Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:04 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

20 iulie - Ziua mondială a șahului

ro

20 Jul, 2019 09:02 2242 Marime text
Anual, la 20 iulie este sărbătorită Ziua Mondială a Şahului, instituită în 1966 de Federaţia Internaţională a Jocului de Şah (FIDE), la propunerea UNESCO, potrivit https://www.fide.com.

Şahul, considerat şi "sportul minţii", poate fi definit ca fiind o competiţie între piesele albe şi cele negre, care se bat utilizând strategii şi făcând apel la iniţiativă. E un ''război'' pe 64 de pătrate cu 32 piese (16 negre şi 16 albe), unde cel mai puternic învinge. "Şahul este piatra de încercare a inteligenţei", definea, spre sfârşitul secolului al XVIII-lea, acest joc al minţii, Johann Wolfgang von Goethe, cel mai important reprezentant al clasicismului german.

La 9 iunie 2019, la Centrul Expoziţional Constanţa, a avut loc conferinţa intitulată "Educaţie prin şah", eveniment organizat de Federaţia Română de Şah şi Federaţia Europeană de Şah cu prilejul Preşedinţiei României la Consiliul UE.

Având ca reper Declaraţia Scrisă nr.50/2011 a Parlamentului UE privind introducerea şahului în sistemele de învăţământ ale statelor membre, scopul conferinţei a fost de a prezenta exemple de succes în acest sens din ţări precum Ungaria şi Polonia. A fost prezentata şi situaţia din România, unde Ministerul Educaţiei Naţionale a reglementat modul de predare a şahului în şcoli, precum şi posibilitatea copiilor ce nu pot desfăşura activităţi fizice la ora de educaţie fizică, să primească nota la şah.

Tot la 9 iunie 2019, au fost programate, la Mamaia, Campionatele Europene şcolare de şah, delegaţia României reuşind să cucerească şase medalii, dintre care două de aur.

În 2019, Vlaicu Crişan a devenit campion mondial de compoziţie şahistă, potrivit frsah.ro.

La 1 ianuarie 2019, a fost publicată lista elo a FIDE cu punctajul valoric al şahiştilor, marele maestru român Bogdan Deac ocupând primul loc în lume la categoria Under-18, cu 2.603 puncte. Marea speranţă a sportului minţii din România, Bogdan-Daniel Deac, a fost cel mai tânăr mare maestru din lume în anul 2016 şi este al treilea şahist român din clasamentul elo (locul 233), după consacraţii Mircea Pârligras, 2.651 puncte (locul 102 mondial), şi Constantin Lupulescu, 2.608 puncte (209).

La primul congres al FIDE (1914 la Paris), printre delegaţii care au aprobat constituirea acestui for internaţional s-a aflat şi tânărul român Ion Gudju, pe atunci proaspăt locotenent, doctorand în chimie la Sorbona şi maestru de şah entuziast. Cu ocazia aniversării semicentenarului FIDE, în anul 1954, Ion Gudju a fost declarat "decan fondator" al FIDE, România numărându-se astfel printre ţările fondatoare ale Federaţiei Internaţionale a Jocului de Şah. În ţara noastră, Federaţia Română de Şah (FRS) a luat fiinţă în 1915, primul preşedinte fiind scriitorul Mihail Sadoveanu.

În România, Campionatul Naţional de Şah a debutat în anul 1926, la Sibiu. Primele trei ediţii au fost dominate de Alexandru Tyroler (1891-1973), pentru ca în 1930, titlul de campion naţional să îi revină lui Janos Balogh. Competiţia s-a ţinut cu regularitate, anual, de abia începând cu 1946. Campionatul Naţional de Şah destinat femeilor a debutat în 1936, la Bucureşti, cu victoria Rodicăi Manolescu. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii