Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:00 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Google a creat un Doodle special Alegeri Europarlamentare 2014 în România

ro

25 May, 2014 01:15 2604 Marime text

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Cetăţenii români cu drept de vot sunt chemati la urne duminică, 25 mai, pentru a-şi alege reprezentantii în Parlamentul European pentru urmatorii 5 ani. Secţiile de votare se deschid la ora 7.00 şi se închid la ora 21.00.
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. 18.226.995 de alegători sunt aşteptaţi, duminică, la urne pentru a-i desemna pe cei 32 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European.
Buletinul de vot pentru alegerile europarlamentare va avea opt pagini A4 şi va fi compus din două foi A3.
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. CINE VOTEAZĂ şi CE ACTE SUNT NECESARE PENTRU A PUTEA VOTA
Cetatenii Romaniei care au dreptul de a alege membri din Romania in Parlamentul European trebuie sa prezinte, la sectia de votare unde sunt arondati potrivit domiciliului, unul dintre urmatoarele documente: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea de identitate electronica, buletinul de identitate, pasaportul diplomatic sau pasaport diplomatic electronic, in cazul membrilor reprezentantelor diplomatice, pasaport de serviciu, pasaport simplu sau pasaport simplu electronic, pasaport simplu temporar, carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare.
De cealalta parte, alegatorii comunitari, adica cetatenii altor state UE care vor sa voteze in tara noastra, trebuie sa isi ateste identitatea prin orice document aflat in termen de valabilitate. In plus, ei vor prezenta si o dovada ca pot vota in Romania, eliberata de Autoritatea Electorala Permanenta.
Important! Nu au drept de vot debilii si alienatii mintal pusi sub interdictie si persoanele care sunt condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale.
Administraţia Penitenciarelor: 27.027 deţinuţi au drept de vot la alegerile europarlamentare
UNDE POŢI VOTA LA EUROPARLAMENTARE 2014, ÎN ROMÂNIA
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Pentru alegerile europarlamentare sunt organizate 18.532 de secţii de votare pe teritoriul României. În Bucureşti vor fi 1.245 de secţii de votare. În sectorul 1 al Capitalei vor fi organizate 162 de secţii, în sectorul 2 - 202, în sectorul 3 - 274, în sectorul 4 - 178, în sectorul 5 - 196, iar în sectorul 6 - 233.
Cetăţenii care în ziua alegerilor se află în localitatea de domiciliu îşi vor exercita dreptul de vot la secţia la care sunt înscrişi în listele electorale permanente.
Cei care în ziua alegerilor se află în altă localitate decât cea de domiciliu îşi vor exercita dreptul de vot la orice secţie de votare urmând a fi înscrişi în lista electorală suplimentară.
UNDE POT VOTA ROMÂNII DIN STRĂINĂTATE
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. 190 de secţii de votare pentru alegerea candidaţilor români în Parlamentul European au fost organizate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) în străinătate. Cele mai multe secţii de votare sunt organizate în Spania -18, Italia - 14 şi Republica Moldova - 8. Câte cinci secţii de votare au fost organizate în Statele Unite, Germania, Ungaria şi Belgia.
În Afganistan, unde sunt prezenţi militari români, au fost organizate cinci secţii. Sunt secţii de votare şi în Zimbabwe, Sri Lanka, Senegal, Etiopia şi Palestina.
Secţiile de votare au fost amenajate în ambasade, consulate, viceconsulate sau în sedii ale Institutului Cultural Român.
Cetăţenii români îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie; cartea electronică de identitate; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu, paşaportul simplu temporar, paşaportul simplu electronic. Ca să votaţi, trebuie să aveţi acte de identitate valabile.
Cetăţenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate, în scop turistic, pot vota la orice secţie de votare organizată în străinătate.
Votarea se desfasoara in data de 25 mai 2014 incepand cu ora 7.00 si se incheie la ora 21.00. In acest interval de timp, alegatorii se pot prezenta la sectiile de votare, legitimandu-se cu unul dintre documentele valabile de identitate mentionate mai sus.
Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea 'VOTAT' înăuntrul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau prenumele şi numele candidatului independent pe care îl votează. Ştampila cu menţiunea 'VOTAT' trebuie astfel dimensionată încât să fie mai mică decât patrulaterul.
Prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Alegătorul care din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al secţiei de votare.
După ce au votat, alegătorii vor îndoi buletinele, astfel încât pagina netipărită care poartă ştampila de control să rămână în afară, şi le vor introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greşită a buletinului nu atrage nulitatea acestuia.
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Alegătorii care îşi exercită dreptul de vot prin intermediul urnei speciale sunt înscrişi în lista electorală suplimentară, fiind radiaţi, dacă este cazul, din copia de pe lista electorală permanentă sau specială existentă la secţia de votare.
Urna specială se utilizează numai la secţiile de votare din ţară. Secţiile de votare din străinătate nu vor avea sau utiliza urne mobile, potrivit BEC.
Este interzisă intrarea în cabina de vot cu dispozitive care pot capta imagini, fotografierea sau filmarea buletinelor de vot în interiorul cabinei, părăsirea localului secţiei de votare cu buletine de vot de către alegători.
Totodată, nu pot fi instalate echipamente de înregistrare audio şi video în interiorul secţiilor de votare, este permisă preluarea de imagini şi sunet, în vederea informării opiniei publice, exclusiv de către reprezentanţii acreditaţi ai presei scrise, radioului şi televiziunilor, limitată în timp de necesitatea asigurării ordinii şi corectitudinii procesului de votare.
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Conform prevederilor legale, cei care incredinteaza urna speciala altor persoane decat membrilor biroului electoral al sectiei de votare (BSV) sau cei care transporta urna speciala fara a face parte din BSV vor fi pedepsiti cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.
De asemenea, in cazul in care o persoana impiedica, prin orice mijloace, liberul exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, ea va fi pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Aceeasi pedeapsa o vor primi si cei care promit sau ofera bani si alte bunuri materiale in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau nu o anumita lista de candidati ori un anumit candidat. In plus, acestora li se vor interzice si anumite drepturi.
Cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani vor fi pedepsiti si cei care voteaza fara a avea acest drept, cei care voteaza de doua sau mai multe ori, precum si cei care introduc in urna mai multe buletine de vot decat are dreptul un alegator. De asemenea, cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza utilizarea unei carti de alegator sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii