Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:00 20 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Omului sărac nici boii nu-i trag, îi cade pâinea-n rahat şi i se scoală ce nu trebuie în biserică”

ro

10 Feb, 2014 00:00 4141 Marime text
„Omului sărac nici boii nu-i trag, îi cade pâinea-n rahat şi i se scoală ce nu trebuie în biserică“. Cam aşa sună o vorbă veche din înţelepciunea populară. Şi chiar dacă este veche, trebuie să recunoaştem că atunci când vine vorba despre situaţiile cu care se confruntă o parte dintre autorităţile române, zicala pare mai degrabă actuală.
 
În week-end, o veste-bombă făcea înconjurul României: ROMATSA ar fi trimis echipajele ISU Neamţ să salveze o ambarcaţiune de pe lacul Bicaz. Iată o operaţiune de salvare în care putem face dovada atâtor militari bine antrenaţi! Atâta doar că, aşa cum nu au întârziat televiziunile să anunţe, ambarcaţiunea în derivă pe care ar fi trebuit să o salveze echipajele ISU Neamţ nu se afla deloc pe lacul Bicaz. Sau în judeţul Neamţ, ori în regiunea Moldova... Nici măcar în România. De fapt, era tocmai în… Marsilia. Adică în sudul Franţei. „Pe 5 februarie 2014, în jurul orei 22.40, am primit de la ROMATSA un mesaj privind un apel de pericol de la o baliză electronică de la o navă, o ambarcaţiune undeva în zona cozii lacului Izvorul Muntelui, şi că nava este înregistrată în Malta. Probabilitatea informaţiei era de 50%. Erau două locaţii, una la noi pe lac, iar a doua în Marsilia. Noi am făcut o căutare pe lac, am tratat lucrurile foarte serios. M-am gândit că poate există o persoană care şi-a cumpărat o bărcuţă, a adus-o cu trailerul şi a căzut, iar acea baliză electronică s-a activat. Am făcut verificarea pe zona respectivă, pe unde putea fi o astfel de situaţie, coada lacului fiind îngheţată. Deci nu avea cum să fie un vapor în pericol pe zona cozii lacului. Am verificat şi nu era nimic“, a explicat inspectorul-şef al ISU Neamţ, lt. col. Ioan Niţică. Conform aceleiaşi surse, după 18 minute de la apelul iniţial s-a primit un al doilea mesaj prin care se anula intervenţia, după ce nava fusese găsită în Marsilia. Se pare că de vină a fost satelitul, care a transmis coordonate greşite.
Aşa că nu am cum să nu revin la zicala cu omul sărac… Cât ghinion să ai, după ce că eşti o ţară sărăcită şi furată pe toate părţile, în care se încheie contracte păguboase cu statul, să ai posibilitatea de a apela la un satelit în situaţiile critice şi nici măcar ăla să nu funcţioneze cum trebuie?!

Ti-a placut articolul?

Comentarii