Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:57 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Q.2.

ro

22 Jul, 2011 00:00 3164 Marime text

Adrian-Herta_nou.jpg„Simbolul Constanţei, Cazinoul, este într-o stare deplorabilă! Trebuie să facem ceva!", ne alarmează patetic, după mai bine de un deceniu de nepăsare crasă, municipalitatea... „O decizie înţeleaptă", au exclamat prompt unii, îndemnându-ne, totodată, la o dezbatere serioasă... Cam cât de serioasă?

Păi asta ne-o spune varianta „Q.2." a celebrului sondaj postat pe site-ul Primăriei: „Poate fi păstrat şi reparat (...) cu 10 milioane de euro, ceea ce ar putea însemna cinci ani de pachete pentru bătrâni sau un an de asfaltare străzi şi trotuare"! Spre deosebire de anostele, clarele şi mai puţin comentatele „Q.1." şi „Q.3.", „Q.2." nu e doar o simplă opţiune de vot. E o mică poveste cu deznodământ incert acolo, care, în zilele ploioase, îţi poate chiar smulge o lacrimă. E, în acelaşi timp, o mega-dilemă longitudinală pe care nicio altă administraţie locală din România - de la comuna 1 Decembrie, judeţul Ilfov, până la comuna Zvoriştea, judeţul Suceava - nu şi-o poate permite: „istorie versus asfalt şi hrană pentru nevoiaşi". E simplu: eşti o persoană sensibilă la suferinţa celor din jur, eşti dependent de ajutoarele de la Primărie sau vrei în continuare străzi ca-n palmă, alegi „Q.1." şi iese „Q.1."; te încearcă un dram de melancolie când te plimbi pe faleza oraşului, alegi „Q.2." şi iese o combinaţie între „Q.2.", ceva lamentări conjuncturale şi „Q.3."! Indiferent pentru ce optezi, „Q.2." e cheia marii întrebări, soluţia soluţiilor!

Sub acest aspect, dar şi din nenumărate alte motive, „Q.2." reprezintă, în fapt, una dintre cele mai meschine tentative de manipulare politică pe care mi-a fost dat să le văd. După ce ani în şir a irosit bani şi energii în kitsch-uri exotice, în dansatoare dând din fund şi în proiecte fără orizont, edilul Radu Mazăre, scotocind panicat prin fundul sacului, aruncă o melodramă siropoasă de avarie în ochii alegătorilor creduli - o clădire-monument dintr-o Peninsulă desfigurată iremediabil contra unor pungi de alimente periodice pentru o populaţie obişnuită cu pomana. Realmente înduioşător, nu? Estimez că manevra va ţine. Mai estimez că rezultatul marelui sondaj de pe site-ul Primăriei va fi anunţat la toamnă, la Elena Calcan în emisiune, în cadrul unui act dramatic cu o regie şi cu o interpretare excepţionale. Până atunci, măcar votaţi „Q.2."!

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Un constantean 22 Jul, 2011 08:12 SUPER ARTICOL