.
Gruparea infracţională s-ar fi constituit din intenţia unor mari vânzători de bijuterii de aur, din România şi din Europa, de a primi, fără a fi supuse unui regim vamal (taxe vamale şi accize), dar mai ales neevidenţiate şi nedeclarate către autorităţile fiscale ale statului, în vederea creării posibilităţii comercializării lor ilegale, cantităţi foarte mari de bijuterii din aur. „Marfa” era astfel nedeclarată şi vândută ulterior neînregistrat, respectiv nefiscalizat (fără TVA şi impozit pe profit), prin magazinele deţinute de mai multe societăţi comerciale din România şi din alte ţări din Europa.

Activitatea infracţională a grupării infracţionale organizate se realiza pe două paliere. Astfel, bijuteriile erau aduse din Turcia cu autocarele firmei aparţinând „iniţiatorului”, pe bază de comandă făcută de diferiţi bijutieri către membrii grupării sau direct în Turcia. După introducerea în ţară, bijuteriile erau depozitate/ascunse în spaţii special amenajate pentru disimulare, ulterior fiind distribuite unor „cărăuşi”. Conform unor surse, o parte din bijuterii erau depozitate într-o fermă dezafectată situată pe raza localităţii Valu lui Traian. Revenind la detaliile dosarului, conform DIICOT, cărăuşii foloseau mai multe autoturisme special modificate în ceea ce priveşte constituirea unor spaţii disimulate, le transportau în România, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Italia şi Macedonia, către diferite magazine de bijuterii, şi colectau sumele de bani aferente comenzilor.

Totodată, membrii grupării infracţionale desfăşurau şi o activitate inversă, de colectare a bijuteriilor declasate şi de transport în Turcia, la schimb pentru bijuterii noi sau contra cost. În urma topirii lor, erau folosite în procesul de producţie de către bijutierii turci. Această activitate era derulată, de asemenea, pe teritoriul României şi al altor state (Serbia, Polonia, Ucraina, Austria, Italia, Ungaria, Germania ş.a.).
Procurorii au ridicat aproximativ 60 de kilograme de bijuterii din aur. Cea mai mare cantitate identificată la un transport intern a fost de aproximativ 20 de kilograme.

La sediul DIICOT erau aşteptate, în vederea audierii, 100 de persoane.
Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale IGPR, al DIPI şi al SRI şi a fost efectuată cu sprijinul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.
La activităţi au participat şi poliţişti de frontieră de la Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi de la Garda de Coastă.
În total, la dosar au lucrat peste 1.000 de poliţişti din structurile specializate ale Poliţiei Române.

Ti-a placut articolul?

Comentarii