Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:24 16 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pompierii anchetați de procurorii militari și gluma cu micuții care nu mâncau pentru că nu aveau ce

ro

27 Feb, 2021 00:00 7184 Marime text

Circulă un banc în perioada sărbătorilor de iarnă, unul plin de umor negru care ar putea să îi ofenseze pe mulți dar care, totodată, este des întâlnit în viața de zi cu zi.

Așa... Anecdota spune că Moș Crăciun se duce într-o săracă țară africană, în perioada Crăciunului. Acolo, îi găsește pe copii plângând și îi întreabă: „Ce se întâmplă, copilași, de ce plângeți?“. Ei îi răspund, printre lacrimi: „Moș Crăciun, știi, noi nu mâncăm!“. Iar Moș Crăciun le spune: „Nu mâncați?! Copiii răi ce sunteți! Nici cadouri nu primiți!“

Ei bine, mie îmi pare foarte asemănătoare, dintr-un anumit punct de vedere, tragedia de la Constanța cu acest banc plin de umor negru, cum spuneam. Mă refer la situația în care o femeie și-a pierdut viața după ce a ieșit pe geamul balconului aflat la etajul al șaselea, pentru a scăpa de flăcările ce îi cuprinseră apartamentul.

Pompierii sosiți la intervenție, cei care își pun efectiv viața în joc cu fiecare misiune, sunt cercetați și „certați“ pentru că nu dispun de dotări, pentru că scara de intervenție la înălțime era stricată, pentru că nu sunt suficient de mulți, pentru că nu sunt suficient de rapizi etc., etc.

Și, personal, nu pot să nu văd asemănarea dintre bancul în care Moș Crăciun îi certa pe copiii care nu mănâncă și nu le mai dădea nici cadouri, ignorând total faptul că cei mici nu mâncau pentru că nu aveau ce.

Așa și cu pompierii noștri: „Nu aveți dotări pentru intervențiile riscante?! Pompieri răi ce sunteți! Primiți și sancțiuni!“.

Aș vrea ca ceea ce descriu în acest editorial să rămână la nivelul de anecdotă și teatrul absurdului să nu fie transpus în realitate.

Din păcate, însă, trăim în România - țara tuturor posibilităților! Și chiar este țara tuturor posibilităților dar, din nefericire, pentru cei mai mulți este vorba despre posibilitățile negative.


Tot din nefericire, trăiesc cu această convingere că noua tragedie de la Constanța (pentru că am mai avut și altele, la Constanța, dar și în țară) nu va schimba absolut nimic.

Pe principiul „câinii latră și caravana trece“, zilele vor trece, oamenii vor uita, presa nu va mai scrie, iar lucrurile vor funcționa în continuare, nestânjenite, pe principiul tipic românesc „las’ că merge și așa!“.

Și oricâte vieți ar pieri din cauza unor lipsuri ce puteau fi prevenite ori depășite, oricâte tragedii felurite s-ar mai produce, am convingerea că absolut nimic nu se va schimba și totul se va repeta la nesfârșit.

Un nou Colectiv, un nou Beirut (Constanța știe...), un alt Institut Matei Balș, un alt Spital Județean Neamț, un alt elicopter SMURD prăbușit, un alt avion pierdut în Munții Apuseni nu ne-au învățat și nu ne vor învăța niciodată nimic.

La nivel birocratic, totul va rămâne mereu exact la fel.


Citește și:

Salvatorii de la ISU Dobrogea, anchetați de Parchetul Militar. Nu este prima dată. Să ne amintim de tragedia din aprilie 2014
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Calin 27 Feb, 2021 22:30 Oamenii astia au nevoie de multa pregatire, ca sa poata interveni la timp si cu echipamentul necesar la ei, inclusiv mediul de stingere din autospeciale. Nu este prima data cand vin nepregatiti la interventie.