Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:38 18 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

86 de case

ro

28 Feb, 2003 00:00 589 Marime text

Constantenii nu sunt chiar asa de saraci cum se crede

Acesta este numarul de locuinte care apare pe declaratia speciala de impunere privind stabilirea impozitului majorat pe cladiri cu care s-a prezentat la o agentie fiscala un constantean, persoana fizica * Contribuabilul in cauza a depus nici mai mult, nici mai putin decat 23 de declaratii, pentru ca legiuitorul a stabilit ca documentele sa aiba doar patru pozitii de inregistrare * Referentului de la ghiseu i-a luat mai mult de o ora sa le treaca in registre * Cei mai multi dintre constanteni au in proprietate cel mult doua-trei locuinte, dintre care una mostenire de la parinti la tara * Sunt insa si multi care au case de vacanta la munte, dar si pe litoral * Din datele preliminare culese de noi in penultima zi de depunere a declaratiilor, constantenii detin, in afara locuintei de domiciliu, aproape o suta de mii de alte imobile, care se vor impozita suplimentar

Agentiile fiscale ale Administratiei publice locale au fost luate ieri cu asalt, pentru ca a fost penultima zi in care se mai puteau depune declaratiile speciale de impunere pentru stabilirea impozitului majorat pe cladiri. Acest nou bir datorat statului se aplica in conformitate cu Ordonanta Guvernului numarul 36/2002, privind impozitele si taxele locale. Termenul limita de depunere expira astazi si, ca intotdeauna in astfel de situatii, constantenii au lasat, si de data asta, treaba pentru penultima sau ultima zi. Cam asa s-a intamplat si ieri. La toate agentiile fiscale erau zeci de persoane care voiau sa depuna declaratiile de impunere. Aceasta, in ciuda faptului ca programul institutiilor s-a prelungit, de cateva zile, pana la ora 20.00. Si, cum era de asteptat, cozile cele mai mari se formasera la ghiseele unde trebuiau depuse aceste formulare. Pentru ca la fiecare agentie era un singur angajat care facea astfel de operatii, nu lipsea nici scandalul specific unor asemenea situatii pline de tensiune. Cei mai multi dintre cei care si-au depus pana acum declaratiile de impunere au cel mult o locuinta mai mult decat cea de domiciliu, dar sunt si multi dintre cei care au cate doua sau trei, si chiar patru. Foarte multi dintre constantenii care au o a doua locuinta au dobandit-o din mostenire si o au pe undeva prin localitatile natale ori de unde provin parintii sau bunicii lor.

Avem si noi nababii nostri

Desi cei mai multi dintre contribuabilii pe care i-am vazut ieri la cozi nu aveau decat o casa in plus, neclaritatile erau cu duiumul, mai ales ca fiecare intelesese legea in stil propriu. In urma unui calcul preliminar pe care l-am facut cu sprijinul unor referenti din cadrul agentiilor fiscale la care se depun aceste declaratii de impunere, constantenii au depus documentatia potrivit legii pentru aproape o suta de mii de locuinte, si acestea, asa cum spuneam, in afara celor de domiciliu. Surse din cadrul fiscului ne-au declarat ca, pana in prezent, numarul cel mai mare de locuinte pe care le-a declarat un constantean persoana fizica este de 86, toate imprastiate prin tara, inclusiv la munte si la mare. Cele mai multe dintre proprietatile celui al carui nume nu ne-a fost dezvaluit sunt garsoniere si apartamente, dar si case si vile, toate probabil inchiriate la diferite firme si persoane fizice. Acesta s-a prezentat la ghiseul agentiei fiscale cu 23 de declaratii tipizate de impunere, punand-o efectiv in dificultate pe angajata institutiei pentru ca, pana atunci, toti cei care venisera aveau cel mult trei sau patru pozitii in documentul prevazut de lege. Surse din cadrul agentiei fiscale ne-au declarat ca angajatei de la ghiseu i-a trebuit mai mult de o ora pentru a inregistra cele 69 de documente, pentru ca fiecare declaratie se depune in trei exemplare, din care unul de fiecare imobil ramane la agentia unde cel in cauza are adresa de domiciliu, cea de-a doua se duce la sectia financiara din localitatea unde se afla imobilul, iar cea de-a treia ramane la declarant. Astazi este ultima zi in care mai pot fi depuse documentele speciale pentru stabilirea impozitului majorat pentru persoanele detinatoare ale mai multor cladiri, iar pentru cei care nu au facut-o nu va fi deloc bine. Potrivit Ordonantei Guvernului numarul 36/2002, pentru nedepunerea in termen a declaratiilor se aplica o amenda contraventionala cuprinsa intre opt sute de mii de lei si 1,8 milioane de lei, iar nedepunerea acestora se sanctioneaza cu amenda de la 1,8 la 8 milioane de lei. La toate acestea se adauga majorari si penalitati de intarziere de la data cand trebuia depusa declaratia pana in momentul achitarii sumelor datorate in acest scop bugetului de stat.

Ti-a placut articolul?

Comentarii