Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:52 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Unde sunt echipele de altădată?

ro

04 Aug, 2015 00:00 2638 Marime text
Fotbalul constănţean se diluează pe zi ce trece, ajungând să fie reprezentat de un număr periculos de mic de formaţii. Practic, în primele trei eşaloane din România, în acest moment mai sunt doar patru echipe din judeţul Constanţa, dintre care una nu se ştie dacă va mai lua startul în competiţie.

FC Viitorul - în Liga 1. FC Farul - în Liga a 2-a. FC Viitorul II şi ACS Callatis 2012 Mangalia - în Liga a 3-a. Acestea sunt cele patru echipe, mari şi late, care mai activează în sportul-rege din această parte de ţară, la nivelul primelor trei ligi. O situaţie alarmantă, care ameninţă în continuare fotbalul constănţean, în condiţiile în care, în afară de formaţiile Viitorului (aşezate pe o bază stabilă), atât la FC Farul, cât şi, mai ales, la Callatis 2012 Mangalia, mai sunt încă lucruri neclare.

În această vară, „marinarii“ au adus mulţi fotbalişti cu nume (Chiţu, Pătulea, Cristocea, Barna, Nicorec, Milea, Adrian Ionescu, Silviu Ilie) şi au continuat colaborarea cu Florin Pătraşcu, anunţând că-şi schimbă, prin prisma acestei campanii impresionante de achiziţii, obiectivul (din menţinerea în campionat şi creşterea de jucători în atacarea promovării), însă nu au accesat încă suma de la Consiliul Judeţean Constanţa, aprobată de aleşii locali în luna aprilie. În această situaţie, noua strategie a Farului pare una riscantă, însă probabil că şefii clubului au siguranţa că banii vor putea ajunge la club, astfel încât, după un posibil start favorabil de campionat, căruţa să nu se rupă la mijlocul drumului.

La ACS Callatis 2012 Mangalia, ceaţa este totală însă. Confruntată în ultimii ani cu mari probleme financiare, echipa încă nu s-a reunit (doar pentru meciul de Cupa României, cu Viitorul II, s-a încropit o formaţie, pentru a se prezenta la joc şi a evita astfel posibile sancţiuni federale), iar pe finalul acestei săptămâni se va şti dacă echipa va beneficia de susţinere financiară. Dacă da, de lunea viitoare, jucătorii vor demara pregătirea, dacă nu, Callatis 2012 nu se va înscrie în Liga a 3-a.

În aceste condiţii, se impune întrebarea: unde sunt echipele de altădată (numeric vorbind)? S-a ajuns atât de rău, încât, în perioada de pregătire, nu se mai pot aranja amicale între formaţiile constănţene, pentru simplul motiv că nu mai are cine juca. Spre exemplu, weekend-ul trecut, Farul a fost nevoită să susţină un joc „în familie“, pentru că nu a găsit adversar!
Situaţia m-a dus cu gândul la un articol pe care l-am scris în noiembrie 2014, şi, întorcându-mă la arhivă şi în timp, mi-am împrospătat informaţiile respective: în ediţia 1979/1980 a Diviziei C, în seria a IV-a a campionatului, au evoluat şapte formaţii din judeţul Constanţa: IMU Medgidia (care a promovat în Divizia B), Şoimii Cernavodă, Marina Mangalia, Electrica Constanţa, Voinţa Constanţa, Chimpex Constanţa şi Unirea Eforie-Nord. În campionatul următor, IMUM a urcat în B, dar au promovat Metalul Mangalia şi Portul Constanţa, astfel că numărul constănţencelor din Divizia C s-a ridicat la opt (din 16 participante)!

Această situaţie, fericită, s-a perpetuat mulţi ani apoi, chiar şi în anii '90, însă atunci erau alte vremuri. În prezent, criza financiară, problemele cu finanţarea de la bugetul local ori alte motive pentru care oameni cu dare de mână nu se implică au şubrezit fotbalul constănţean. Unele echipe au căzut în hău, altele, ameţite, se clatină. Iar ambulanţa, deşi a dat drumul la sirene şi lumini, pare că se apropie în paşi de melc.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii