Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:31 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

70 de servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă, în Constanţa

ro

28 Feb, 2012 00:00 1111 Marime text

La nivelul fiecărei unităţi administrativ - teritoriale, consiliul local are obligaţia de a înfiinţa, la propunerea primarului, serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă (SVSU) precum şi de a conştientiza importanţa asigurării unui management eficient al situaţiilor de urgenţă, în vederea protejării cetăţenilor.

SVSU asigură intervenţia pentru stingerea incendiilor, salvarea, acordarea primului ajutor şi protecţia persoanelor, animalelor şi bunurilor periclitate de orice situaţie de urgenţă şi este (sau ar trebui sa fie) mâna dreaptă a primarului. Altfel spus, în cazul apariţiei şi rezolvării unei situaţii de urgenţă pe raza unităţii administrativ teritoriale de care răspunde, edilul are dreptul şi obligaţia legală de a coordona nemijlocit intervenţia serviciului voluntar. În prezent, la nivelul judeţului Constanţa sunt înfiinţate un număr de 70 astfel de servicii în cele 58 de comune, 9 oraşe şi 3 municipii, dintre acestea 37 fiind de categoria I, 7 de categoria a-II-a, 17 de categoria a-III-a, 9 de categoria a IV-a, adică sunt dotate cu cel puţin o autospecială pentru stingerea incendiilor. În plan teritorial, SVSU-urile sunt constituite echipe specializate pe tipurile de risc prevăzute în planul de analiză şi acoperire a riscurilor corespunzătoare fiecărei localităţi, realizându-se astfel posibilitatea intervenţiei cu personal voluntar în cazul tuturor situaţiilor de urgenţă.

La nivel judeţean, serviciile voluntare sunt încadrate cu un număr de 89 de angajaţi şi 2.263 de voluntari. Pe parcursul anului 2011 serviciile voluntare au participat atât singure cât şi în cooperare cu serviciile profesioniste de urgenţă sau private la un număr de 126 de intervenţii. Din totalul acestora, printre cele mai active servicii voluntare sunt cele ale localităţilor Corbu/Istria cu un număr de 19 intervenţii, Agigea cu 17 intervenţii, Lipniţa cu 13 intervenţii, Negru Vodă cu 8 intervenţii şi Topraisar cu opt intervenţii. În acest an una dintre direcţiile de acţiune ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea" al judeţului Constanţa este desfăşurarea de acţiuni comune cu serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă (puncte mobile de informare preventivă, exerciţii demonstrative, Ziua Porţilor Deschise) în cadrul Campaniei naţionale „Vreau să fiu voluntar".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii