Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:38 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Prin noi înşine!“ PNL propune reactualizarea bunelor obiceiuri liberale

ro

17 May, 2014 00:00 1893 Marime text
„Prin noi înşine“, deviza cu care Partidul Naţional Liberal a făcut istorie în România, este reactualizată de liberali. PNL a lansat spre dezbatere un proiect pentru „o economie liberală, centrată pe individ, pe stimularea iniţiativei private, a mediului de afaceri, capabil să genereze locuri de muncă şi investiţii“, după cum este descris programul de către liberalii constănţeni. „România se află astăzi în faţa unei opţiuni decisive: fie continuă politicile graduale, minimale, care o condamnă să rămână la periferia Europei, fie îşi asumă o viziune curajoasă şi are un cuvânt de spus în politica europeană. Avem nevoie de o schimbare radicală de abordare“, a declarat preşedintele Filialei Constanţa a Partidului Naţional Liberal, deputatul Gheorghe Dragomir.

Obiectivul PNL pe termen scurt este câştigarea alegerilor europarlamentare din 25 mai, pentru a deveni, astfel, alternativa României la PSD. Ţelul final al campaniei electorale susţinute de liberali este reprezentat de adjudecarea scrutinului prezidenţial, propunându-l pe Crin Antonescu în funcţia de lider al statului.
Sintagma „Prin Noi Înşine!“ a fost utilizată în urmă cu peste un veac de către înaintaşii liberalilor de astăzi. Aceasta a fost denumirea uneia dintre doctrinele economice promovate de Partidul Naţional Liberal, în prima jumătate a secolului XX. Numele acestei doctrine provine de la articolul-manifest „Prin noi înşine!“, publicat în mai 1905 de economistul Vintilă I.C. Brătianu, în ziarul „Voinţa Naţională“. Concepţia financiară de la început de secol XX s-a bazat pe două coordonate majore: afirmarea urgenţei modernizării sistemului fiscal românesc şi opţiunea pentru respectarea strictă a principiului echilibrului bugetar.

Prin programul lansat ieri, PNL îşi arată preocuparea faţă de probleme ce ţin de crearea unor sisteme publice solide şi performante, în interesul cetăţenilor. „O economie competitivă, o clasă de mijloc care să reprezinte peste 50% din populaţie, sunt obiective esenţiale ale programului liberal. Simplificare, debirocratizare, descentralizare, predictibilitate, reducerea taxelor, un raport corect al statului cu contribuabilii sunt câteva dintre cele mai importante principii care stau la baza programului economic pe care PNL îl propune societăţii româneşti spre  dezbatere“, a menţionat parlamentarul liberal. Potrivit lui Gheorghe Dragomir, programul „Economia liberală - prin noi înşine“ reprezintă un moment de ruptură în ceea ce priveşte politica economică a ultimilor ani.

„Programul a fost gândit de specialiști și reprezintă o viziune curajoasă a unei economii libere, a unui alt sistem fiscal, astfel încât construirea unei politici fiscale să ducă la o anumită politică bugetară, iar nu invers, aşa cum se întâmplă acum. Faptul că PNL lansează public programul «Economia liberală - prin noi înşine» arată responsabilitatea partidului în a se pregăti ca, atunci când va ajunge la guvernare, să aibă elaborat un cadru care să poată fi pus în practică din prima zi. Nu în ultimul rând, programul este centrat pe măsuri așteptate de multă vreme de mediul de afaceri și de români“, susține liderul PNL Constanța.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii