Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:36 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

30 de cetățeni români, reținuți în urma unei operațiuni desfășurate de autoritățile din Franța, Germania și România

ro

26 Nov, 2021 11:53 1383 Marime text
Un grup infracțional organizat care implică 30 de cetățeni români a fost reținut în urma unei operațiuni desfășurate de autoritățile de aplicare a legii din Franța, Germania și România, susținute de Europol și Eurojust.

Potrivit unui comunicat al Europol, grupul este suspectat de furturi care vizează zonele de odihnă pentru transportul mărfurilor de-a lungul principalelor rute de transport rutier între România, Franța și Germania.

Grupul a vizat în principal transporturi de mărfuri de alcool și produse electronice mici, furând bunuri în valoare estimată la 2,5 milioane EUR.

„Infractorii erau angajați în activități legitime de transport rutier de marfă, pe care le foloseau ca alibi pentru călătoriile regulate prin Europa. Acest lucru i-a ajutat pe infractorii să evite bănuielile, deoarece au identificat și atacat ținte de-a lungul rutelor rutiere dintre România și Germania. Acțiunea s-a desfășurat sub umbrela mecanismului/cadrului de securitate EMPACT“ - au precizat reprezentanții Europol.


Rezultate din 23 noiembrie

14 arestări (12 în România și 2 în Germania)
57 căutări (46 în România, 11 în Germania)
11 mandate europene de arestare executate de autoritățile române (7 din Franța, 4 din Germania)

Gruparea criminală organizată a funcționat folosind acoperirea unei afaceri legale în transportul de mărfuri. Lucrând ca șoferi de camion, suspecții se întâlneau în zonele de odihnă preselectate de pe autostrăzile franceze și germane, unde apoi își planificau și comite faptele. Se apropiau de vehiculele de marfă din zonele de odihnă și tăiau capacele prelate ale remorcilor, înainte de a fura bunurile din interior. Încasările au fost împărțite între ei, înainte de a fi aduse înapoi în România prin spațiile logistice germane.

Gruparea infracțională a luat mai multe măsuri de precauție pentru a se sustrage de la forțele de ordine. Pe lângă utilizarea activităților de logistică legitime ca acoperire, aceștia și-au verificat în mod regulat vehiculele pentru urmărire și alte mijloace de detectare a criminalității. Ca răspuns, Europol și partenerii săi au desfășurat mijloace de poliție în mai multe jurisdicții. Drone franceze au fost trimise pentru a ajuta la identificarea criminalilor, iar polițiști din Germania și Franța au ajuns în România pentru cercetări. Europol și-a desfășurat agenții și în România. De la sediul său central de la Haga, Europol a oferit sprijin suplimentar în calitate de coordonator al zilelor de acțiune și prin furnizarea de prelucrare a datelor și analiză de informații. Eurojust a asistat autoritățile cu înființarea și finanțarea unei echipe comune de anchetă (JIT) și a permis cooperarea și coordonarea judiciară transfrontalieră.

Sursa foto: Facebook/Europol
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii